Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    FAN    02/02/2012 Tax Freedom Day voor de vermogens  
| auteurs: Persbericht  | | thema: fiscaliteit  |
 

02/02/2012 Tax Freedom Day voor de vermogens

> FAN - gepubliceerd op 4 januari 2012

PricewaterhouseCoopers (PwC), een bekende internationale accountant en belastingadviseur, berekent ieder jaar wanneer de ‘Tax Freedom Day’ valt. Dat is dan de dag waarop de Belg al zijn belastingen voor dat jaar heeft betaald. “Pas vanaf de dag nadien werkt hij voor eigen rekening”, is de gedachte. Met deze boodschap wordt op een kunstmatige wijze een onderscheid gemaakt tussen ‘werken voor de overheid’ en ‘werken voor jezelf’.


Lees verder...

PwC heeft zijn hoofdkwartier in Londen. Het is één van de ‘Big Four’ in de wereld van de grote accountants en belastingadviseurs. De andere drie zijn KPMG, Ernst & Young en Deloitte. Fiscaal en juridisch advies vormen één van de grote poten van de activiteiten van PwC. PwC helpt ondernemingen om ‘duurzame fiscale efficiëntie’ te bereiken en ‘de aandeelhouderswaarde te vergroten’.

Wie zijn hun klanten? Mensen met dikke portefeuilles en grote vermogens, multinationals en andere grote bedrijven. De specialisten van het bureau willen zo creatief mogelijk omspringen met de belastingen die hun klanten moeten betalen. Anders gezegd: ze willen alle wettelijke mogelijkheden en achterpoortjes gebruiken om zoveel mogelijk belastingen te ontwijken.

PwC en zijn klanten willen géén overheid met veel middelen maar een zo groot mogelijke opeenstapeling van private rijkdom. Als belastingen legaal of illegaal worden ontweken, wordt de overheid armer. En dat is bijzonder nadelig voor onze verzorgingsstaat. Zeg maar voor alle publieke voorzieningen die wij, onze ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen allemaal elke dag nodig hebben.

Populisme

Het FAN/RJF vindt de boodschap van PWC populistisch en ongenuanceerd.

Zo vertelt de berekening niets over de belastingdruk in de enge zin van het woord omdat de socialezekerheidsbijdragen – betaald door werknemers, werkgevers en zelfstandigen – worden meegeteld. PWC gooit alle inhoudingen op een hoop en deelt dit bedrag door het bruto binnenlands product (BBP). Maar sociale zekerheidsbijdragen zijn geen belastingen! Voor de werknemers vormen de werknemersbijdragen en de werkgeversbijdragen samen een uitgesteld loon. Bij ziekte, werkloosheid of bij pensionering wordt het vervangingsinkomen vanuit die solidaire pot betaald.

PWC laat achterwege dat tegenover al die inhoudingen die voor de overheid inkomsten zijn, ook een bedrag aan uitgaven staan, die zelfs hoger zijn dan wat de overheid aan inkomsten ontvangt. De berekening van PwC zegt al evenmin iets over de erg ongelijke verdeling van de belastingdruk. Zo is de belastingdruk hoog op het inkomen uit arbeid, maar laag op het inkomen uit kapitaal en vermogen.

2 januari: Tax Freedom Day voor de vermogens

In het jaarverslag van de NBB voor 2009 is het totaal netto vermogen van de gezinnen geraamd op 1700 miljard euro. Voor datzelfde jaar bedroegen de inkomsten voor de overheid uit belastingen op het vermogen en het inkomen uit vermogen van de particulieren 9,78 miljard euro. Dat is een gemiddelde aanslagvoet van 0,58%. Wat de belasting betreft voor de vermogenden is de Tax Freedom Day 2 januari. Als we de redenering volgen van PwC, dan werken de vermogenden 2 dagen voor de overheid en 363 dagen voor zichzelf. Toch genieten ze van alle diensten die de overheid organiseert!

Waarom staan we aan de Square Du Bois?

