Hamas is de schuld..." - Een jonge vrouw afkomstig uit Leuven, die zich in Palestina inzet, onder meer voor straatkinderen door ze op te vangen in een circusschool, geeft wat stof om na te denken."> Hamas, schuld...", oorlog en vrede, midden-oosten"> attac vlaanderen - Veel gehoorde uitspraak: "<i>Hamas is de schuld...</i>"
Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 2001-2008    Veel gehoorde uitspraak: "Hamas is de schuld..."  
| thema: midden-oosten , oorlog en vrede  |
 

Veel gehoorde uitspraak: "Hamas is de schuld..."

> J.D. - gepubliceerd op 29 december 2008

Een jonge vrouw afkomstig uit Leuven, die zich in Palestina inzet, onder meer voor straatkinderen door ze op te vangen in een circusschool, geeft wat stof om na te denken.

Hamas democratisch verkozen

Hamas is sinds het na democratische verkiezingen, gesteund en geobserveerd door heel de wereld, in 2006 aan de macht kwam op alle mogelijke wijzen geboycot. Waar heel de internationale gemeenschap voor de verkiezingen aanvaardde dat Hamas deel zou nemen aan de verkiezingen om hen zo meer op te nemen in de politieke arena en hun militaire verzetsbeweging op die wijze zwaar in te krimpen (waar ze in toestemden), leek dat na de overwinning van Hamas plots lege retoriek geworden. Heel de internationale gemeenschap ging over tot een algemene boycot van de Palestijnse overheid. Heel de Palestijnse bevolking werd zwaar getroffen. 100.000 mensen verloren voor meer dan een jaar hun inkomen: leerkrachten, dokters, verplegers, vuilnismannen, politie... De economie in de Palestijnse gebieden, die al amper een economie kan genoemd worden, werd volledig gekelderd. Voor het eerst in de Palestijnse geschiedenis was er wijdverspreide armoede, hadden mensen geen voedsel meer, begon straatcriminaliteit toe te nemen, zagen we het fenomeen van kinderarbeid plots enorm toenemen, school dropouts en ga zo maar verder. Een hele samenleving van 4 miljoen mensen gestraft omdat ze voor de partij die iedereen liet deelnemen aan de verkiezingen hadden gekozen.

Logica? Hoeft niet in deze regio. De internationale gemeenschap, Europa, de VS en vele NGO’s in vele landen zijn schuldig aan een heel volk in armoede en tot nog meer hopeloosheid te drijven, aan hen nog meer heil doen zoeken in religie en extremisme allerhande. En dat doelbewust, om Hamas onpopulair te maken.

Al twee jaar is Gaza een gevangenis

Dat is nu nog steeds de reden achter de aanvallen op Gaza. Al twee jaar wordt de bevolking in Gaza volledig opgesloten, en uitgemergeld, ’op dieet gezet’ zoals de IsraŽlische politici zich in die tijd graag lieten ontvallen. Twee jaar al kan de bevolking nergens naartoe, niet om hun studies verder te zetten, niet naar een ziekenhuis voor broodnodige verzorging in gevallen van kanker, hartaandoeningen, of andere zware ziekten (velen stierven aan checkpoints of na tientallen keren, zonder succes, toegang tot een ziekenhuis in IsraŽl of Egypte gevraagd te hebben... veiligheidsredenen). Er komt amper iets binnen in Gaza: voedsel, water, brandstof, bloem voor brood, medicijnen, noppes, af en toe een vrachtwagen, voor 1,5 miljoen mensen. Al maandenlang respecteerde Hamas een bestand met IsraŽl, vuurden ze geen Qassam-raketten af, er van uitgaande dat de wereld zo wel zou zien dat ze bereid zijn de wapens het zwijgen op te leggen, in de hoop zo ook gerespecteerd te worden in hun rechten, dat de poorten van Gaza weer open zouden gaan, voedselhulp terug binnen zou komen, maar niets van dat alles gebeurde... dat kan de wereld al maandenlang toeschouwen. Gaza blijft hermetisch afgesloten, mensen graven tunnels naar Egypte om broodnodige zaken binnen te smokkelen en velen lieten het leven in deze tunnels. Waanzinnig op zoek naar overleven.

Wat moet Hamas dan doen? Blijven wachten tot de hele bevolking half dood is?

