Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 07/2012 - 01/2013    Attac mobiliseert voor het Wereld Sociaal Forum in Tunis 26-30 maart 2013  
| thema: sociaal forum  |
 

Attac mobiliseert voor het Wereld Sociaal Forum in Tunis 26-30 maart 2013

> Eric Goeman - gepubliceerd op 20 januari 2013

Het Wereld Sociaal Forum was een sleutelmoment in het tot stand komen van de krachtsverhouding ten aanzien van de oligarchische 1% (banken, transnationale bedrijven, miljardairs en hun institutionele dienaren) en Attac heeft een belangrijke rol gespeeld in die creatie. Vandaag roept Attac al zijn plaatselijke comités en aanhangers op zich overal waar mogelijk te mobiliseren om van Tunis 2013 een succesverhaal te maken.


Lees verder...

Een fundamentele etappe
De crisis in al haar uitzichten – sociaal, economisch, ecologisch en democratisch – en de keuze voor Tunis moeten ons toelaten convergenties uit te bouwen met de spelers en de bewegingen van Magreb en Machrek, en onze gezamenlijke strijd te versterken tegen de vrijhandelsakkoorden tussen de EU en die landen, voor het kwijtschelden van de schuld, tegen het gas gewonnen uit leisteen en de grote opgelegde projecten, voor de vrijheid van verkeer, voor de democratie evenals m.b.t. Palestina, Syrië en de andere conflicten in de regio.

Het forum moet ook de ruimte bieden om onze banden uit te diepen met nieuwe spelers als de indignados, Occupy, Y’en a marre du Sénégal, de studentenbewegingen uit Québec en Chili, de Griekse weerstand tegen de richtlijnen van de trojka, enz., allen blootgesteld aan de schokken van de soberheidspolitiek. Tenslotte zal het Wereld Sociaal Forum Attac ook de gelegenheid bieden de onontbeerlijke want strategische convergenties tussen de sociale en ecologische strijd nieuw leven in te blazen, op een ogenblik dat de gevolgen van de crisis en het hyper-productivistische beleid de noodzakelijke socio-ecologische transities blokkeren.

Het forum zal ook een etappe zijn in de uitbouw van een Europese sociale beweging in het perspectief van de Andere Top van Athene in juni. Met zijn partners zal Attac er zich op het forum van Tunis op toeleggen de mobilisering van de andersglobalisten verder te zetten, naast een reflectie over De Sociale Wereld Fora zelf en het andersglobalisme.

Een duurzame dynamiek tot stand brengen

Het forum biedt ook de gelegenheid om contacten te hebben met Tunesische spelers betrokken bij de lokale strijd (beweging van werkloze gediplomeerden, arbeiders van het mijnbekken, tegenstanders van gas gewonnen uit leisteen,….). Die contacten moeten onze aanwezigheid op het forum verankeren en duurzame relaties en projecten mogelijk maken.

Een lokale mobilisatie om de participatie te verbreden en te diversifiëren

Om die belangrijke mobilisatie voor te bereiden zullen zowat overal voorbereidende activiteiten georganiseerd worden. Overal in Europa zullen vertrekkend van de lokale sociale fora en de talrijke alternatieve verenigingen en bewegingen, de culturele spelers, onafhankelijke lokale radio’s informatiekanalen het licht zien die op het WSF voor een grote diversificatie zullen zorgen.

Extensie van het Wereld Sociaal Forum
De extensie van het WSF, ook het « verbrede Tunis » genaamd, zal via het organiseren van activiteiten onder de label van het WSF zowat overal in de wereld toelaten dat steeds meer personen en organisaties die zich niet tot in Tunis kunnen verplaatsen aan het forum deelnemen. Dit moet uiteindelijk een betere integratie van het “lokale” en het “globale” mogelijk maken. De deelname van het “lokale” aan het Wereld Sociaal Forum van Tunis in 2013 zal ook de banden met de nieuwe spelers op het veld van de immigratie (verenigingen vaak in de volksbuurten), met de nieuwe generatie van het andersglobalisme (de indignados) en met diegenen die geïmpliceerd zijn mogelijk maken die alle verankerd zijn in het “lokale”.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.