Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 01 - 07/2011    Rechtse en anti-fiscale miljardairs financieren de Tea Party  
| thema: democratie , fiscaliteit  |
 

Rechtse en anti-fiscale miljardairs financieren de Tea Party

> Eric Goeman - gepubliceerd op 2 september 2010

Vooreerst, een ingekort fragment uit een artikel in de New York Times: “Weer een weekend , weer een demonstratie van de achterban met in de hoofdrol echte Amerikanen, die boos zijn en hun land willen terugnemen van je-weet-wel-wie. De vleesgeworden goden van de onderdrukte witte Tea Party Amerikanen, Glenn Beck en Sarah Palin, willen de burgerrechtenbeweging terug op het goede recht(s)e pad brengen. Zij bestormden eerst Ground Zero tegen de geplande bouw van een moskee en daarna trokken ze naar Washington, naar precies dezelfde plek waar de bezieler van de echte burgerrechtenbeweging, dominee Martin Luther King Jr. 47 jaar geleden zijn historische speech uitspraak die begon met de woorden “I have a dream”.

In veel commentaren wordt voortdurend de schijn opgehouden dat deze volksopstand een spontane populistische revolte is tegen de geldverspillende politieke elites van Washington maar natuurlijk wordt deze beweging niet alleen ideologisch gestuurd maar ook financieel. Wie zijn dan de suikernonkels van die beweging?

Lees verder...

Drie zwaargewichten overheersen. U heeft ongetwijfeld al gehoord van een van hen, Rupert Murdoch, de oprichter van en grote man achter Fox News, een rechtse oorlogsmachine maar ook speerpunt in de strijd tegen Obama en zijn regering. En alle middelen zijn goed voor Fox News.
De andere twee, de broers David (70) en Charles Koch (74), zijn zelfs rijker, met een totaal vermogen dat onder Amerikanen alleen overtroffen is door dat van Bill Gates en Warren Buffett.

Deze miljardairs zijn de oprichters en financiers van de beweging Americans for Prosperity, wiens militanten met de bekende “AFP” t-shirts telkens talrijker opdagen op bijeenkomsten en manifestaties van de Tea Party. AFP, ontstaan in 2004, loopt vooraan in de strijd tegen de “socialistische Obama-administratie”, tegen belastinghervormingen, tegen de hervorming van de ziekteverzekering en tegen maatregelen tegen de klimaatopwarming.

Het belangrijkste deel van hun rijkdom danken de Koch-broers trouwens aan de olie-industrie (raffinaderijen en oliepijpleidingen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij de gulle financiers zijn van lobbygroepen en denktanks die voortdurend de klimaatopwarming in twijfel moeten trekken en onrust stoken in de wetenschappelijke gelederen.

Reeds in 1977 lanceerden diezelfde Koch-broers het uiterst rechtse Cato-Instituut. In 1984 creëerden ze een zogenaamde grassroots-beweging, de “Citizens for a Sound Economy” die de Clinton-administratie in de jaren negentig met talloze manifestaties tegen bela te het vuur aan de schenen legde van de Clinton-administratie in de jaren negentig, met talloze manifestaties tegen belastingen het vuur aan de schenene legde. Vader Koch financierde trouwens reeds in de jaren veertig en vijftig allerlei libertarische denktanks: voor hem was zelfs Eisenhower een “communist”.

Het mag ook niet verbazen te zien dat de stichting Koch nog een andere beweging steunt: het Center for Freedom and Prosperity, de meest uitgesproken en waarschijnlijk meest invloedrijke anti-belastingbeweging en denktank die de belastingparadijzen en offshore geheimhouding in al zijn vormen ondersteunen.

Maar terug naar de anti-fiscale Tea Party. Lees eens het artikel van de New York Times The Billionaires Bankrolling the Tea Party - het is een belangrijk en beangstigend stuk. Het artikel van Jane Mayer in The New Yorker Covert Operations - The billionaire brothers who are waging a war against Obama geeft ook vele nieuwe inzichten in het invloedrijke Koch-rijk en hun anti-wetenschappelijke en anti-democratische machinaties.

Zoals de NYT het onomwonden beschrijft: "Dit zomers media haat-feest is anders dan alles wat we ooit zagen".


Spip-redacteur:   francis
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.