Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 08 - 10/2011    The American Dream: grote inkomensongelijkheid, miljoenen daklozen en belastingsverlagingen voor de rijksten.  
| thema: armoede , fiscaliteit , neo-liberalisme  |
 

The American Dream: grote inkomensongelijkheid, miljoenen daklozen en belastingsverlagingen voor de rijksten.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 8 augustus 2011

Een procent van de Amerikaanse bevolking verdient bijna een kwart van het hele inkomen van de Verenigde Staten. Deze economische toplaag heeft meer dan veertig procent van de welvaart in handen. Deze rijken worden al decennia gepamperd door herhaalde belastingsverlagingen sinds de dagen van Ronald Reagan.
Lees verder...

Extra belastingen heffen op het inkomen van deze welvarende burgers is al jaren een politiek taboe in de Verenigde Staten. De Republikeinen hebben de afgelopen maanden dan ook hard onderhandeld en het been stijf gehouden om het afschaffen van belastingvoordelen en het verhogen van belastingen uit het wetsvoorstel te houden om het schuldenplafond van het land te verhogen en de overheidsuitgaven te verlagen.

We moeten natuurlijk zelf niet hoog van de Europese toren blazen want in België is een vermogensbelasting ook politiek onbespreekbaar, in heel wat Europese landen opnieuw afgeschaft en in een aantal landen zoals Frankrijk staat ze onder grote druk.

President Barack Obama zei in een toespraak dat hij ondanks het bereikte akkoord met de Republikeinen nog steeds het afschaffen van belastingvoordelen voor de rijke toplaag van de burgers nastreeft. Volgens hem kan het geld dat daardoor vrijkomt ten goede komen aan het creëren van nieuwe banen. Het siert hem dat hij tenminste een president is die geconfronteerd met zware economische problemen oog blijft hebben voor een meer rechtvaardiger fiscale en dus sociale herverdeling. Op dit moment kampen de VS met een werkloosheidcijfer van ruim 9 procent. In 2009 leefden bijna negen miljoen mensen onder de armoedegrens (3 procent van de bevolking), bijna een miljoen meer dan het jaar ervoor.

De 400 rijkste Amerikanen betalen een belasting van 18%.

De 400 rijkste Amerikanen betaalden vroeger gemiddeld 30% van hun inkomen aan de Amerikaanse overheid. Vandaag betalen zij volgens Wall Street financier Steve Rattner, gemiddeld 18%.

De voornaamste reden voor die daling van de belastingsvoet met zo’n 40% (t.o.v. de vroegere 30%) zijn de belastingsverminderingen die door George W. Bush in 2003 werden ingevoerd, waarbij de belasting op dividenden en kapitaalwinsten werd teruggebracht op 15%. Die belastingsvermindering op de klasse van investeringskapitalen versterkte de markt in aandelen tussen eind 2003 en eind 2007. Het schokt ons te zien dat het plan om het plafond voor overheidsschuld te verhogen de middelen onaangeroerd laat die de rijkste Amerikanen kunnen leveren om het tekort in het budget van de VS af te bouwen.

De Republikeinse rechtervleugel gijzelt niet alleen Obama en het Witte Huis, maar bovenal de Amerikaanse werknemers, werklozen en daklozen, zelfs de modale middenklassen. Het zijn droevige dagen voor het principe dat de pijn rechtvaardig verdeeld moet worden.

Nu is er toch ook een tegenbeweging ontstaan van miljonairs die aan Obama luidop vragen: “Belast mij”. De beweging van “patriottische miljardairs” die ijveren voor “het herstel van The American Dream” vraagt een verhoging van de belasting voor de rijksten vanuit het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.

Ze zijn met 200 intussen, dat is alleszins een mooi resultaat en vooral een sterk politiek signaal, maar de meerderheid zwijgt en schaart zich achter de Republikeinen. Die meerderheid betaalt niet alleen nauwelijks belastingen maar verscheept al jarenlang hun rijkdom naar allerlei belastingparadijzen weg uit het bereik van de Amerikaanse fiscus.

Laten we de concrete cijfers even bekijken: de “beweging van patriottische miljardairs” wil een vermogensbelasting heffen op inkomens boven de 1 miljoen dollar. Er zijn op dit ogenblik 375.000 Amerikanen die zulk een jaarlijks vermogen verdienen. Tussen 1979 en 2007, de jaren van liberalisering en deregulering, stegen de inkomens van de rijkste 1% Amerikanen met 281%.

Tijdens de vorige grote crisis, in de jaren dertig van vorige eeuw, genaamd “De Grote Depressie”, betaalden de rijksten een vermogensbelasting van 68%. In 1963 betaalden ze 91% belastingen op hun vermogens en in 1976 nog steeds 70%. Vandaag zouden deze miljardairs amper nog 35% moeten betalen.

Volgens verschillende onderzoeken is het verminderen van belastingen op de topinkomens een van de mees inefficiënte manieren om economische groei en welvaart te bevorderen, maar toch is dit in het Amerikaans Congres nog steeds populair. Onderzoek wijst ook uit dat 44% van de afgevaardigden in het Amerikaans Congres miljonairs zijn. De belastingsverminderingen voor de top 2% loslaten zou tot een schuldvermindering van 700 miljard dollar leiden over de komende tien jaar.

Het programma Faultlines van Al Jazeera gaat in op de economische ongelijkheid die de afgelopen dertig jaar alleen maar groter is geworden in de VS. Hoe is de kloof tussen arm en rijk ontstaan? En hoe beïnvloedt de toplaag van 1% de rest van de bevolking? The Top 1% (Fault Lines, Al Jazeera)

Artikel door Eric Goeman/met dank aan Jan De Coninck


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.