Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 07/2012 - 01/2013    Belastingontwijking: eerst Facebook, dan Starbucks, nu het Cirque du Soleil  
| thema: fiscaliteit , internationale belastingen  |
 

Belastingontwijking: eerst Facebook, dan Starbucks, nu het Cirque du Soleil

> Eric Goeman - gepubliceerd op 8 december 2012

Vlak na het schandaal Starbucks UK en het belastingschandaal Facebook UK, hebben we nu een nieuw rapport van Radio Canada, de Frans-Canadese publieke televisie, dat in zijn onderzoeksprogramma ‘Enquête’ nu een klassiek voorbeeld onderzoekt van twijfelachtige transfer-pricing (verrekenprijzen), omgeturnd door het hoofdkantoor in Montreal van het wereldberoemde Cirque du Soleil, dat zijn wereldberoemde handelsmerk heeft overgebracht naar een filiaal in Luxemburg .

Lees verder...

Het handelsmerk Cirque du Soleil SA is ingeschreven als filiaal in Luxemburg, avenue Pasteur 16. Het management erkent dat het dit filiaal voor fiscale doeleinden gebruikt - aangezien 90 procent van de omzet komt van buiten Nederland, voornamelijk uit de Verenigde Staten waar het bedrijf 5 permanente shows heeft in Las Vegas en 1 in Los Angeles en daarenboven nog veel meer reizende producties over de hele wereld.

Royalty’s die worden betaald aan dat filiaal worden belast tegen 5,72% in Luxemburg .

En zo wordt het gemiddelde tarief van 25% in de Canadese vennootschapsbelasting vermeden, dat zou worden geheven als de royalty-inkomsten zouden worden belast in Canada. Canada heeft een belastingverdrag met Luxemburg.

Voor wie niet vertrouwd is met transfer pricing komt het er in essentie op neer dat het bedrijf kunstmatig hoge bedragen toekent aan het Luxemburgse filiaal, dat vervolgens aan andere delen van de vennootschap zeer hoge royalties aanrekent voor het gebruik van het handelsmerk.

Op deze manier maakt het in Luxemburg gevestigde filiaal enorme winsten die belast worden tegen extreem lage tarieven, en in de ’echte’ landen waar Cirque du Soleils acrobaten steigeren worden die betaalde royalty’s in mindering gebracht van de lokale winst voor fiscale doeleinden.

Als gevolg hiervan bespaart de multinationale Entertainment Group enorme bedragen op het aanslagbiljet zonder iets, waar dan ook, efficiënter te maken: het is gewoon een overdracht van welvaart, weg van de belastingbetalers in Canada en elders, recht naar de rijke eigenaren van Cirque du Soleil.

Cirque du Soleil is een niet-beursgenoteerde onderneming in handen van oprichter Guy Laliberte en is gevestigd in Montreal , Quebec, Canada. Financiële resultaten van het bedrijf zijn niet openbaar maar Forbes schat het vermogen van Guy Laliberte, dat voornamelijk is gekoppeld aan zijn participatie in Cirque du Soleil, op $ 2,5 miljard.

Maar zoals Leona Helmsley ooit zei en wij blijven herhalen: “only the little people pay taxes” of “alleen de gewone mensen betalen belastingen”.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.