Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 08 - 10/2011    Vaticaan ondersteunt Taks op Financiële Transacties  
| thema: tobintaks & FTT  |
 

Vaticaan ondersteunt Taks op Financiële Transacties

> Eric Goeman - gepubliceerd op 26 oktober 2011

Tijdens een persconferentie in Vaticaanstad presenteerden Kardinaal Peter Kodwo Appiah Turkson (voorzitter van Justitia et Pax), Monseigneur Mario Toso (secretaris van Justitia et Pax) en professor Leonardo Becchetti (Tweede Universiteit van Rome en lid van het Wetenschappelijk Comité van Zero-Zero-Cinque) een nota uitgaande van de Pontificale Raad van Jutitia et Pax, getiteld “Voor een hervorming van het internationale financieel systeem met het oog op de oprichting van een openbare autoriteit met universele rechtsbevoegdheid”.

Lees verder...

De Heilige Stoel steunt het voorstel van een internationale taks op financiële transacties. Volgens het document dat de Pauselijke Raad van Justitia et Pax bekend maakte, zou dat moeten gebeuren via billijke tarieven, die echter wel in verhouding zouden moeten staan tot de complexiteit van die transacties, meer bepaald als het gaat om operaties op de ‘secundaire markt’.

De tekst over de FTT luidt letterlijk als volgt: “Ons baserend op een dergelijke ethische benadering, lijken ons de hierna volgende overwegingen aan te bevelen: Maatregelen om financiële transacties te taxeren via billijke tarieven, maar die aangepast horen te zijn in verhouding tot de complexiteit van de financiële operaties, meer bepaald deze die plaats vinden op de “secundaire” markt. Zulke taks zou heel gepast zijn om de globale ontwikkeling en duurzaamheid vooruit te helpen, en volledig stroken met de principes van sociale rechtvaardigheid en solidariteit. Die taks zou ook kunnen bijdragen aan de oprichting van een wereldreservefonds om de economieën te ondersteunen van landen die door de crisis getroffen zijn en om hun monetair en financieel systeem er weer bovenop te helpen. “

Opvallend in de nota is ook nog een pleidooi op voor een mondiaal mechanisme voor financiële controle, om het algemeen welzijn van eenieder te behartigen. Die instantie, die als een soort Wereldbank functioneert, moet universele zeggenschap krijgen en toezicht kunnen houden op de geldstroom en het systeem van financiële transacties. Ook een herkapitalisering van banken wordt bepleit, met overheidsgeld. Maar dat kan slechts onder bepaalde voorwaarden. Banken moeten wanbeheer volledig afzweren en zich engageren om bij te dragen tot de echte economie.

Het lijkt wel alsof er een andersglobalistische wind doorheen de Heilige Stoel waait.

Met dank aan Koen Dille.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.