Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 02 - 03/2012    De neoliberale paradoxen van Nicolas Sarkozy  
| thema: neo-liberalisme , tobintaks & FTT  |
 

De neoliberale paradoxen van Nicolas Sarkozy

> Eric Goeman - gepubliceerd op 31 januari 2012

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft in een televisie-uitzending de invoering van een taks op financiŽle transacties aangekondigd. De taks van 0,1% kan vanaf augustus in Frankrijk gelden. Sarkozy hoopt met de belasting "een schok teweeg te brengen" en vervolgens de andere Europese landen over de streep te trekken. Is dit de langverwachte ontboezeming waarop de sociale bewegingen reikhalzend zaten te wachten en is de tijd voor het ontkurken van de champagneflessen nu gekomen?

Lees verder...

Maar Sarkozy is niet zomaar de voorvechter van het belasten van de financiŽle markten, maar ook de kampioen van liberaal rechts.

BTW = 13, FTT = 1: de ongelijke uitslag van een fiscale voetbalmatch
Nicolas Sarkozy heeft tezelfdertijd een veel minder progressieve maatregel beslist: met de voorziene verhoging van de BTW, gaan de bazen hun loonkosten zien verminderen met 13 miljard euro. De fameuze Tobin Taks op zijn Frans zal slechts 1 miljard euro opbrengen. Zelfs als men het verhogen van de Algemene Sociale bijdragen op de inkomsten uit kapitaal (die minder dan 2 miljard zou opbrengen) in rekening brengt, klopt vanuit het standpunt van de fiscale rechtvaardigheid, de eindrekening niet.

Inderdaad wie gaat de BTW verhoging betalen? Grotendeels, de consumenten. Natuurlijk heeft de kandidaat-president, zich bereid verklaard te wedden dat er geen prijsverhogingen zullen zijn. Spijtig genoeg is het waarschijnlijk dat de ondernemingen deze kans zullen aangrijpen om hun marges te verruimen door de prijzen (buiten de taksen) niet te verlagen. Dit is ongetwijfeld de bedoeling van de bedrijfsleiders en van het MEDEF[1], die deze hervorming sinds lang en met veel kabaal eisen.

De “sociale” BTW zal de consumptie doen dalen en de recessie, waarin Frankrijk zich sinds enkele maanden bevindt, verergeren. Dit is de eerste reden om deze maatregel te verwerpen.

De tweede reden: de sociale onrechtvaardigheid van deze maatregel. De BTW verhogen betekent de progressiviteit van het fiscaal systeem verminderen. De BTW weegt zwaarder op het gezinsbudget van gewone mensen, die hun inkomen consumeren, dan op het budget van gegoede gezinnen die er een goed deel van kunnen sparen.

De fiscale dumpingslogica van de ultraliberale Europese Commissie
Deze BTW strategie schrijft zich in de sociale en fiscale dumpingslogica van de inderdaad “rechtse en ultraliberale“ Europese Commissie (dixit minister Magnette) en van de neoliberale globalisering. Nu is het precies deze wedloop naar beneden van de loonkosten die Europa en zijn sociaal model naar de afgrond voert. De BTW verhoging, die in Griekenland, Spanje, Portugal en ItaliŽ, al werd ingevoerd, is slechts een luik van de besparingsplannen die Europa verder in de depressie doen zinken.

Wat de taks op de financiŽle transacties betreft, ze zal zeker meer opbrengen dan de lachwekkende belasting van de beurs, die dezelfde Nicolas Sarkozy afgeschaft had in 2008. Maar ze zal niet van toepassing zijn op de obligatietransacties, niet op deviezenhandel, en slechts op een marginale manier op de afgeleide producten die vooral in Londen en Frankfurt verhandeld worden. De opbrengst zal vooral dienen om de deficits te beperken en niet om een solidariteitspolitiek en een politiek van behoud van de planeet, te financieren.
Voor de financiŽle industrie is dit een broekzakvestzak operatie: wat hen hier ontnomen wordt krijgen ze terug in interesten van de staatsschuld. We zijn heel ver van een geloofwaardige en efficiŽnte aanpak om de financiŽle wereld te ontwapenen en de rijkdommen te herverdelen.

“Moeten we nu euforisch worden? Is dit een mijlpaal voor de strijd voor meer fiscale rechtvaardigheid?

Laten we nog even met de voeten op de grond blijven: wat Sarkozy eigenlijk propageert is de Franse wet gestemd in 2001 (in BelgiŽ in 2004) over de Tobintaks toepassen maar dan “zonder Europa”, dus unilateraal. Hij hoopt zogezegd met deze provocatieve beslissing een schokeffect te bereiken naar andere Europese landen. Of dit een ideale strategie is laten we voorlopig in het midden, de sociale bewegingen hebben altijd gestreefd naar een minimum van een coalitie van de willing (Frankrijk, BelgiŽ, Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg) en nog veel liever de Eurozone.

Franse electorale kampanje: tegen de dominantie van de financiŽle markten of geschenken voor de rijke vrienden?
De huidige Franse strategie wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan het electorale opbod tussen de socialistische presidentskandidaat Hollande en de kandidaat van rechts, Sarkozy.
Hollande trekt de kaart van de strijd tegen de dictatuur van de financiŽle markten, de speculanten, de banken en de ratingagentschappen. Sarkozy kon niet langer wachten om als antwoord zijn FTT kaart te trekken en op tafel te leggen, wetende dat de Tobintaks in Frankrijk een populaire eis is. Maar schrijnend is dat de president die sinds jaren de voortrekker is van een FTT, ondersteund door de sociale bewegingen, tijdens zijn eerste ambtstermijn de belasting op de grote fortuinen met 2 miljard euro verlaagd heeft en een voor de consumenten onrechtvaardige BTW verhoging oplegt (het tegenovergestelde van een progressieve belasting) waarbij hij de werkgevers een cadeau doet van ongeveer 13 miljard euro. Te midden de financiŽle crisis en oplopende armoede en werkloosheid, propageert Sarkozy een taks op financiŽle transacties die 1 miljard euro moet opbrengen en de financiŽle markten responsabiliseert, hetgeen zeer belangrijk is, maar tezelfdertijd laat hij miljarden ontsnappen aan de overheid om zijn rijke vrienden en ondernemers met geschenken te overladen.

Een giftig bondgenootschap voor de sociale bewegingen
Hij is misschien wel de politieke kopman van de FTT in Europa maar hij is tevens de fiscale vriend van de rijken. Het is een giftig bondgenootschap voor de sociale bewegingen.

Attac wil natuurlijk verder strijden voor de invoering van een Europese FTT, met Sarkozy als het moet, maar zal met andere sociale bewegingen ook actie voeren tegen de rechtse sociale en fiscale politiek van alle liberale bezuinigingsregeringen, zowel de Belgische als de Franse, en tegen het ultraliberalisme van de Europese Commissie die de financiŽle crisis op de schouders van werkenden en werklozen legt.

Omdat een andere fiscaliteit moet,Eric Goeman, woordvoerder
Mail: eric.goeman AT attac.be
tel: +32 (0)9 372 44 91
mobiel: +32 (0) 476 990714

1. MEDEF (Mouvement des Entreprises de France) is de officiŽle organisatie van het Frans patronaat dat onderhandelt met de regering en de vakbonden.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.