Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 11/2011 - 01/2012     Blog 2, dag 2, Alterforum G20 - Nice  
| thema: tobintaks & FTT  |
 

Blog 2, dag 2, Alterforum G20 - Nice

Over muizen en olifanten

> Eric Goeman & Rudy De Meyer - gepubliceerd op 5 november 2011

Na Errol Flynn, Kevin Costner en Russell Crowe blijft men in Cannes op zoek naar de echte Robin Hood.

Het Robin Hood scenario voor de G-20 lijkt trouwens danig verstoord door de Griekse sirtaki van premier Papandreou. De man zet de bom onder de Euro nu wel echt op scherp. G20 gastheer Sarkozy en Merkel hebben Papandreou hier op het appel geroepen. Veel lieve woorden zullen er niet vallen.Lees verder...

Wij willen alvast de ‘Robin Hood’ taks op de internationale agenda houden. En er is veel nieuws. De taks verschijnt steeds meer op onverwachte plaatsen. Op de strategievergadering over de FTT hier op het alternatief forum vertelden activisten uit de VS hoe de Occupy Wall Street beweging het discours over de financiŽle sector in de States grondig heeft veranderd. Ook de grote en niet erg linkse kranten zoals de New York Times en de Washington Post hebben stevige artikels over de FTT opgenomen. Ook in Groot BrittanniŽ is er beweging. De aartsbisschop van Canterbury liet, al dan niet onder invloed van de positieve uitlatingen van het Vaticaan, een artikel publiceren op de frontpagina van de conservatieve Daily Telegraph. De titel was ‘Tax the bankers’.

Op dag twee van het alternatief forum vergaderde het netwerk voor de financiŽle transactietaks. In Frigo 16 van het oude slachthuis dan nog wel. Alle continenten waren er vertegenwoordigd, met mensen uit BraziliŽ, Zuid Afrika, India, de Verenigde Staten, en een hele reeks Europese landen. Het netwerk beleeft boeiende maar complexe tijden. Onze zaak ligt op tafel op het hoogste politiek niveau. Zeker het concreet voorstel van de Europese commissie dat commissievoorzitter Barroso onlangs aankondigde tijdens zijn State of the Union zorgde wat dat betreft voor een doorbraak. Dat is op zich een succes. Maar het maakt ook dat de gang van het spel nu grotendeels bepaald wordt door de “grote olifanten”. Welke strategie volgen we dan als kleine muizen. Kunnen we de zaak nog mee op de juiste rails houden. Kunnen we het commissievoorstel toch uitbreiden tot de munttransacties? Slagen we er in om een deel van de latere opbrengsten te doen gebruiken voor sociaal beleid, ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatopwarming? Kunnen we maken dat er een taks uit de bus komt die niet alleen geld opbrengt, maar die ook zorgt voor een stuk regulering van de financiŽle markten? Het kan, maar het is niet vanzelfsprekend.

Maar ook op het hoogste niveau blijven de standpunten erg verdeeld. Bij de harde tegenstanders verschuift er weinig. De VS en Groot BrittanniŽ blijven rabiaat tegen. Ze worden daarin voorlopig gevolgd door AustraliŽ, Canada, Mexico, Rusland , India en Saoedi-ArabiŽ. Ook Zuid Korea sprak duidelijke taal. Ze zijn voor als ook de VS zich voor de taks uitspreekt.

Andere belangrijke landen zijn niet noodzakelijk tegen, maar stellen voorwaarden of kijken liever de kat uit de boom. Het gaat dan bijvoorbeeld om BraziliŽ en ArgentiniŽ. ArgentiniŽ zou zelfs uitgesproken voorstander zijn, maar wil niet in de boot zonder buurland BraziliŽ, kwestie om de Latijns-Amerikaanse alliantie niet te verstoren. Daarbij willen een aantal van deze opkomende economieŽn een groot deel van de verwachte opbrengst niet laten verdwijnen in de putten van de Eurocrisis maar reserveren voor ontwikkeling.

En dan zijn er de echte verdedigers. Zoals Frankrijk en Duitsland.

