Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Actueel !    Campagnes    Open brief aan Jean-Luc Dehaene over Dexia IsraŽl  
| thema: midden-oosten  |
 

Open brief aan Jean-Luc Dehaene over Dexia IsraŽl

- gepubliceerd op 23 juni 2010

Geachte heer Dehaene,

Hartelijk dank voor uw brief met antwoord op de vragen die we stelden tijdens de Algemene Vergadering van Dexia op 12 mei laatstleden.
Hoewel de brief slechts gedeeltelijk ingaat op onze vragen, houden we eraan u te antwoorden. Een brief van een gewezen premier, Europees parlementslid en voorzitter van Dexia leg je niet zomaar naast je neer.

Ik neem de vrijheid om meteen tot de kern van de zaak te komen. U ontkent dat onze documenten aantonen dat Dexia IsraŽl opnieuw leningen aan de illegale kolonies in de bezette Palestijnse gebieden heeft verstrekt.
Laten we er geen technische discussie van maken. De documenten tonen in ieder geval aan dat Dexia IsraŽl nog steeds een doorgeefluik is voor de financiering van kolonies en dus nog steeds bij de uitbouw ervan betrokken is. Door de actieve steun van Dexia IsraŽl blijft Dexia de uitbouw van de bezetting mogelijk maken. Hoe kan een Belgische bank deze praktijken tegenover zijn aandeelhouders blijven verantwoorden? Zeker nu de IsraŽlische overheid ook nog een bloedige actie tegen een humanitair konvooi heeft ondernomen en woningen in Oost-Jeruzalem onverstoord blijft afbreken.

Lees verder...

Dankzij uw brief hebben we ook wat meer inzicht gekregen in de subtiliteit die Dexia IsraŽl aan de dag legt om zijn politiek verder te zetten. Nieuwe documenten van het IsraŽlische ’Who Profits’ - we zullen ze per post opsturen en ook online publiceren - geven een zicht op de omvang van de transacties. Sinds juni 2008 zorgde Dexia IsraŽl er voor dat de illegale kolonies leningen konden aangaan voor een bedrag van meer dan 17.000.000 euro. In de eerste helft van datzelfde jaar liep dit bedrag op tot 16.000.000 euro.
De 11 kolonies waarover het gaat zijn: Gush Etzion regional council, Jeruzalem, Beitar Illit, Shomron regional council, Emanuel, Oranit, Mate Beyamin regional council, Golan Heights regional council, Kedumim, Har Hebron regional council en Giva’at Ze’ev.

En neen, mijnheer Dehaene, dat deze bedragen niet in de boekhouding van Dexia IsraŽl terug te vinden zijn, stelt ons allerminst gerust.De bedragen die de IsraŽlische Nationale Loterij via Dexia-rekeningen aan de illegale kolonies overmaakt, zijn ook niet zichtbaar in de boekhouding van Dexia IsraŽl. Je kan je afvragen of een bank willens wetens zijn diensten mag aanbieden om een illegale activiteit te financieren.

In uw brief licht u verder toe dat Dexia IsraŽl bovenstaande diensten aan de kolonies en de IsraŽlische overheid verstrekt zonder dat daar enige provisie of inkomsten tegenoverstaan. Levert Dexia echt gratis diensten aan klanten?
U haalt aan dat er akkoorden bestaan tussen Dexia IsraŽl en de IsraŽlische overheid die Dexia verplichten dergelijke diensten te verlenen. We hebben twee problemen met deze uitleg.
In de eerste plaats lijkt het zo alsof een financiering van illegale kolonies via een contract geofficialiseerd kan worden, quod non. Ten tweede, en dat is toch wel vreemd, blijkt het contract waarnaar u verwijst niet meer te bestaan. Wij namen het jaarrapport 2009 van Dexia IsraŽl erbij. Op pagina 132 lezen we dat dit contract sinds 31 december 2008 is afgelopen. Dexia IsraŽl kiest er dus zelf voor om zijn dienstverlening in functie van de bezetting verder te zetten en ervan te profiteren.
Maar er is meer. Op pagina 35 maakt Dexia IsraŽl duidelijk dat het er alles aan zal doen om de nadelige gevolgen van het beŽindigen van dit contract te minimaliseren. Over welke nadelen gaat het, mijnheer Dehaene, als Dexia IsraŽl geen provisie of inkomsten uit dit contract kreeg?

