Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 04 - 05/2010    Gourmet-flottielje naar Gaza   
| thema: midden-oosten , oorlog en vrede  |
 

Gourmet-flottielje naar Gaza

> Gisha - gepubliceerd op 30 mei 2010

Het lijkt erop dat vandaag de dag de IsraŽlische politici het meeste van hun aandacht besteden aan de vloot die beladen met humanitaire hulpgoederen op weg is naar de Gazastrook.

JPEG - 21.7 kB
Wat Gaza nodig heeft en wat het krijgt (25/4/10 - 25/5/10)

Koortsig overleg tussen regering en de militaire top, een dringende vergadering van de topministers, uitgebreide activiteiten binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben plaatsgevonden. Dat alles aangevuld met een dringende persconferentie op de Erez-grensovergang. De IsraŽlische regering heeft vooral de public relations-machine hoge toeren laten draaien met de bedoeling de publieke opinie ervan te overtuigen dat er geen reden is voor de vloot, dat de humanitaire situatie in Gaza prima is, dat er overvloed is op de markten in Gaza en haar gastronomische restaurants op volle toeren draaien.

Natuurlijk is de eerste vraag die opkomt hoe IsraŽl’s blokkadebeleid om de Hamas-regering te verzwakken dan precies werkt als er toch zo’n overvloed is? Maar daarbuiten is de boodschap van de IsraŽlische regering waarschijnlijk zeer verwarrend voor de leek. Als bijvoorbeeld de economische situatie in Gaza zo prachtig is, zoals de cynische boodschap woensdag 26 mei verspreid door de persdienst van de regering stelt, waarom verklaart dan een andere publieke verklaring van de staat IsraŽl met trots dat vorig jaar 738.000 ton humanitaire hulp werden overgebracht naar de Gazastrook? Hoe kunnen deze deze regeringsverklaringen van de schijnbare welvaart verenigbaar zijn met de vaak tegenstrijdige informatie die vrijgegeven wordt door internationale organisaties (organisaties waarmee IsraŽl trots verklaart samen te werken)?

Is het niet zo dat 80% van de bevolking van Gaza wordt ondersteund door internationale hulporganisaties? Is het niet zo dat het werkloosheidspercentage in Gaza ongeveer 35% bedraagt? En, hoe is de uitspraak dat "IsraŽl heeft maatregelen genomen om de handelen de economie te ondersteunen" in overeenstemming te brengen met het verbod dat de afgelopen drie jaar is opgelegd door IsraŽl op de binnenkomst van grondstoffen voor industriŽle installaties en fabrieken in de Gazastrook? Inderdaad, het verbod brengt met zich mee dat er een situatie is ontstaan waarin meer dan 90% van de industriŽle vestigingen zijn gesloten of op minder dan 10% van de capaciteit draaien. Bevordert het feit dat IsraŽl de invoer in de Gazastrook van margarine in grote containers bestemd voor de productie van levensmiddelen verbied terwijl het de invoer van margarine in kleine verpakkingen (made in IsraŽl) de economie in Gaza?

Maar wat de naÔeve leek echt kan verwarren zijn de verklaringen van IsraŽl dat er geen beperking is op de toegang van apparatuur in de Gazastrook, met uitzondering van die welke door Hamas zouden kunnen worden gebruikt voor terroristische activiteiten. Op basis daarvan kan de leek besluiten dat koriander, salie en kinderspeelgoed een gevaar vormen voor de veiligheid, gezien het feit dat IsraŽl de invoer van deze goederen in Gaza verbiedt. Daarnaast kan hij of zij zich ook afvragen of schoenen en kleding gedurende 2.5 jaar een bedreiging waren van de veiligheid tot hun status van veiligheidsrisico onlangs werd geschrapt. De leek zou verder ook nog kunnen vragen dat als het IsraŽlische beleid inzake de beperking van goederen echt ten goede komt aan de inwoners van Gaza, waarom IsraŽl dan blijft weigeren het geheim van haar succes openbaar te maken met als argument dat het publiceren van documenten over haar blokkadebeleid de nationale veiligheid zou schaden?

Dit alles is niet alleen verwarrend voor de leek maar ook voor de passagiers op de schepen. IsraŽl verklaart herhaaldelijk, keer op keer, dat de organisatoren van de vloot de goederen "in overeenstemming met de procedure van overdracht" moeten overbrengen. Maar hoe kunnen die weten wat deze procedures zijn als IsraŽl weigert ze bekend te maken?


Dit artikel van Gisha (een IsraŽlische NGO gesticht in 2005, met het doel de bewegingsvrijheid van de Palestijnen, ge inwoners van Gaza in het bijzonder, te verdedigen) werd vertaald door de redactie.

Spip-redacteur:   francis
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.