Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 02 - 06/2013    Nieuwe EU regelgeving voor banken: weinig vooruitgang, belangrijke zwakheden.  
| thema: europa , financiële crisis  |
 

Nieuwe EU regelgeving voor banken: weinig vooruitgang, belangrijke zwakheden.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 2 juni 2013

De kapitaalvoorraden van banken en de verhouding van minimale liquiditeit tot die voorraad zijn op een te laag niveau in een akkoord overeengekomen. Banken blijven ook te omvangrijk.

Lees verder...

Voor Attac gaat het besluit van het Europese Parlement met betrekking tot de regulering van de banken niet ver genoeg. “Ondanks een kleine vooruitgang werd onder druk van de banken, van nationale regeringsvertegenwoordigers en van leden van het Europees Parlement., het oorspronkelijk voorstel van de Basel Commissie afgezwakt”.

Er werd wel een geringe verhoging van de reserves van kapitaal afgesproken, met speciale regelgevingen voor belangrijke banken waarvoor de dekking tot ongeveer 10% verhoogd moet worden. Dat is nog ver onder de 25% die volgens experten nodig is; daarenboven duren de overgangsperiodes te lang.
Attac, in de kritiek op die te lage verhouding, stelt dat een correcte verhouding nodig is om de banken in crisissituaties te vrijwaren van problemen, bijvoorbeeld bij een ‘stormloop op de banken’. Daartoe moeten banken enerzijds beschikken over bestendige voorraden waaruit onmiddellijk kan geput worden, en anderzijds over bezittingen die in crisistijden gemakkelijk verkocht kunnen worden. “Allebei, het ‘actieve’ deel en het ‘passieve’ deel van die voorraden, werden volgens de regelgeving op een erg kwetsbaar niveau afgesproken. Banken mogen nu meer bezittingen als gemakkelijk-te-verkopen klasseren. Dat maakt dat zij nog altijd meer vatbaar blijven voor crisissen en het verhoogt het risico dat regeringen weerom zullen moeten tussenkomen met belastinggeld”.
Het besluit om de bonussen voor bankiers te beperken vindt Attac absoluut correct; zonder een voldoende doorgedreven regulering van de banken blijft dat echter slechts een cosmetische ingreep. Attac vraagt om een limiet te stellen aan de omvang van banken en aan hun risicovolle activiteiten: om greep te krijgen op hun politiek van risicovolle zaken wil Attac dat er voor banken een verbod komt op hun handelsactiviteiten met instellingen die in belastingparadijzen gevestigd zijn, en op hun handel in bepaalde speculatieve waardepapieren. De belastingbetaler is echter maar werkelijk beschermd als er geen banken meer bestaan die ‘te groot zijn om over kop te gaan’. Daarom moeten zulke banken opgesplitst worden in een bank ten dienste van de rekeninghouders en een andere voor investeringen.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.