Het heeft ons ook opnieuw verbaasd dat u de politiek van Dexia IsraŽl in de bezette Palestijnse gebieden probeert te vergoelijken door te verwijzen naar de financiering van Arabische gemeenten in IsraŽl. Dit lijkt ons volstrekt irrelevant. Alsof het niet-discrimineren van een bepaalde bevolkingsgroep een vrijbrief voor de ondersteuning van een illegale bezetting zou zijn.

Tot slot nog dit. Tijdens de Algemene Vergadering van Dexia op 12 mei 2010 liet u zich ontvallen dat ’Oost-Jeruzalem blijkbaar niet bestaat’. Is dit de reden waarom u er geen graten in ziet dat uw filiaal in IsraŽl de stad Jeruzalem financiert? Deze stad blijft echter woningen in het ’onbestaande’ Oost-Jeruzalem bulldozeren.

U zal begrijpen dat wij zeer ontgoocheld zijn over de inhoud van uw brief. Uit wat u schrijft, en op basis van de documenten die ’Who Profits’ om de haverklap aan het licht brengt, leiden we af dat Dexia IsraŽl betrokken blijft bij de financiering van de illegale kolonisering van de Westelijke Jordaanoever, inclusief Jeruzalem.

Mijnheer Dehaene, is het niet stilaan tijd dat Dexia zich ontdoet van Dexia IsraŽl? Dit is de enige manier om alle banden met de bezetting te verbreken conform het internationaal recht en conform de centrale eis van het platform ’IsraŽl koloniseert - Dexia financiert’.

Hoogachtend,

Mario Franssen
woordvoerder | porte-parole
’IsraŽl koloniseert - Dexia financiert’ | ’Palestine occupťe - Dexia impliquťe’

Ondertekenaars van het platform:
COBI – CoŲrdinatie Boycot IsraŽl (initiateur-initiatiefnemer), ABP, ACV - Brussel-Halle-Vilvoorde, Algemene Centrale ABVV – Centrale Gťnťrale FGTB, Alliance for Freedom and Dignity (AFD), Artistes contre le Mur, Attac Vlaanderen, Attac Wallonie-Bruxelles, BBTK-SETCa, Brugs Palestina Comitť, BRussells Tribunal, CNAPD – Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Dťmocratie, CODIP – Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen, Conseil Consultatief Nord-Sud-Ville de Nivelles, Comac, Comitť de Solidaritť avec le Peuple Palestinien de Braine-L’Alleud, Comitť Verviers Palestine, Coordination des Associations pour une Paix Juste au Proche-Orient (PJPO) du Brabant Wallon - PJPO Ittre, PJPO Mazerine, PJPO Nivelles, Dialoog vzw, Divers & Actief, ECOLO, Egalitť, FGTB Charleroi/Sud-Hainaut, FOS – Socialistische Solidariteit, Friends of the Earth Vlaanderen en Brussel, Gemeentes/Communes: Chapelle-Lez-Herlaimont, Ciney, Ittre, Mouscron, Vielsalm, Viroinval, Geneeskunde voor het Volk - Schaerbeek, Gťnťration Palestine, GROEN!, Groupe Palestine Santť, Initiatief Cuba Socialista (ICS), intal, intal-CDR regio Heist-op-den-Berg, Jong Groen!, Kif Kif, La Braise Culture asbl - Charleroi, LAP - Leuvense Actiegroep Palestina, LBC-NVK, LCR, LEF, Marianne Charleroi, Mouvement Chrťtien pour la Paix, Mouvement Citoyen Palestine, Netwerk Vlaanderen, N-Z-Studenten Leuven, OWW: Hasselt, Heist-Goor – Hulshout vzw, Herk-de-Stad, Kessel-Lo, Leuven, Overpelt, Pax Christi Charleroi, Plate-forme Charleroi-Palestine (22 associations), PTB-PVDA, Recht op Migratie, Recht op Terugkeer, Reseau Financement Alternatif asbl, SCI, Solidaritť Socialiste, SP.A, Steungroep voor Rechtvaardigheid en Vrede in Guatemala, The Palestinian Community in Belgium, UCOS, ’t Uilekot, UPJB, Une Autre Gauche, Vlaams Palestina Komitee, Vrede vzw, Vredesactie, Vrouwen in ’t Zwart Leuven


Spip-redacteur:   francis
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.