Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 02 - 06/2013    Het Duitse ‘offshore’ geld en de hacker die hielp dat aan het licht te brengen.  
| thema: andersglobalisme , belastingparadijzen  |
 

Het Duitse ‘offshore’ geld en de hacker die hielp dat aan het licht te brengen.

> Attac - gepubliceerd op 31 maart 2013

Het Duitse dagblad, de ‘Süddeutsche Zeitung’, heeft de namen gepubliceerd van vermogende Duitsers die het hoofd waren of zijn van bedrijven in Panama, een gekend belastingsparadijs. De directeurs ervan behoren tot families van de grote autoconstructeurs, van banken en van ondernemingen, en velen ontkenden geld in het buitenland te plaatsen omwille van belastingen, of ze schrijven dergelijke praktijken toe aan thans overleden familie.

Lees verder...

Het wordt een bijzonder gênante tijd voor de Duitse elite waarvan de inkomsten die in belastingsparadijzen zijn ondergebracht, aan het licht komen. Hun land speelde een leidende rol in het stuntelige Europese plan om Cyprus van bankroet te redden door er de spaarders te belasten. Met dit plan wilde Europa vermijden een financieel systeem, vol met belastingontwijkend buitenlands geld (meer in het bijzonder uit Rusland), te subsidiëren.

Het dagblad steunde voor de bekendmaking op een gegevensbank omtrent Panamese bedrijven, die opgesteld werd door Daniel O’Huiginn, een Britse codeerder wiens project hielp de aandacht te vestigen op buitenlands geld, niet alleen uit Duitsland, maar ook uit Frankrijk waar een medewerker van de vorige president Sarkozy geïdentificeerd werd als directeur van Panamese bedrijven.

Belastingparadijzen zoals Panama functioneren niet alleen op basis van hun lage belastingen maar ook omdat hun wetgeving bedrijven toelaat hun eigenaars geheim te houden of om “gevolmachtigde” directeurs te gebruiken om te verbergen wie werkelijk een bedrijf controleert. Het gaat er niet alleen zo aan toe in Panama of in de Kaaimaneilanden; ook de staat Delaware binnen de VS biedt zo’n dienst aan. De bedoeling daarvan is vanzelfsprekend dat wanneer je geld naar een bedrijf in een belastingparadijs overboekt, het voor anderen praktisch onmogelijk wordt aan te tonen dat je dat controleert. Crediteurs noch belastingsinstanties kunnen je opsporen.

Maar in 2008 heeft Panama de informatie betreffende de registraties van haar bedrijven online gezet, een zelden geziene maatregel. Je kon enkel zoeken naar de bedrijfsnamen maar moeilijk individuen identificeren. O’Huiginn vlooide de data uit en stelde een alternatieve database op die je toelaat die personen wel te achterhalen. Hij vond sporen van wapenhandelaars, van miljardenfraudeurs en van medewerkers van Saddam Hussein. Deze database is een belangrijk venster dat uitzicht biedt op geld in het belastingsparadijs Panama – er is zelfs een handleiding bij om journalisten aan te leren hoe daar personen te traceren.

Daarmee is het tegenhouden van belastingontwijking niet gegarandeerd – Panama laat nog steeds gevolmachtigde directeurs toe, en je kan gerust zeggen dat zij die hun bedrijfsbezit willen geheim houden, van die mogelijkheid gebruik maken.

Het was wel een kleine overwinning naar doorzichtigheid; het is eerder aangrijpend dat de hacker-activist Aaron Swartz, zaliger, geïnteresseerd was in het project.

Met dank aan Jan De Coninck voor de vertaling.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.