Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 08 - 10/2011    Nieuwe promofilm voor de FinanciŽle Transactie Taks (FTT)  
| thema: andersglobalisme , tobintaks & FTT  |
 

Nieuwe promofilm voor de FinanciŽle Transactie Taks (FTT)

> Eric Goeman - gepubliceerd op 23 september 2011

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) voert al jaren actie voor een FinanciŽle transactietaks (FTT). Zoals je misschien al vernomen hebt via de media heeft de Europese commissie voorgesteld om een FTT in te voeren in het kader van de financiering van de EU begroting voor 2014-2020.

Lees verder...

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) voert al jaren actie voor een FinanciŽle transactietaks (FTT). Zoals je misschien al vernomen hebt via de media heeft de Europese commissie voorgesteld om een FTT in te voeren in het kader van de financiering van de EU begroting voor 2014-2020. Het is nu belangrijk dat de taks er nu komt, sneller dan ten laatste in 2018, en dat de taks gebruikt wordt voor het voeren van een sociaal beleid in Europa, voor extra middelen voor ontwikkeling in het zuiden, en voor de strijd tegen klimaatverandering.

Een financiŽle transactietaks is een belasting op verhandeling van financiŽle producten. Dat kan gaan over belasting op handel in alle financiŽle producten. Maar de belasting zou zich ook kunnen richten op specifieke financiŽle producten zoals aandelen, opties en allerlei afgeleide producten (zoals derivaten) op de beurs. Naargelang welke financiŽle transacties je belast, en hoe zwaar je ze belast, kan de FTT tot 210 miljard euro per jaar opleveren in de Europese Unie alleen al.

Belangrijk aan de invoering van een FTT is ook het effect op de financiŽle speculatieve markten: het vermindert de speculatie (de korte termijn handel), het reguleert de markten en brengt meer stabiliteit. Hierdoor worden de banken en grote speculanten fiscaal geresponsabiliseerd. President Sarkozy zal op de komende G20 vergadering in Cannes (3 & 4 november) een ambitieus FTT plan lanceren. We weten dat de tegenstand op G20 niveau groot is: VS, Canada, Groot-BrittanniŽ. Ook bij de BRIC landen (BraziliŽ, Rusland, India en China) is de houding tegenover de FTT zeer onduidelijk. Een volgend niveau zou de EU zijn, of de kleinere Eurozone, maar ook daar zijn nog tegenstanders die over de streep moeten getrokken worden zoals Nederland, Polen en ItaliŽ. De Fransen zijn eventueel bereid als deze opties niet slagen om een “coalitie van lidstaten” op te starten bestaande uit Frankrijk, Duitsland, BelgiŽ, Oostenrijk, eventueel Spanje en Luxemburg. Er is dus de komende weken werk aan de winkel en samen met onze Europese partners en sociale bewegingen in andere landen proberen we tegenstanders over de eindstreep te trekken.
Nieuwe korte promotiefilm over de FTT ook de Robin Hood Taks genoemd.
Maak uw eigen video


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.