Deze plaats symboliseert een klasse van miljardairs die hun rijkdom te danken hebben aan diegenen waarvan ze zich afzonderen. Daarbij worden ze nog geholpen door PwC die hun adviseert hoe ze belastingen moeten ontwijken. Bij deze rijke klasse ontbreekt elke maatschappelijke verantwoordelijkheid en de meeste politieke partijen nemen daartegen geen maatregelen. In de plaats van een reële belasting op het vermogen, heeft de regering gekozen voor een solidariteitsbijdrage van 4% op de roerende inkomsten van meer dan 20.000 euro (wat overeenkomt met het rendement aan een koers van 2,5% van een roerend vermogen van 800.000 euro). Deze solidariteitsbijdrage van 4% zou 100 miljoen euro moeten opbrengen. Maar de kans is klein dat dit bedrag wordt gehaald, want er zijn ontsnappingsroutes! Zo wordt de solidariteitsbijdrage van 4% enkel geheven op inkomsten uit obligatiefondsen, kasbons, staatsbons, termijnrekeningen en aandelen waarop een roerende voorheffing van 21% werd ingehouden, maar niet op tak-21, tak 23 en beveks. En dit allemaal terwijl een echte vermogensbelasting 7 miljard euro zou kunnen opbrengen. Maar daarvoor zijn nodig: een vermogenskadaster en een volledige opheffing van het bankgeheim. Deze maatregelen, die essentieel zijn om belastingen op een rechtvaardige manier te innen, zijn nergens te vinden in het regeerakkoord.

De rijke klasse kan het zich dan ook permitteren om in de Square Du Bois te wonen. Het gedeelte dat de huisnummers 535 tot 587 draagt, is namelijk een privéstraat: officieel "le square des bois" genaamd, maar in de volksmond heeft men het over "le square des milliardaires". Brussel kent slechts twee dergelijke privéstraten en deze "square" is zonder twijfel de meest selecte. De straat is doodlopend en wordt langs haar ene toegang met een hek afgesloten. Vandaag bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een appartement zo’n 9.500 euro per m². Zowat het duurste dat men in de hoofdstad moet neertellen. Voor een huis moet dan weer tussen de 3 en 5,5 miljoen euro opgehoest worden. Huren dan maar? Met een minimum van 7.000 euro per maand moet het wel lukken.

Een echte vermogensbelasting kan 7,6 miljard opbrengen
Dit bedrag steekt schril af tegen het magere bedrag van 100 miljoen die de regering bij de rijken wil gaan halen. Het FAN/RJF kiest voor een progressieve belasting op het bezit van een vermogen boven de 1 miljoen euro, de eigen en enige woning niet inbegrepen. Als we voor de eigen woning een waarde van 500.000 euro nemen, is de eerste 1,5 miljoen euro van het vermogen vrijgesteld. Met deze vermogensbelasting worden alleen de 3% rijkste Belgen geviseerd. Om een vermogensbelasting in te voeren moet er een kadaster komen van roerende inkomsten en moet het bankgeheim volledig verdwijnen. De fiscus moet toegang krijgen tot de bankgegevens die “automatisch” worden aangeleverd door de banken.

Gerechtvaardigd?
· Het gemiddelde vermogen van de 1% rijkste Belgen bedraagt 7.545.870 euro;
· De 10% rijkste Belgen bezitten de helft van het totale vermogen;
· Als we de rijkdom optellen van de 10 rijkste Belgen, dan komen we al aan een vermogen van 32,2 miljard euro;
· De Belgische Baron Guy Ullens de Schooten, die nu in het belastingparadijs Zwitserland woont, staat op de lijst met Zwitserse miljardairs. Zijn vermogen wordt geschat op 2,4 miljard of zelfs op 3,2 miljard.

Eric Goeman Coördinator FAN Tel:0476/99.07.14

Daniel Puissant Coördinator RJF Tel:0257/56066 – 04/252.85.94.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.