Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    FAN    30/06/2011 Europese commissie gaat dan toch voor een financiële transactietaks  
| auteurs: Persbericht  | | thema: andersglobalisme , armoede , tobintaks & FTT  |
 

30/06/2011 Europese commissie gaat dan toch voor een financiële transactietaks

> FAN - gepubliceerd op 30 juni 2011

De Europese commissie stelt nu zelf voor om een Financiële transactietaks in te voeren in het kader van de financiering van de EU begroting voor 2014 - 2020. Voor de NGO’s en sociale organisaties die sinds lang campagne voeren voor die taks is dat een dat een doorbraak. Het is belangrijk dat de taks er nu komt, sneller dan ’ten laatste’ in 2018, en dat ze gebruikt wordt voor het voeren van een sociaal beleid in Europa,voor extra middelen voor ontwikkeling in het Zuiden, en voor de strijd tegen de klimaatverandering.


Lees verder...

De Europese Commissie heeft gisteren (op woensdag 29 juni) aangekondigd dat ze een financiële transactietaks wil invoeren om haar budget voor 2014 - 2020 te financieren. Ze deed dat officieel, in het Europees parlement.

Daarmee erkent de Commissie dat zo’n taks én technisch haalbaar én ook wenselijk is.

11.11.11, Attac Vlaanderen en Oxfam in België en de andere organisaties van het Financieel Actie Netwerk, die al jarenlang de invoering van de financiële transactietaks bepleiten, juichen het voorstel toe, als deze extra middelen tenminste gebruikt worden voor het voeren van een sociale politiek, voor bijkomende middelen voor ontwikkeling en voor de strijd tegen de klimaatverandering.

’Dit is een echt keerpunt’ zegt Rudy De Meyer van 11.11.11’. De Europese commissie heeft zich veel te lang tegen de financiële transactietaks verzet. Daardoor werden eigenlijk historische kansen gemist. We willen dan ook dat de taks niet in 2018 wordt ingevoerd, maar veel sneller. Liever vandaag dan morgen of overmorgen.’

Katrien vervoort van Oxfam-solidariteit stelt: ’Deze taks kan een belangrijk instrument worden voor het mobiliseren van extra middelen en voor het temperen van financiële speculatie. Maar we zijn amper halfweg. Een FTT is voor ons pas een goede maatregel als de belasting gebruikt wordt om sociaal beleid te voeren, om extra middelen te mobiliseren voor ontwikkeling, en voor de strijd tegen de klimaatverandering.’

Eric Goeman van Attac Vlaanderen wil dat deze taks gebruikt wordt voor een sociaal beleid in Noord en Zuid: ’De Financiële transactietaks kan een belangrijk instrument worden. Maar dan moet die gebruikt worden in een kader van een sociaal beleid van Europa, binnen de Unie en internationaal. Dat is een ander beleid dan de sociale afbraakpolitiek die nu in landen als Griekenland wordt gevoerd.’


Voor meer informatie
• Katrien Vervoort, Oxfam-Solidariteit - kve@oxfamsol.be - 0494 23 02 53
• Eric Goeman, Attac Vlaanderen - eric.goeman@attac.be – 0476 99 07 14
• Rudy De Meyer, 11.11.11 - rudy.demeyer@11.be - 0497 41 81 11

Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.