Tot mensen wegrotten? Is er een land, een volk in de wereld dat niet reageert en terugslaat wanneer hun land, op alle mogelijke denkbare manieren, in armoede en miserie wordt gebombardeerd? Zullen wij in BelgiŽ 6 maanden gewoon blijven zitten in ons huis wanneer een ander land plots de waterkranen komt toedraaien, de electriciteitscentrales bombardeert, de grenzen hermetisch afsluit en ons collectief in een open gevangenis opsluit, onze doodzieke ouders en kinderen van de ene op de andere dag geen toegang meer geeft tot een ziekenhuis, tot medicatie?
Wat zou u doen??

Hamas gaf het staakt het vuren op om duidelijk te maken dat ze niet als beesten willen afgemaakt worden. Hamas vuurde enkele Qassam-raketten af, wat geen bijster te verdedigen zaak is, en raakte daarmee niemand. Geen echte schade werd aangericht, geen slachtoffers, geen gewonden tot de dag dat IsraŽl de strip de duisternis in bombardeerde. En dat vond IsraŽl dan niet kunnen. Onder de slogan ’het is hun eigen schuld’ maken ze de bevolking nu ineens deftig af, als ratten. Kinderen en vrouwen onder de slachtoffers. Ja, maar dat is maar een percentage zegt Leibovitz, woordvoerster van het leger vergoelijkend. En, voegde ze er aan toe, dat hebben ze ook aan zichzelf te danken, want... leugen nummer twee:

Hamas plaatst met opzet zijn ’terroristische infrastructuur’ in het midden van dichtbevolkte civiele infrastructuur" en, drie, "we richtten ons enkel op terroristische infrastructuur en militanten" "

De Gaza strip is 360 km≤ groot. Op die oppervlakte wonen 1,5 miljoen mensen. Een bevolkingsdichtheid van 4.120 inwoners per km≤. Ter vergelijking: BelgiŽ is 30.500 km≤ groot, en we hebben een bevolkingsdichtheid van 345 inwoners per km≤. Gaza is dus bij de dichtst bevolkte gebieden op de wereld. Het is dan moeilijk om veel zaken van elkaar te scheiden in de Gaza-strook. Daarenboven is voor IsraŽl alles wat behoort tot Hamas terroristische infrastructuur: het politiestation, de overheidsgebouwen, de gevangenis, een universiteit, een moskee... Alles, alleen enkele huizen waar geen Hamas-vertegenwoordigers wonen zijn civiele infrastructuur. Wat schiet er over? Hoe komt het dat de hele wereld Hamas in januari 2006 als een politieke partij toelaat tot de verkiezingen en ze enkele maanden later opnieuw als terroristische beweging veroordeelt? In de tussentijd tussen hun politieke omtovering en het terrorisme heeft Hamas NIETS gedaan. Geen aanvallen, geen uitspraken over aanvallen. Enkel over de periode dat hun staakt het vuren zou duren: 100 jaar en vernieuwbaar. Hebben wij hen niet terug in hun andere rol geduwd?

Maar dit alles beweert IsraŽl te doen omdat:

"We doen wat we moeten doen om onze ’IsraŽlische’ bevolking te beveiligen".

Wat gebeurde er in IsraŽl sinds de eerste dag van de aanvallen op Gaza?

  • Four Israelis wounded by Palestinians in stabbing attacks near Modi - Haaretz -last update 29/12/2008
  • Israeli killed as barrage of Palestinian rockets pound west Negev - Haaretz - last update 29/12/2008
  • Hamas roept op voor een nieuwe Intifada. Niemand die erover twijfelt dat dit meer geweld gaat meebrengen voor de IsraŽlische bevolking.
  • In de omgeving van Ramallah werden stenengooiende jongeren beschoten door het leger. Twee jongens, van 17 en 20 jaar, zijn gisteren overleden. Ramallah en heel de West Bank is woedend en zint op wraak voor wat hun volk wordt aangedaan. IsraŽl weet voor ze met die aanval begint dat ze hun bevolking daarmee enkel meer in gevaar brengen. Maar daar gaat het niet om.

Hieronder enkele links om te lezen en te horen. Als hulp in de waarschijnlijk vele gesprekken die er nu gevoerd worden en de ongelooflijk dogmatische uitspraken en meningen die er met bosjes zullen vallen.

Nog een laatste ding:

  • "A nation that continues year after year to spend more money on military defense than on programs of social uplift is approaching spiritual doom." - Martin Luther King Jr.
  • "Almost always, the creative dedicated minority has made the world better." - Martin Luther King Jr.
  • "All that’s necessary for the forces of evil to win in the world is for enough good men to do nothing." - Edmund Burke.

Aarzel daarom niet: doe iets, informeer, ageer, ontmasker...

De foto’s bij het artikel zijn van Hatem Omar/MaanImages. De illustratie is van Nidal El-Khairy.

Spip-redacteur:   francis
 
 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.