Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 08 - 10/2011    Een oproep vanuit het Europees Parlement: Mondiale financiën en haar instellingen hebben een facelift nodig  
| thema: economie , internationale instellingen  |
 

Een oproep vanuit het Europees Parlement: Mondiale financiën en haar instellingen hebben een facelift nodig

> Opinie Eric Goeman - gepubliceerd op 27 oktober 2011

In de aanloop naar de G20-top in november te Cannes keurde het Europees Parlement zijn bijdrage aan de herziening van mondiaal economisch bestuur met grote meerderheid goed. De oplossing vereist een herziening van het IMF, voornamelijk om het een meer politiek orgaan te maken, een halt toe te roepen aan politieke bemoeienis met wisselkoersen, en globale regels om speculatieve bancaire activiteiten te splitsen van traditionele activiteiten waardoor de gewone spaarder beschermd zou worden.

Lees verder...

De G20 is ook gevraagd overeenstemming te bereiken over de elementen voor een mondiale financiële transactietaks . De resolutie, opgesteld door Gunnar Hokmark (EPP, SV) dringt ook aan op sterkere mondiale financiële regelgeving en toezicht om mazen in de wet te dichten. Zij wijst eveneens op de noodzaak om het bestaande gebrek aan evenwicht tussen de wereldeconomieën aan te pakken om verdere turbulentie te voorkomen, iets waar de G20 tot nu toe hard mee worstelde.

Een politiek IMF
De motie verzoekt het IMF haar groeiende rol vervullen door meer legitiem te worden, transparant en verantwoordelijk. Daarom stelt de motie voor dat de gedelegeerd bestuurder worden gekozen door middel van een "open en op verdienste gebaseerd" proces en roept ook op tot eerlijker verdeling van de stemrechten. Tot slot vraagt de tekst om een verruiming van het mandaat van het IMF, vooral om enkele economieën van systemisch belang te controleren en niet alleen crosscountry toezicht te houden.
Meer in het algemeen vraagt de resolutie dat betere democratische verantwoording wordt ontwikkeld voor het IMF, de Wereldbank en de ’G’-formaties, met name de G20 en dat al deze financiële instellingen hun werk beter coördineren .

Een financiële sector van de dienstverlening aan de economie

Onder de verschillende elementen voorgesteld om de wereldwijde financiële sector veiliger en beter gecontroleerd te maken, pleit de resolutie voor twee cruciale punten. Ten eerste, het roept de G20 op "zonder dralen"een eind te maken aan de discussies over de basiselementen voor een belasting op mondiale financiële transacties. Deze oproep werd gesteund door een grote meerderheid (594 voor, 62 tegen, 3 onthoudingen).

In de tweede plaats verzoekt de resolutie het Bazelcomité van bancaire toezichthouders maatregelen voor te stellen om de retail-bankactiviteiten van systeemkritische banken te af te schermen van de andere bankactiviteiten. Dit voorstel komt overeen het Vickers-rapport van september jl. over de hervorming van de Engelse banksector .

Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen: “Dit zijn geen radicale ingrepen om de systemische crisis het hoofd te bieden en het IMF is niet het aangewezen instituut om mondiale rechtvaardigheid te bekomen, maar het pleidooi voor de invoering van een mondiale taks op financiële transacties en de splitsing van speculatieve bancaire activiteiten van de hoofdfunctie van bankieren, zijn onze ondersteuning waard en zouden zeker al een breuk betekenen met een aantal speerpunten van het neoliberalisme”.

Met dank aan Renate De Vriendt.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.