Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 07/2012 - 01/2013    Over wiens ontwikkeling gaat het? Een onderzoek naar de Mozal smelter in Mozambique  
| thema: afrika  |
 

Over wiens ontwikkeling gaat het? Een onderzoek naar de Mozal smelter in Mozambique

> Eric Goeman - gepubliceerd op 29 januari 2013

In het laatste rapport van onze vrienden bij Jubilee Debt Campaign blijkt dat een zeer winstgevende aluminiumfabriek in Mozambique slechts 1 procent belasting betaalt, ondanks het feit dat de helft van de smelter wordt gefinancierd door buitenlandse overheden om te helpen bij het ’ontwikkelen’ van het land.

Lees verder...

Het rapport schat dat voor elke $ 1 die door de smelter aan de Mozambikaanse overheid wordt betaald , $ 21 het land weer verlaat ten voordele van buitenlandse regeringen en investeerders. Veel van de informatie in het rapport is nieuw uitgegeven in het publieke domein van documenten en vrijgegeven onder de Britse Freedom of Information Act.

De Britse regering hoort bij degenen die de smelter gefinancierd hebben, door middel van 53 miljoen dollar aan leningen van CDC, een fonds dat is bedoeld om ontwikkeling te ondersteunen, en door het waarborgen van 145 miljoen dollar aan leningen via het Britse Export Finance. De Britse regering ontving reeds $ 88 miljoen als rente op de CDC lening, evenals de aflossing van het kapitaal van de lening.

Andere openbare instellingen die geld staken in de smelter zijn de Wereldbank, de Europese Investeringsbank en de regeringen van Zuid-Afrika, Japan, Frankrijk, Duitsland en Canada. In totaal, zo schat het rapport, ontvingen deze openbare instellingen meer dan $ 120 miljoen op een jaar tijd uit deze smelterij, acht keer meer dan de $ 15 miljoen die de regering van Mozambique zelf per jaar ontvangt.

De belangrijkste particuliere investeerder in Mozal, BHP Billiton, maakte een gemiddelde winst van $ 114 miljoen per jaar tussen 2005/06 en 2011/12, of anders geteld: zeven keer meer dan de regering van Mozambique.
Het multinationale bedrijfsleven is er om te helpen nietwaar? Maar wiens ontwikkeling stimuleren ze eigenlijk?


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.