Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    Attac Vlaanderen    DE EUROPESE DOORBRAAK VAN DE TAKS OP FINANCIËLE TRANSACTIES HEEFT NIET ALLEEN SYMOBOLISCHE WAARDE, MAAR TOONT DAT ALTERNATIEVEN MOGELIJK ZIJN  
| auteurs: Persbericht  | | thema: tobintaks & FTT  |
 

DE EUROPESE DOORBRAAK VAN DE TAKS OP FINANCIËLE TRANSACTIES HEEFT NIET ALLEEN SYMOBOLISCHE WAARDE, MAAR TOONT DAT ALTERNATIEVEN MOGELIJK ZIJN

> 24/01/2013 Persbericht - gepubliceerd op 29 januari 2013

ATTAC VLAANDEREN is verheugd over het besluit van de ECOFIN raad van 22 februari om een Financiële Transactietaks (FTT) naar voor te schuiven, binnen de procedure voor “versterkte samenwerking” met 11 staten van de Europese Unie waaronder België. Als grote promotor van deze belasting beschouwt ATTAC deze beslissing als een echte overwinning, omdat deze voortvloeit uit een campagne van meer dan 10 jaar door ATTAC gevoerd.

Lees verder...

Vijftien jaar geleden begon de internationale organisatie ATTAC aan een beweging over heel de wereld, om de uitvoering van deze wereldwijde belasting over financiële transacties te eisen. Volgens Attac moesten niet alleen opbrengsten worden nagestreefd, maar cruciaal was een regulerende, herverdelende maar ook bestraffende maatregel tegen financiële speculatie.

ATTAC herinnert eraan dat het voorstel van deze maatregel een grote symbolische waarde heeft, namelijk om te bewijzen dat alternatieve beleidsmaatregelen wel degelijk mogelijk zijn, door een maatregel voor te stellen, die op dat moment door iedereen onmogelijk werd beschouwd, en om tegelijk aan te tonen dat, met vastberaden en volgehouden inspanningen van burgers, deze toch kan worden opgelegd aan hun regeringen.

Het bewijs hiervan wordt vandaag geleverd .
Dit bewijs is zeker ook deze dagen zeer belangrijk, in tijden van crisis, gevolgd door een nooit gezien bezuinigingsbeleid, dat wordt voorgesteld als absoluut onvermijdelijk, zelfs als de inefficiëntie en absurditeit ervan dagelijks aangetoond wordt.
Na de stemming van de financiële transactietaks moet de hoop van al diegenen die zich verzetten tegen deze wilde bezuinigingen en die bovendien haalbare en reële alternatieven voorstellen om zo’n taks te stemmen, blijven groeien en daarmee ook het verzet tegen het huidige imposante beleid dat het invoeren van een herverdelende belasting op Europees niveau steeds voorstelde als een absurde zaak: de alternatieven zijn mogelijk, ze zullen worden goedgekeurd, burgers geloven erin en ze blijven vastberaden vechten om ze uiteindelijk op te leggen.

Natuurlijk is de strijd van ATTAC voor die belasting nog niet klaar: het kwaad zit hem vaak in kleine details.
Niets is al duidelijk besloten met betrekking tot de toepassingsmechanismen en de doelgebieden ervan: onderhandelingen zullen erover beginnen na dit besluit, maar er is sprake van plannen om een belastingtarief van 0,1% op te leggen voor transacties in aandelen en obligaties en dat is positief. Dat is het belastingstarief waar ATTAC gedurende jaren voor streed. Ook positief is de geplande opname van alle producten en het viseren van alle financiële actoren, met inbegrip van de hedgefondsen, alsook het feit dat de belasting in rekening zal worden gebracht in het land van de woonplaats van de overdracht. Maar er zijn ook ernstige tekortkomingen in de voorstellen die nu op tafel liggen: het voorgestelde belastingtarief op derivaten is zeer laag - slechts 0,01% -. Dat tast zijn vermogen aan om speculatie en volatiliteit te verminderen . De toepassing ervan is exclusief de valuta-transacties (de oorspronkelijke Tobintaks), waardoor - zonder de rem door deze taks -een zeer speculatief en uiterst volatiele markt van 4 biljoen per dag blijft bestaan. ATTAC is vastbesloten om de druk op al deze punten vast te houden .

ATTAC erkent zeker dat niet alle sociale en economische problemen worden opgelost door deze belasting. Andere maatregelen zijn nog nodig met als doel het herstel van het evenwicht, of het herdefiniëren van overdrachten binnen de economische zones in Europa, zelfs als hiervoor een grote hoeveelheid kapitaal nodig is, die kan worden beveiligd via de FTT. Bovendien zullen andere maatregelen nodig zijn om een einde te maken aan de huidige economische, sociale en politieke crisis in Europa.

ATTAC blijft, net zoals zij heeft gedaan voor de FTT, voorstellen doen en vechten voor realistische alternatieven voor het huidige bezuinigingsbeleid, samen met andere sociale bewegingen in heel Europa, zoals nu in het vooruitgaande proces van ALTERSUMMIT, met als eerste mijlpaal een verzameling van al deze bewegingen, in juni 2013, in Athene - de bakermat van de huidige crisis, maar ook van de democratie.
Omdat een andere wereld mogelijk is,
Eric Goeman,

Woordvoerder Attac Vlaanderen


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.