Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 04 - 06/2012    Brief financiële transactietaks aan 3 ministers  
| thema: tobintaks & FTT  |
 

Brief financiële transactietaks aan 3 ministers

> 11*3, Oxfam, Attac - gepubliceerd op 1 april 2012

Brief financiële transactietaks deze week verzonden aan Steven Vanackere, Paul Magnette en Didier Reynders

Lees verder...

Ref.: 2012/ALS/116 Brussel, 29 maart 2012

Betreft: Financiële Transactietaks

Mijnheer de minister,

De voorbije jaren heeft de Belgische overheid sterke openlijke steun verleend aan het voorstel om een financiële transactietaks (FTT) in te stellen. Ook voor de ngo’s is het instellen van zo’n taks een belangrijke prioriteit. Het kan een uitstekend instrument worden om financiële crisissen te voorkomen. De FTT zou de financiële sector mee laten betalen voor de kosten van de crisis. En de taks zou heel wat bijkomende middelen kunnen opbrengen voor het voeren van een sociaal beleid, voor ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatverandering.

De steun voor de financiële transactietaks is in het voorbije jaar spectaculair toegenomen, met pleidooien uit heel verschillende hoek, gaande van Bill Gates tot de Paus en politieke tenoren zoals de Franse President Sarkozy en kanselier Merkel. Uit onderzoek blijkt ook dat een grote meerderheid van de bevolking van de EU voorstander is van een FTT. De meest tastbare steun kwam er toen de Europese commissie zelf een voorstel ter tafel legde om een FTT in te stellen in het kader van de meerjarenfinanciering van de Unie. Sindsdien verschijnt de FTT regelmatig op de agenda van Europese vergaderingen, formele en informele.

Nu de technische haalbaarheid van de FTT nauwelijks nog door iemand wordt ontkend, en de realisatie van de taks ook politiek bespreekbaar en haalbaar wordt, beginnen ook de tegenstanders zich meer en meer te roeren. Het gaat dan zowel om een aantal regeringen als om vertegenwoordigers van banken en beleggingsfondsen.

De tegenstand komt er op verschillende manieren: door vast te houden aan een heel breed en politiek voorlopig onhaalbaar akkoord op globaal niveau of met de voltallige groep van 27 EU landen; door het onjuist uitvergroten

van mogelijke negatieve effecten van de taks op de economie, en door het aandragen van volgens ons minderwaardige alternatieven.

Op het einde van deze week staat de FTT op de agenda van de informele ECOFIN-vergadering. En de discussie wordt allicht vervolgd in de ECOFIN in de komende weken en maanden. Er moet echt vermeden worden dat het voorstel om een FTT in te voeren, in het zicht van de haven strandt in een tactisch steekspel tussen landen en politieke fracties. De inzet is te belangrijk. Voor Europa en voor de rest van de wereld.

We willen u dan ook vragen om in de komende dagen nogmaals heel uitdrukkelijk standpunt in te nemen voor de FTT. België was een van de 9 landen die er bij het Deense voorzitterschap op hebben aangedrongen om de discussie en de besluitvorming rond de FTT te versnellen. Gezien de standpunten in de voorbije jaren is onze regering misschien ook goed geplaatst om een diplomatiek initiatief te nemen en op te roepen tot het vormen van een groep Europese (en eventueel andere) landen die zich bereid verklaren om zelf of gezamenlijk een FTT in te voeren, én om de opbrengst ervan ook te gebruiken voor sociaal beleid, ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatverandering.

We hopen op uw steun te mogen rekenen, en zijn uiteraard steeds bereid om verdere toelichting bij onze vraag te verstrekken.

Met oprechte hoogachting,

Bogdan Vanden Berghe, Arnaud Zacharie,

Algemeen directeur 11.11.11 Algemeen secretaris CNCD

Opération - 11.11.11


Eric Goeman, Xavier Declercq ,

Woordvoerder Directeur noordwerking

Attac Vlaanderen Oxfam-Solidariteit


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.