De olifanten dansen, de muizen knagen voort

Een belangrijke vraag blijft op welk niveau de taks kan worden doorgedrukt. In principe is het globaal niveau ideaal. Iedereen in de val, en geen ontsnappen mogelijk. In de praktijk moeten we de eerste tien jaar geen wereldwijde eenstemmigheid verwachten. Eerste enigszins realistische mogelijkheid is de volledige EU met 27 landen. Maar ook daar waait harde tegenstand van Groot-BrittanniŽ, Polen, TsjechiŽ, Malta, Zweden, enz. Onverwachte problemen komen er uit Denemarken. De steun die iedereen verwachtte van de nieuwe sociaal democratische regering kwam er niet. De Denen willen een taks op globaal niveau. Voor wie de politieke code kan ontcijferen betekent dit zoveel als we stemmen tegen

Een trapje daaronder zit de Eurozone. Je hebt er niet het veto van de UK. En de jarenlange tegenstand van Nederland lijkt gebroken. Sterk voor zijn Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, BelgiŽ, Finland en zelfs Griekenland. Een moeilijke klant wordt Spanje. De socialistische regering is voorstander, maar premier Zapatero moet na de verkiezingen van 20 november waarschijnlijk de macht overdragen aan de christen-democratische Partido Popular. Die is echt niet voor de taks gewonnen.

Lukt het niet op niveau van de Eurozone is er misschien nog kans op een ‘coalition of the willing’. Een groep landen sluit een akkoord om samen een taks toe te passen. Daar zijn er verschillende mogelijkheden: Een Alliantie van de EU voorstanders, aangevuld met Noorwegen bijvoorbeeld.

Maar je kan ook een akkoord hebben tussen Europese voorstanders en enkele van de zo belangrijke nieuwe groeilanden, zoals BraziliŽ, ArgentiniŽ of Zuid-Afrika. Het zou de steun voor en het belang van de taks alvast spectaculair verhogen..

Maar goed. Haalt de FTT; ondanks de Europese schuldencrisis, de officiŽle G-20 agenda? De hoge heren en dames zijn alvast verplicht om Bill Gates te horen. Sarkozy vroeg hem enkele maanden geleden op het rijke mensen forum van Davos om voor de G-20 een rapport te maken met voorstellen voor financiering van ontwikkeling. In zijn rapport pleit Gates voor drie soorten taks: een heffing op tabaksproducten, op stookolie voor maritiem transport, en een taks op financiŽle transacties. Het bewijst alweer dat technische haalbaarheid van de FTT niet echt meer een punt is. Economische olifant Bill Gates misstaat niet tussen de politieke zwaargewichten en krijgt ongetwijfeld een slotje in de vergadering.De muizen knagen intussen verder.

De muizen knagen intussen verder. We kregen de voorbije maanden niet alleen van regeringsleiders en internationale instellingen .Er kwam een steunverklaring ondertekend door 1000 economen met Nobelprijswinnaars Paul Krugman en Joseph Stiglitz. De oefening werd nog eens overgedaan met 1000 parlementairen uit 30 landen. Die lijst wordt in de komende maanden verder aangevuld.

We weten ook dat er in onze strategie nog grote leemtes zitten. Uit het overleg op het forum bleek dat er nog belangrijke gaten zitten in onze aanpak. We hebben te weinig systematisch overleg met sociale bewegingen in nieuwe groeilanden zoals India en China. Maar ook Oost Europa blijft een zwakke schakel in het netwerk.

Maar voorlopig is er geen reden tot pessimisme. Onder druk van wereldwijde acties en van de harde financiŽle realiteit deed een liberale politicus zoals Nicolas Sarkozy op 14 oktober op een grote internationale vergadering in Parijs volgende uitspraak: ‘In alle geval is Frankrijk vastbesloten. Wat wij willen is dat op zijn minst een groep van landen het voortouw neemt en een belasting op financiŽle transacties instelt. Ik ben ervan overtuigd dat in de komende weken en maanden de publieke opinie in landen die ons voorbeeld niet volgen hun regering ter verantwoording zal roepen”.

In het Frans klinkt de boodschap zelfs nog harder: ‘’les opinions publiques des pays qui ne se seront pas dotťs de cette rŤgle internationale interrogeront avec beaucoup de violence leur gouvernement en disant: pourquoi refuser de faire ce geste?’

Ook op dag twee van het alternatief forum onderwierp de Franse rijkswacht jonge activisten zonder reden aan allesbehalve beleefde identiteitscontroles in de straten van Nice.

Eric Goeman, Attac Vlaanderen

Rudy De Meyer, 11.11.11

Hotel Locarno, Nice, 2 november


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.