Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    Attac Vlaanderen    25/09 - De absurditeit wordt ten top gedreven!  
| thema: financiële crisis , fiscale criminaliteit  |
 

25/09 - De absurditeit wordt ten top gedreven!

- gepubliceerd op 26 september 2008
700 miljard dollar om private schulden ongedaan te maken en om de openbare schuld te vergroten: wordt het niet dringend tijd om woedend te worden?

Elke dag brengt zijn reeks bewijzen van het onaanvaardbaar karakter van het economisch en financieel wereldsysteem.

Zelfs onze media moeten langzaam maar zeker toegeven dat het Amerikaans financieel systeem “kraakt”. Maar het is natuurlijk het “kapitalisme” dat kraakt en dat kapitalisme is niet Amerikaans maar via de neoliberale globalisering van de voorbije dertig jaar uitgezaaid tot een “mondiaal kapitalisme” gedomineerd door de “financiële markten”, zeg maar “de speculanten en aandeelhouders”.

De Amerikaanse federale regering heeft beslist om de problematische immobiliënhypotheken die nu in handen zijn van banken en van andere financiële instellingen over te nemen voor een globaal prijskaartje van 700 miljard dollars. Deze som vertegenwoordigt wellicht slechts het topje van de ijsberg van de catastrofale en ongezonde schuld. Maar het belang hiervan is vooral dat de staatskas hier de gevolgen op zich neemt van een desastreus systeem.

Eerste beweging: het krediet geeft de financiële acteurs de mogelijkheid om de ‘luchtbel’ van allerlei activa verder op te blazen: gisteren de vastgoedsector, eergisteren internet, morgen wellicht de grondstoffen en de voeding. De speculatie voedt zichzelf dankzij de effectiseringstechnieken.

Tweede beweging: nadat de problematische effecten over heel de wereld uitgezaaid zijn ‘ontploft’ de luchtbel. Wezenlijk omdat de financiële wereld geen rijkdom uit het niets kan scheppen. Vroeg of laat wordt de fictie ontmaskerd en het kapitalistisch bank- en financieringsysteem is dan in de onmogelijkheid om zijn engagement na te komen omdat het niet in staat is de hypotheken die het verworven heeft, af te betalen.

Derde beweging: om een domino-effect van bankfaillissementen te voorkomen, gaan de Federale Bank van de VS en alle centrale banken, honderden miljarden dollars en euro’s in de financiële circuits pompen. Dit volstaat echter niet om de crisis onder controle te krijgen. En de Amerikaanse schatkist speelt nu haar joker uit, met de belofte om alle verrotte effecten van de banken over te nemen. Ondertussen is het niet geweten of de Amerikaanse gezinnen die uit hun huis werden gezet, hun woonst zullen mogen behouden. Hoe zal de schatkist dit aanpakken, als men weet dat het deficit van het budget van de Amerikaanse staat nu al kolossaal is? Heel eenvoudig: door te lenen op de financiële markten.

Met andere woorden: een overmatige privé-schuld, helemaal losgekoppeld van de noden van de reële economie, wordt afbetaald door de belastingsbetaler.

Aan wie wordt dit afbetaald?

Aan de financiële actoren die de wereldeconomie in deze crisis hebben gestort en die als de inflatie toeslaat, de interesten zullen opstrijken van een schuld die zo groter wordt.

Hier wordt de absurditeit ten top gedreven. De terugkeer van crisissen zal door zo een soort regulering helemaal niet verhinderd worden. De enige bedoeling is de financiële markten terug zuurstof te geven om de productieve economie leeg te zuigen: altijd meer geld voor de aandeelhouders, geld dat men haalt bij de armen, eerst in hun functie van arbeiders, dan in hun functie van belastingbetalers.

Attac herbevestigt de noodzaak om de greep van de financiële wereld radicaal te breken. Daarom moet er een drastische beperking komen van de kapitaalcirculatie, moet de effectisering verboden worden en moeten de belangrijkste polen van de bank- en financieringsector in de handen van de overheid komen.

Te beginnen met de centrale banken, zoals de Europese centrale bank, die nu totaal afhankelijk zijn van de fratsen van het financieringskapitalisme.
Dit is perfect mogelijk op voorwaarde dat men alle financiële transacties belast en dat men de financiële inkomsten afroomt door een progressieve vermogensbelasting. Het is helemaal niet meer een kwestie van de ‘excessen van het kapitalisme’ te milderen, zoals sommigen voorstellen, dezelfden trouwens die ons gisteren een wondermooie wereld beloofden.

Het is niet alleen het Angelsaksische systeem dat een overdreven fixatie heeft op hoge winsten en megabonussen voor bankiers en bestuurders, maar een mondiaal systeem . Want diegenen die nu huilen tegen de wolven in het bos (of tegen de Wall Street-jungle) zoals Bush en Sarkozy willen helemaal niet het kapitalisme aan banden leggen, maar gewoon enkele nare bijwerkingen beteugelen terwijl ze doorgaan met het financialiseren van de markten (er mogen gerust enkele rotte appels opgeofferd worden) en het mondialiseren van een systeem dat alle sferen van de publieke samenleving penetreert.

Wij eisen niet een beetje meer transparantie of slechts de responsabilisering van de banken en het wegwerken van het bankgeheim.

Het neoliberalisme is failliet en we moeten het financieel kapitalisme ontwapenen.

De tijd is gekomen om de macht te ontnemen aan de financiers die werken voor rekening van de kapitaalbezitters.

Het is hoog tijd een nieuwe Bretton Woods te organiseren om een einde te maken aan dit giftige systeem.

En laten we beginnen met het invoeren van een Tobintaks op elke financiële transactie om de speculanten uit de tempels te verdrijven.

— -

De Franse president Sarkozy roept op 15 oktober een Europese Top samen om zich samen over de crisis te buigen.

Naar aanleiding van deze top zullen de Attac’s van Europa een persconferentie organiseren om concrete alternatieven te formuleren voor het failliete neoliberalisme. Op 24 en 25 oktober zullen verschillende Attac’s in Europa een actiedag lanceren om de Zwarte Donderdag van 1929 te herdenken.

Attac Vlaanderen, 25 september 2008
Eric Goeman, woordvoerder

Omdat een andere wereld mogelijk is


Spip-redacteur:   francis
 
 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.