Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Babel    Articles en Français    Le Japon, le pays qui ne privatise plus sa poste  
| thema: openbare diensten , privatisering  |
 

Le Japon, le pays qui ne privatise plus sa poste

> Evelyne Dourille - gepubliceerd op 10 februari 2010

België is een goede leerling in de klas van het neo-liberalisme. Dit dank zij de jarenlange goede samenwerking tussen de traditionele politieke partijen van christelijke, socialistische en liberale signatuur.

We staan in de Top-10 van belastingparadijzen. Fraudeurs en andere fiscale boeven hoeven hier niets te vrezen, ze opereren in een no-go zone. Het is alleszins niet Reynders die ze op het vel zal zitten. Integendeel ze krijgen er nog notionele cadeautjes als toetje bovenop.

Onze regeringen verkopen ook ons patrimonium aan gebouwen om begrotingen te doen kloppen. En na de (soms half-om-half) privatiseringen van onze kroonjuwelen als Belgacom, Electrabel, BIAC (luchthaven van Zaventem) liggen er nog wat brokken die ook absoluut verkocht moeten worden, zoals binnenkort de Post bijvoorbeeld.

In een artikel van Stephen Bouquin op onze site in 2002 somde hij wat cijfers op: "In de OESO landen alleen reeds werd er tussen 1995 en 2000 voor een waarde van 600 miljard $ geprivatiseerd. Dit vertegenwoordigt gemiddeld 3% van het Bruto Nationaal Produkt (BNP) per jaar en in sommige landen, voornamelijk in Europa, stijgen we tot 10 à 12%. Op de beurs hebben 35% van de transacties betrekking op geprivatiseerde overheidsbedrijven. Alle sectoren van de economie worden in de privatiseringsbeweging betrokken: water, lucht, transport, diensten, sociale zekerheid, gezondheid, onderwijs, enz. Het gaat wel degelijk om een reusachtige uitverkoop: de overheid staat een deel van het maatschappelijk gemeengoed af in ruil voor centen die zeer snel verdwijnen in terugbetaling van openbare schuld (aan vnl. institutionele beleggers)."

Maar soms gaat het ook andersom. De herziening van de over 10 jaar gespreide privatisering van de post in Japan is een van de karakteristieken van de nieuwe regering van Yukio Hatoyama. Wat op het spel staat is meer dan symbolisch. De Japan Post, die heel lang een gigantische onderneming was, speelde een belangrijke sociale rol, die verwaarloosd werd door de voormalige premier Junichiro Koizumi.

Waar het de bedoeling was dat tegen 2017 de staat nog maar voor 25% aandeelhouder zou zijn is de redenering nu omgekeerd: de staat moet 75% van de aandelen in handen hebben.

Lees hier het artikel van Evelyne Dourille: Le Japon, le pays qui ne privatise plus sa poste in het Franse La Tribune.


Spip-redacteur:   francis
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.