Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 08 - 10/2011    Fiscale paradijzen en het bankgeheim: de « dood » van de G 20 van Londen?  
| thema: belastingparadijzen , fiscaliteit , tobintaks & FTT  |
 

Fiscale paradijzen en het bankgeheim: de « dood » van de G 20 van Londen?

> Opinie Attac Vlaanderen - gepubliceerd op 31 augustus 2011

Duitsland en Zwitserland hebben een overeenkomst gesloten die de Duitse residenten in het Zwitserse fiscale paradijs toelaat anoniem te blijven. Dit akkoord draait de verbintenissen van de G20 van Londen in april 2009 de rug toe.
Lees verder...

Op 10 augustus ll. hebben Zwitserland en Duitsland een akkoord gesloten dat voorziet in de terugstorting aan Duitsland van een forfaitaire belasting op de inkomsten uit beleggingen van de Duitse residenten in Zwitserland. Het betreft een anonieme belasting. Duitsland zal de identiteit van zijn residenten die in Zwitserland een vermogen hebben niet kennen. Eenmaal op kruissnelheid hoopt Duitsland naargelang van de ramingen tussen 1 miljard en 5 miljard euro te innen, wat minder dan 1% betekent van zijn totale fiscale inkomsten. De regering Merkel is dus bereid op zoek naar meer inkomsten voor wat stuivers de strijd tegen de belastingparadijzen te staken en fiscale fraude, een misdaad, te belonen.

Dit type van overeenkomst (dat nu ook op zijn beurt door Groot-Brittannië afgesloten werd) stelt een permanent afwijkend fiscaal regime in waarvan de toepassing uiterst moeilijk te controleren zal zijn. Hoe immers de toestand van een belastingplichtige controleren die anoniem kan blijven of nagaan of de teruggestorte sommen echt overeenkomen met wat gerelateerd aan de werkelijk geïnde inkomsten moet teruggestort worden? Wat erger is, is dat terwijl de Europese staten niet ophielden te communiceren over het opvoeren van de strijd tegen de belastingevasie en voor meer doorzichtigheid, deze overeenkomst de facto het einde van de beloftevolle engagementen betekent van de Top van de G20 van Londen in 2009, toen de staatshoofden, zowel de Europese als die van de BRIC landen en Barack Obama, verklaard hadden dat het bankgeheim tot het verleden behoorde.

Attac ging toen al niet door het euforische lint en wilde concrete verwezenlijkingen zien. Door de anonimiteit van de buitenlandse residenten te garanderen verzegelt dit akkoord het Zwitserse bankgeheim en doet het de discussies betreffende de « Spaarrichtlijn » verstommen, die een systeem van automatische uitwisseling van informatie wil invoeren tussen de lidstaten van de Europese Unie en de hiermee verbonden territoria (waaronder Zwitserland).

Gebruik makend van de crisis en van het zoeken naar inkomsten vanwege de Europese Staten, plaatst Zwitserland de internationale gemeenschap voor een voldongen feit: het bankgeheim zal bewaard blijven al gaat het om een echte oproep tot financiële misdadigheid (fiscale fraude, witwassen van geld, niet alleen van superrijke belastingontduikers maar ook van de meeste dictators…). Duitsland en nu ook Groot-Brittannië mogen dan al beweren dat ze de strijd tegen de fiscale fraude zullen verder zetten op basis van akkoorden die wederzijdse uitwisseling van informatie voorzien, door dit akkoord te tekenen heeft het zoeken van transparantie een stevige deuk gekregen.

Die korte termijnberekening dreigt bovendien niet efficiënt te zijn: de afwijkende schikkingen (zoals de fiscale amnestie in België en Italië) hebben de internationale fiscale fraude nooit verhinderd. Integendeel, ze zijn altijd samengegaan met het in stand houden van de bancaire en juridische ondoorzichtigheid en de ontwikkeling van fiscale evasie en financiële delinquentie.

Alleen een systeem van automatische uitwisseling van bancaire en juridische informatie (over de effectieve beneficiënten van rekeningnummers en bedrijven, trusts en allerhande andere juridische instrumenten) kan zowel zorgen voor meer fiscale inkomsten voor de overheden als voor meer fiscale rechtvaardigheid. Het huidige akkoord draait beide, meer dan ooit essentiële doelstellingen, de rug toe.

Er rest ons alleen de hoop dat andere staten die weg niet zullen inslaan...Frankrijk heeft deze deal afgekeurd met de argumenten van de Londense G20 van 2009. Wat gaat België doen?

Omdat een andere fiscaliteit mogelijk is, Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen

Met dank aan Jan Blancke.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.