Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Babel    Articles en Français    Cohn-Bendit: «Les Suisses doivent revoter»  
| thema: democratie  |
 

Cohn-Bendit: «Les Suisses doivent revoter»

Pour l’eurodéputé vert, la riposte doit résolument être politique

> Richard Werly - gepubliceerd op 4 december 2009

Cohn-Bendit: De vraag over de minaretten is een val. Een perfecte val. Wat ze ook beweren, de promotoren van het initiatief voor een verbod op de bouw van nieuwe minaretten vallen een symbool van de islam en moslims aan. Maar deze vermenging is niet alleen ondraaglijk, maar onaanvaardbaar: directe democratie moet niet als een voorwendsel gelden om een gemeenschap aan te vallen en te kwetsen. De democratische limiet is in mijn ogen overschreden. Ik ben voor een directe democratie ’omlijnd’ door een grondwet die niet toestaat om over eender wat te stemmen. Een referendum zoals over de minatretten, die een bepaalde gemeenschap als doelwit neemt, blijft een zwarte vlek op de reputatie van de Confederatie. Om die te wissen hebben de Zwitsers hebben slechts een oplossing: mobiliseren en opnieuw stemmen.

– Mais le peuple Suisse s’est exprimé…

– Et alors? Les Suisses ont voté comme le feraient sans doute une bonne partie des Européens: avec l’angoisse vis-à-vis de l’islam rivée au corps, avec en tête les images des attentats-suicides au Pakistan et en Afghanistan. Il y a en plus eu, en Suisse, l’affaire du fils Kadhafi. C’est toute la difficulté de l’islam, dont la réalité est aujourd’hui défigurée par des petits groupes extrémistes ultra-violents. Mais cela n’excuse rien car, pardonnez-moi, la Suisse nous a dans l’histoire habitués à ce genre d’attitude. Je pense évidemment à la Seconde Guerre mondiale. La Suisse n’a alors eu aucun problème à sacrifier ceux qui butaient contre ses frontières et demandaient l’asile. Le problème helvétique, c’est cet égoïsme des riches que l’on retrouve aussi en Italie du Nord. On a vu combien de temps il a fallu à vos concitoyens pour que leur pays devienne membre de l’ONU! Cet égoïsme s’est traduit dans la votation de dimanche: on veut bien que des musulmans vivent et travaillent en Suisse. Mais à condition qu’ils se taisent et repartent un jour.

Lire la suite...

Te bezoeken: Le Temps

Spip-redacteur:   francis
 
 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.