Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 07/2012 - 01/2013    Een blik op belastingparadijzen door Fortune 500 ( jaarlijkse lijst van de grootste Amerikaanse bedrijven)  
| thema: belastingparadijzen  |
 

Een blik op belastingparadijzen door Fortune 500 ( jaarlijkse lijst van de grootste Amerikaanse bedrijven)

> Eric Goeman - gepubliceerd op 29 januari 2013

Volgens een nieuw rapport van Citizens for Tax Justice ( Burgers voor Fiscale Rechtvaardigheid) , zouden de 285 leden van de Fortune 500 , die hun geld hebben geparkeerd in het buitenland, naar schatting 433 miljard dollar aan belastingen verschuldigd zijn, indien en wanneer dat geld zou gerepatrieerd worden.

Lees verder...

Geen wonder dat deze bedrijven zo hard werken om “repatriëringsverlof" te krijgen, ook al leverde die in vorige jaren geen significante nieuwe investeringen op , maar wel veel dividenden en het terugkopen van aandelen.

Het nieuwe rapport lijst 10 bedrijven op, die belastingen opgeven op de 209 miljard dollar die ze in het buitenland hebben geparkeerd die zij verschuldigd zou zijn op deze winst - slechts 47 doen dat effectief. Deze bedrijven rapporteren allemaal dat ze 32 tot 35% belastingen verschuldigd zouden zijn op hun geld, wat erop wijst dat ze er in het buitenland helemaal geen belastingen op betaalden, of, met andere woorden, dat geld zit in belastingparadijzen.
Merk op dat sommige schattingen deze cijfers zelfs nog hoger duiden, hetgeen Apple bijvoorbeeld overzees verbergt, wordt geschat op 64 miljard dollar.

Op basis van alle 47 bedrijven die hun geschatte belastingaanslag rapporteren, kwam Citizens for Tax Justice op een gemiddeld belastingtarief van iets meer dan 27%.
Dat tarief toegepast op de 1584 miljard dollar in overzeese geldmiddelen, aangehouden door deze 285 bedrijven (op ongeveer 1000 miljard dollar geschat in maart 2012) levert het cijfer van 433 miljard dollar aan belastingen op, die verschuldigd zouden zijn indien de inkomsten werden gerepatrieerd of als het uitstel van de wetsbepaling voor overzeese inkomsten wordt beëindigd.

Wat betekent dit allemaal?

Als Amerikaanse bedrijven recordwinsten blijven genieten, geven ze die in een hoog tempo aan als buitenlandse winsten, zoals we kunnen vaststellen aan de hand van de toename van de schattingen voor de periode maart tot oktober 2012. Talrijke hightech en financiële bedrijven houden elk letterlijk tientallen miljarden dollar verstopt in offshore belastingparadijzen, zodat die miljarden belastingen per jaar, die nu niet terecht komen in de schatkist, moeten worden gevonden door hogere belastingen op de inkomens van de middenklasse, zodat ook grotere begrotingstekorten ontstaan, en er bijgevolg moet worden bezuinigd op andere programma’s.

En zoals we hebben gemerkt in de aanloop van de voorbije Amerikaanse presidentsverkiezingen in de twee belastingaangiften van Mitt Romney is er een fiscaal systeem voor de 1% en een ander systeem voor de rest van de bevolking van de Verenigde Staten.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.