Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 07/2012 - 01/2013    Onze 500 grootste ondernemingen betalen maar 5,44% aan belastingen  
| thema: fiscaliteit , sociaal forum  |
 

Onze 500 grootste ondernemingen betalen maar 5,44% aan belastingen

> Eric Goeman - gepubliceerd op 29 januari 2013

Een groot aantal ondernemingen, meestal grote multinationals of transnationale corporaties actief in België, hebben zich ontwikkeld tot meesters in het beperken van de belastingsdruk. Sommige slagen er zelfs in om helemaal geen belastingen te betalen. Daarbij doen ze niets anders dan het toepassen van de wet.

Lees verder...

De 500 ondernemingen die de grootste winsten gerealiseerd hebben in 2011 betaalden een gemiddelde belasting van … 5,44%.

Een fameuze korting vergeleken met het nominale tarief van de belastingen op maatschappijen, dat vastgelegd is op 33,99%. Volgens de gegevens samengebracht door Trends Top, hebben deze vijfhonderd ondernemingen een zakencijfer gerealiseerd dat hoger ligt dan 240 miljard euro. Vooral hebben ze opmerkelijke winsten gemaakt, voor een totaal van 55,7 miljard vóór belastingsaftrek en van 52,7 miljard na belastingsaftrek. Herinneren we eraan dat deze winsten de aanslagbasis vormen van deze ondernemingen. Onze “Top 500” heeft dus iets meer dan drie miljard in de schatkist gestort.
Deze som komt overeen met zowat een kwart van de inkomens ingeschreven in 2011 als belasting op de bedrijven. Maar het gemiddeld tarief van 5,44% kan verrassend lijken. Vooral daar er maatschappijen zijn die erin slagen om helemaal geen belastingen te betalen. Dit is het geval met AB Inbev die geen euro belasting heeft moeten betalen, hoewel er 18,5 miljard euro winst waren aangegeven voor 2011. Ook ArcelorMittal is erin geslaagd om te genieten van een belastingstarief van 0%; terwijl deze multinational toch een winst had aangegeven voor 2011 van 1,6 miljard euro.

Is er hier sprake van een schandaal? Zeker niet als men het vanuit de fiscale wetgeving bekijkt, vermits alle mechanismen die het inkrimpen van de belastbare basis mogelijk maken, perfect legaal zijn. Bedrijven mogen hun profijt proberen maximaliseren, ook op fiscaal vlak. De wetgever zwaait af en toe eens met een vermanend vingertje, meestal na opnieuw een gemediatiseerd fiscaal schandaal, maar gaat vlug opnieuw over tot de orde van de dag.
De fiscale mechanismen die door deze bedrijven gehanteerd worden zijn wel gekend. Een reeks inkomsten die reeds getaxeerd werden in de filialen in België of in het buitenland worden geen tweede keer belast wanneer ze onder de vorm van dividenden worden getransfereerd naar het moederbedrijf. Andere fiscale prikkels, die soms meer dan controversieel zijn, worden voorzien door de wet om investeringen aan te trekken en om bepaalde economische activiteiten in België te behouden: dit is het geval voor de notionele interesten en de fiscale vrijstelling tot 80% voor de inkomsten die voortkomen uit patenten. Zonder de vrijstelling op meerwaarde te vergeten bij stopzetting van economische activiteiten.
Dus het beroven door de grote bedrijven van onze publieke schatkist is een totaal gelegaliseerde diefstal met toestemming van de politieke klasse.

Diezelfde politieke klasse die dan nog publiciteit voor deze praktijken gaat maken tijdens het elitaire onderonsje tijdens het Wereld Economisch Forum in Davos en die zich dan ook nog eens geschandaliseerd voelt wanneer diezelfde bedrijven geen greintje loyaliteit vertonen tegenover hun fiscale beschermheren en arbeiders dumpen en bedrijven delokaliseren wanneer het hen schikt. België is een belastingparadijs voor kapitaal en multinationale ondernemingen en de werkende mensen zullen het geweten hebben en voelen in de verdere afbraak van sociale voorzieningen en publieke dienstverlening.

Omdat een andere wereld mogelijk is, Eric Goeman, woordvoerder Attac Vlaanderen


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.