Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 04 - 06/2012    Belastingsparadijzen: Nederland heeft 20.000 brievenbusbedrijven, met Facebook, Google en Bono.  
| thema: belastingparadijzen  |
 

Belastingsparadijzen: Nederland heeft 20.000 brievenbusbedrijven, met Facebook, Google en Bono.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 1 april 2012

Als belastingsparadijs concurreert Nederland met Ierland in het aanbieden van ‘paradijselijke’ belastingsvoordelen voor ondernemingen. De VS-reuzen Google en Facebook maken gebruik van de Nederlandse regelgeving om hun inspanningen voor belastingsvermindering te vervolledigen door er de inkomsten uit verkoop in andere landen naar af te leiden. Ongeveer 20.000 brievenbusbedrijven zijn gedomicilieerd in Amsterdam, en beroemde muzikanten zoals Bono van U2 en Mick Jagger van de Rolling Stones maken van dat systeem gebruik.

Lees verder...

“Ongeveer een derde van alle buitenlandse winsten die vermeld werden door VS-ondernemingen in 2003, kwam uit slechts drie kleine landen met laag belastingstarief: Bermuda, Nederland en Ierland; dit staat in een informatiefolder uit 2009 van het Witte Huis. Zoals volgens Hamlet, in Shakespeare’s drama, ‘de koningin te veel bezwaren maakt’, zo ook maakte de Nederlandse regering schijnheilig bezwaar tegen de aantijging een belastingsparadijs te zijn en het Witte Huis schrapte daarop die zin. (een belangrijke bondgenoot in het Midden-Oosten nietwaar?)

Bono, gekend als campagnevoerder tegen armoede (en ook als voorman van de Britse groep U2) zou aan de Nederlandse politici kunnen verteld hebben dat elke cent van auteursrechten geïnd na radiouitzendingen van U2-CD’s door VS-zenders, naar Nederland werd overgeboekt om te vermijden er een cent belastingen op te betalen, dit nadat Ierland de belastingsregelgeving wijzigde.

De ‘Wall Street Journal’ had ook te erg geprotesteerd en had, zoals de Nederlanders, om ermee te slaan ‘de stok bij het verkeerde eind genomen’ en schreef in 2009: “De Nederlandse bedrijfstaks bedraagt 25.5%, wat niet eens zo laag is gemeten volgens Europese normen. Daarenboven zijn volgens de Nederlandse ambassade de VS de grootste buitenlandse investeerders in dat ‘kleine, lage belastingsland’. Misschien is het Mijnheer Obama’s manier om vrienden en medestanders te bejegenen als hij dan investeringen vermindert en Nederland als een belastingsparadijs bekritiseert … ; laat ons er op wijzen dat investeringen een tweerichtingsverkeer met zich mee brengen: Nederland is ook de vierde-grootste buitenlandse investeerder in de VS”.

Zoals handelsgegevens wijzen op de ‘gunsten’ verstrekt door de Rotterdamse haven (een van ’s werelds meest bedrijvige havens) en Nederland in een goed daglicht willen stellen, zo ook weerspiegelen data van de F.D.I. (buitenlandse, directe investeringen) ten dele de activiteiten van buitenlandse ondernemingen in het Nederlandse belastingsparadijs. Nederland herbergt ook duizenden buitenlandse financiële vehikels.

Met dank aan Jan De Coninck


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.