Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Actueel !    Boek eens een fiscaal niet aftrekbare voorstelling: Leve de fiscus!  
| thema: fiscaliteit  |
 

Boek eens een fiscaal niet aftrekbare voorstelling: Leve de fiscus!

Paul Schrijvers in het belastingsparadijs België op zoek naar "het geheim van de bruine omslag"

- gepubliceerd op 10 augustus 2008

Belastingen zijn nodig voor de duurzame ontwikkeling van onze samenleving. Zonder belastingen en sociale bijdragen is er geen ontwikkeling mogelijk voor diensten die de overheid aanbiedt in naam van het algemeen belang. Voor de grote meerderheid van de bevolking zouden deze diensten onbetaalbaar zijn indien de overheid ze niet grotendeels zou financieren. Dankzij solidariteit en belastingen zijn zij toegankelijk voor iedereen.

Gaat de overheid niet te ver met zijn heffingen? (veeeeel te vér ?)

Overdreven belastingijver. "Te veel belastingen doden de belastingen", zeggen de liberalen... Door belastingen te willen opleggen zou men initiatieven en de wil om te werken, ontmoedigen . Zij, die belastingen verdedigen, zijn nog “van voor de oorlog”. Is het tenslotte niet normaal dat mensen hun inkomen en hun vermogen volledig willen behouden?

Een grove onrechtvaardigheid...

Sinds de jaren 1980 is in België een minder progressief belastingstelsel aangenomen. Dit is gunstiger voor de hoge inkomens en hierdoor is de hoogste schijf van de inkomstenbelasting verdwenen. Notionele interestaftrek (belastingen op winsten van vennootschappen) op enkele jaren gedaald van 40% (in 2001 nog) tot minder dan 25%. Heel wat gevallen van ernstige fraude blijven ongestraft en de fiscale fraude, die op 20 à 30 miljard euro per jaar wordt geraamd, bevorderd (hela).

Contacteer eens ... belastingadviseurs, bankconsulenten en revisoren om "uw winsten te optimaliseren". Mag het wat meer zijn? want met minister Reynders komen er alweer nieuwe belastinghervormingen aan.

Dat alles voedt het gevoel van onrechtvaardigheid bij de gewone burgers die menen dat niet iedereen op dezelfde wijze of in verhouding tot zijn inkomen bijdraagt aan de gemeenschapsdiensten.
Zij zien dat ALLEEN DE KLEINE MAN/VROUW HUN BELASTINGEN BETALEN!

Leve de rechtvaardige belastingen!-(nieuw!)

Een rechtvaardige en progressieve belasting is hét middel in de strijd tegen de ongelijkheid. Dit dankzij mechanismen van herverdeling. Het contrast is opvallend: enerzijds leeft één Belg op zeven onder de armoedegrens van 860 euro maar anderzijds heeft 10% van de gezinnen meer dan 50% van het vermogen in handen. Het netto financiële vermogen, dat is 300% van het BBP of het hoogste percentage per hoofd van de bevolking van heel Europa...!

Een progressief en herverdelend belastingstelsel lijkt dus een noodzakelijk basiselement voor een rechtvaardige en vreedzame samenleving.

Daarom ijvert FAN voor:

  • Opheffing van het fiscale bankgeheim
  • Een financieel vermogenskadaster
  • Een vermogensbelasting

Vanaf september 2008 presenteert FAN een voorstelling van Paul Schrijvers:

"Leve de fiscus"

Een niet te missen kijk op belastingen, belastingparadijzen, fiscale fraude. Na elke voorstelling is er mogelijkheid tot nagesprek met een lid van FAN.

Boekingen vanaf september via email: info@dewaaiervzw.be


De leden van FAN (Financieel Actie Netwerk) zijn: ABVV, ACV, Attac Vlaanderen, BBL, Humanistisch Vrijzinnige Vereniging, KWB, Netwerk-Vlaanderen, Oxfam Solidariteit, VODO en 11.11.11

Spip-redacteur:   francis
 
 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.