Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 02 - 06/2013    Nieuwe studie: De Europese Unie bevordert het inpalmen van landbouwgronden en steunt landbouwconcentratie in Europa.  
| thema: landbouw  |
 

Nieuwe studie: De Europese Unie bevordert het inpalmen van landbouwgronden en steunt landbouwconcentratie in Europa.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 2 juni 2013

Een nieuw internationaal onderzoek(*) brengt het volgende aan het licht:

Het inpalmen van landbouwgrond is niet enkel een probleem van het globale Zuiden, maar gebeurt ook in Europa: 3% van de grondbezitters beheren de helft van de Europese landbouwgronden. Die grondbezitterselites worden actief gesteund door Europese fondsen van de ‘Gemeenschappelijke Landbouw Politiek’ (C.A.P.). Kleine landbouwers ontvangen daarentegen minder steun en worden meer en meer uitgerangeerd.

Lees verder...

In Spanje ontvingen (in 2009) 16% van de grootste landbouwondernemingen 75% van de subsidies. In Italië (in 2011) hebben 0.29% van de landbouwers 18% van de C.A.P. fondsen geclaimd. In Hongarije was het voor de meerderheid der kleine boeren niet mogelijk steun te vragen gedurende de eerste zes jaren van lidmaatschap van de EU. …
De lage prijzen voor landbouwgrond nodigden uit tot het opkopen van gronden.
“De concentratie van grondbezit is sterk toegenomen gedurende de laatste decennia, meer in het bijzonder in Oost Europa; ze bereikt er niveau’s zoals in Brazilië, Colombia en de Filippijnen - landen die gekend zijn voor hun ongelijke verdeling van grondbezit”. Het onderzoek gaat over sterke concentratie van grondbezit in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Oostenrijk, en behandelt voorbeelden van de land toeëigening in Roemenië, Hongarije, Oekraïne, Bulgarije en Servië. Zoals in Ethiopië, Cambodja en Paraguay worden de aankopen van land in het duister geregeld.
In Oekraïne controleren de tien grootste landbouwholdings ongeveer 2.8 acres; in Servië hebben de vier grootste grondbezitters samen meer dan 100.000 acres in bezit. In Roemenië zou 6% van de landbouwgronden reeds in handen zijn van transnationale ondernemingen. De ‘West Emiliana Group’ (Rome) beheert meer dan 10.000 acres. ‘Agro Chirnogi’, met de grootste aandeelhouders in Libanon, controleert 20.000 acres in Roemenië, Servië en Hongarije. Oostenrijkse investeerders hebben op grote schaal grond aangekocht. In Hongarije zijn ongeveer 1 tot 1.5 miljoen hectaren grond in handen van buitenlandse investeerders (velen onder hen Oostenrijkers). Volgens het onderzoek zou 80% van die aangekochte grond gelegen zijn in dorpen nabij de Oostenrijkse grens. Het rapport geeft ook documentatie over Chinese ondernemingen in Bulgarije, of over hedgefondsen van het Midden Oosten die investeren in Roemenië (vooral in de grootschalige graanproductie) om zo te profiteren van toenemende grondspeculatie en van de toenemende vraag naar de producten.
De rapporten tonen echter ook aan dat er zich in Europa een sterke tegenkanting ontwikkelt. In de gemeente Narbolia (Sardinië) verzet het volk zich tegen de conversie van oorspronkelijke landbouwgrond tot grote serreprojecten. In Nantes (Frankrijk) verzet men zich tegen het ‘Notre-Dame-des-Landes’ vlieghaven project. Ook in het globale Zuiden zijn er veel sociale bewegingen in verzet gekomen. In Europa uit dat verzet zich dikwijls in bezetting van gronden: bijvoorbeeld in Andalusië (Spanje) bezetten landloze boeren grond en bewerken die op een agro-ecologische manier.
“Toegang tot grond is een voorwaarde tot autonome voedselvoorziening, ook in Europa. De heersende landbouwpolitiek van de EU werkt die benadering echter tegen door steun te geven aan concentratie van landbouwgrond door grote ondernemingen en aan het opkopen van landbouwgrond.
“Wij hangen allemaal af van de vruchten uit landbouwgebieden. Die landbouwgebieden moeten daarom beschouwd worden als gemeenschappelijk bezit. De toegang tot de grond zou moeten toekomen aan hen die er op werken. Kleinschalige en ecologische landbouw moeten voorrang krijgen op grootschalige, gecommercialiseerde en geïndustrialiseerde landbouw waarvan de winst slechts in de handen van enkelen terecht komt”.

Te bezoeken: Entire study

(*) Land concentration, land grabbing and resistance in Europe. Study by the ‘European Coordination Via Campesina’ (E.V.V.C.) and the network ‘Hands off the land’ (H.O.T.L.). Summary: http://www.attac.at/uploads/media/HOTL-EVCV-Executive-Summary-FINAL_GESPERRT.pdf


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.