Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    Attac Vlaanderen    Na de dood van Hugo Chávez gaat de ontvoogdingsstrijd verder !  
| auteurs: Persbericht  | | thema: latijns-amerika  |
 

Na de dood van Hugo Chávez gaat de ontvoogdingsstrijd verder !

> 08/03/2013 Persbericht - gepubliceerd op 11 maart 2013

Het Venezolaanse volk is zwaar getroffen door de dood van Hugo Chávez, dat hem tot driemaal toe verkoos tot president van de republiek. Als embleem van de " Bolivarische revolutie" moest hij optornen tegen de verbeten weerstand van de Venezolaanse (oliebaronnen en grootgrondbezitters) en internationale oligarchie, onder andere bij de militaire putsch van 2002, zonder dit ooit aan te grijpen om de democratische vrijheden in te perken, integendeel.


Lees verder...

Hugo Chávez heeft miljoenen Venezolanen onderwijs en gezondheid gebracht en de armoede voelbaar teruggedrongen. De personalisering van zijn regime, zijn overdreven afhankelijkheid van olie-inkomsten en extra-activisme en sommige contesteerbare buitenlandse allianties mogen ons niet doen vergeten dat Chávez krachtig heeft bijgedragen tot de ontvoogding van Latijns-Amerika ten aanzien van het neoliberalisme en de hegemonie van de Verenigde Staten.

Hij heeft de economische soevereiniteit van Venezuela, dat door vorige regeringen verkwanseld was aan het VS imperium, hersteld en het IMF buitengezet. Hij nationaliseerde sleutelsectoren van de economie en zijn beleid lag aan de basis van een hernieuwde coöperatieve beweging.

Er is geen foutloos parcours gereden en het zijn vooral die fouten die de machtige vijanden van het Venezolaanse socialisme nu ook opnieuw aangrijpen om de sociale erfenis van Chàvez te vernietigen. Maar wanneer je op het einde van uw geëngageerde leven wordt gemediatiseerd onder de titel: “Chàvez, aanbeden door de armen, gehaat door de elites” dan stond je aan de kant van de onderdrukten en dat is voor een socialist de enige goede kant.
De arme klassen van Venezuela zullen dit niet vergeten, nu moeten ze proberen deze sociale vooruitgang electoraal niet te verkwanselen. Sociale en democratische vooruitgang zijn al te dikwijls broze en omkeerbare processen.
Attac Vlaanderen wenst dan ook zijn totale solidariteit te betuigen met het Venezolaanse volk in zijn verdere en komende strijd tegen de oligarchieën en voor emancipatie.

Omdat een andere wereld mogelijk is,


Voor Attac Vlaanderen Eric Goeman, woordvoerder Eric.goeman@attac.be www.vl.attac.be


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.