Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    Andere organisaties    Nu te koop: De markt voorbij - André Gorz  
| auteurs: Persbericht  |
 

Nu te koop: De markt voorbij - André Gorz

De markt voorbij Voor een hedendaagse politieke ecologie

> 15/12/2011 Nieuw boek bundelt teksten van de Franse denker André Gorz - gepubliceerd op 15 december 2011

André Gorz in 1983: ‘We bevinden ons aan het begin van een mondiale economische crisis die nog decennia zal duren. Het ergste moet nog komen: de financiële ineenstorting van grote banken, waarschijnlijk ook van landen. Deze instortingen, alsook de middelen om hen te voorkomen, zullen enkel maar de crisis van de maatschappij en van de heersende waarden verergeren. (…) Zó kan het niet meer verder. We zullen grote beproevingen te verduren krijgen. Laten we daarom ernstig nadenken over radicale alternatieven.’

Lees verder...

Op maandag 24 september 2007 stapte de 84-jarige André Gorz samen met zijn vrouw Dorine uit het leven in het landelijke Vosnon, niet ver van de Franse stad Troyes, waar ze al jaren woonden. Dorine leed al 20 jaar aan een slepende ziekte en in de lente van dat jaar hadden beiden beslist die daad te stellen wanneer ze zouden vinden dat het tijd was. Het overlijdensbericht aangevuld met een levensportret van de denker en schrijver verscheen in alle toonaangevende Westerse media. De Vlaamse krant De Morgen had het over ‘één van de belangrijkste sociaal - theoretische denkers van de twintigste eeuw’.

De ideeën en analyses van André Gorz winnen nog meer aan belang nu de wereldeconomie geconfronteerd wordt met een van de grootste crisissen uit haar geschiedenis. Het werk van André Gorz roept belangrijke actuele vragen op. Hoe het begrip vooruitgang opnieuw definiëren? Hoe een contract voor de toekomst afsluiten zonder de huidige generatie op te offeren? Wat zijn de beste middelen om sociale ongelijkheid te voorkomen? Welke rol toebedelen aan niet-commerciële activiteiten in een markteconomie? Enzovoort.

André Gorz staat bekend als een kritische, linkse filosoof en journalist. Een denker die ‘groene politiek’ op de agenda zette, die lange tijd bevriend was met Jean Paul Sartre, en medeoprichter was van het weekblad Le Nouvel Observateur. Door de jaren heen heeft hij een origineel oeuvre uitgebouwd, dat nog steeds in heel de wereld gewaardeerd wordt. Zijn gedachtegoed heeft de linkerzijde van heel Europa beïnvloed. Uiteraard in Frankrijk, waar zijn kritiek van het kapitalisme bijzonder veel weerklank vond in de syndicale beweging. Maar ook in Duitsland en in de Scandinavische landen, waar zijn ideeën dikwijls aan de basis lagen van ecologische bewegingen. Van Gennep bracht tussen 1968 en 1980 vertalingen uit van vier van zijn werken (‘Het moeilijke socialisme’, ‘De actualiteit van de revolutie’, ‘Ecologie en vrijheid’, ‘Afscheid van het proletariaat’). De samenstellers van ‘De markt voorbij’ voegen daar een vijfde boek in vertaling aan toe.

Het boek ’De markt voorbij’ werd samengesteld door Roger Jacobs en Johny Lenaerts. Professor Jan Blommaert en Dirk Holemans schreven elk een inspirerend voorwoord bij deze bundel. Het boek is een co-uitgave van Socialisme 21 en de groene denktank Oikos. Met ‘De markt voorbij’ verschrikt Gorz, zij het postuum, neoliberalen en neoconservatieven, en legt hij een theoretische basis voor de verontwaardiging over de graaicultuur, de toenemende kloof tussen arm en rijk, de toestand van onze planeet…

’De markt voorbij’ telt 262 pagina’s, is te koop voor 14,95 euro in de betere boekhandel en kan ook besteld worden via Oikos of Socialisme 21.

Voor alle vragen en informatie rond dit boek kan u terecht bij de uitgevers:

Te bezoeken: Alle info boek

David Dessers daviddessers AT hotmail.com www.socialisme21.be

Dirk Holemans dle.holemans AT gmail.com www.oikos.be


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.