Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 01 - 03/2010    Notionele intresten: hoeveel politieke crisisjes nog voor een debat ten gronde?  
| thema: fiscaliteit  |
 

Notionele intresten: hoeveel politieke crisisjes nog voor een debat ten gronde?

> Marco Van Hees - gepubliceerd op 27 maart 2010

Sedert de eerste storm einde 2007, zorgen notionele interesten (= grote fiscale vermindering voor bedrijven) geregeld voor politieke beroering. Niet verwonderlijk eigenlijk. In mijn werk Le Frankenstein fiscal du Dr Reynders had ik al beschreven hoe dat schepsel bij het Ministerie van Financiën toenemende schade aanricht op de overheidsfinanciën zonder hoe dan ook werkgelegenheid te creëren of investeringen aan te trekken.

Verschillende institutionele rapporten bevestigen deze bevinding maar vooral de feiten hebben de openbare opinie getekend.

Emblematisch geval : AB Inbev.
De nummer 1 van het bier op de wereld, in handen van de rijkste famillies uit België, kondigde begin 2010 een plan aan voor een inkrimping van 10% van het personeel in West-Europa. Nochtans geniet deze groep van enorme vermindering door notionele interesten : 205 miljoen euro in 2008! En komt daarmee op de 12de plaats van de grootste ontvanger van dit fiscaal geschenk.

Helemaal vreemd is wel dat toen onlangs Trends-Tendances de top 20 van de namen van de begunstigden van notionele verminderingen 2008 publiceerde daartussen nergens AB Inbev vermeld werd. Normaal?

De bedrijven uit de brouwerijgroep permitteren zich enkele vrijheden met de regels van de balansen en vermijden het bedrag van de notionele interesten in het bijvoegsel van hun rekening te vermelden.

Ik heb evenwel deze som kunnen afleiden bij Cobrew, het coordinatiecentrum van Inbev, door de waarde van de eigen fondsen van eind 2007 (7,77 miljard euro) te vermenigvuldigen met het tarief van de notionele interest (4,307%). Het resultaat is een vermindering van de te belasten basisbedrag van 205 miljoen, wat uiteindelijk een belastingsvermindering van 70 miljoen oplevert. Dit bedrag dat door de vakbonden bekend werd gemaakt heeft er meer dan een geschokt. In die mate zelfs dat de volksvertegenwoordigers Alain Mathot en Marie Arena van de PS een wetsvoorstel hebben neergelegd om de notionele intresten af te schaffen voor bedrijven die overgaan tot collectief ontslag.

Rekening houdend met een paar mogelijke technische problemen (hoe doe je dat als bijvoorbeeld het filiaal dat ontslaat niet dezelfde is als degene die de notionele intrest aftrekt?) kan men de bewustwording van de socialistische parlementairen toejuichen. Waren zij het ook niet die in 2005 meegestemd hadden voor het invoeren van de notionele interesten?

Dit amendement op de wet is er echter nog niet doorgeraakt. Maar wat vooral erg is, is dat men de inhoudelijke bespreking ontwijkt. Het voorstel van de socialisten is perfect voor de jobkillers, maar regelt het probleem van de notionele intresten niet. Erger zelfs, ze worden erdoor gelegitimeerd. Inderdaad, Marie Arena meent dat "de progressieven zullen zich er terug in kunnen vinden zonder de relevantie van de fictieve rente te ontkennen en die wij hebben gesteund ten behoeven van investeringen, het eigen vermogen en de werkgelegenheid."

De kwestie van de fiscale rechtvaardigheid hebben de progressieven echter niet kunnen terugwinnen. Terwijl de PS opgesloten blijft in de logica dat liberale geschenken aan bedrijven banen scheppen zal het de Reynders-hegemonie over het fiscaal beleid niet breken.

Niemand gaf zelf maar het begin van een argumentatie over het positief effect van de notionele intresten op de werkgelegenheid. Integendeel : de 25 multinationals, voornamelijk financiën, farmaceutische scheikunde, energie, voeding en staalnijverheid, slorpen een derde van het totale notionele manna op en ontslaan honderden mensen.

Als zeer verhelderend geval kan Fortum Project Finance genoemd worden: de n° 5 van de grootste notionele vermindering in 2008. Het financiële filiaal van de Finse energiegroep, actief in Scandinavische landen en Rusland werd gecreëerd in 2006, speciaal om te kunnen genieten van de notionele intrest. In 2008 heeft dit bedrijf 312 miljoen euro afgetrokken alhoewel er slechts een equivalent van 0,8 voltijdse medewerkers telt.
Er moet daarbij vermeld worden dat de notionele intresten niet gecreëerd werden voor investeringen of voor werkgelegenheid, maar als vervanging voor de coördinatiecentra, een onbegrijpelijk fiscaal regime voor multinationals in België dat veroordeeld werd door de Europese Unie.

De banken konden niet genieten van de coördinatiecentra maar wel van de notionele intresten. Fortis, Dexia en KBC hebben samen 810 miljoen euro in vermindering gekregen in 2008. Tel dit bij de andere hulp van de overheid.

Wanneer wordt eindelijk het fiscale monster dat de notionele intresten zijn, volledig te niet gedaan?


Spip-redacteur:   francis
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.