Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Persberichten    FAN    Tax Justice Day: Voor fiscale rechtvaardigheid! Derde editie.  
| auteurs: Persbericht  | | thema: fiscaliteit  |
 

Tax Justice Day: Voor fiscale rechtvaardigheid! Derde editie.

Uitnodiging persmoment: Troonplein, Brussel, 31 mei, 11u: Belastingparadijs België

> FAN - gepubliceerd op 2 juni 2013

Op 31 mei, om 11 uur, op het Troonplein in Brussel, vragen het FAN (Financieel Actie Netwerk) en RJF (Réseau pour la Justice Fiscale) (in een exotisch belastingparadijselijk decor), dat de regering ook bij diegenen die over veel geld beschikken, gaat zoeken naar de financiële middelen die noodzakelijk zijn voor het functioneren van de overheid en de openbare diensten.


Lees verder...

Waarom organiseren het FAN en RJF de derde Tax Justice Day, op 31 mei?

- Omdat België nog steeds een echt belastingparadijs is voor roerende en onroerende inkomsten en een fiscale hel voor arbeidsinkomens

- Omdat grote fortuinen in alle rust kunnen blijven groeien

- Omdat bedrijven nog steeds zeer verschillend fiscaal worden behandeld: sommige betalen een effectieve voorziene belastingdruk (33,99%), anderen betalen weinig of helemaal geen belasting, maar behalen toch royale winsten, en zijn vrijgesteld van belastingen via meerdere juridische trucs (waaronder de beroemde notionele interest) hetgeen leidt tot een race to the bottom. Dit bovendien zonder enige verplichting banen te creëren of te investeren.

Vrijheid is een grote waarde, een zeer belangrijke bovendien, maar het wordt immoreel als het gaat om de "vrijheid" om te frauderen en geld in belastingparadijzen te verstoppen buiten het bereik van de gemeenschap . Deze belastingparadijzen bieden onderdak aan 20.000 tot $ 30.000 miljard euro. Het gaat om enorme sommen geld , die de overheden beroven van de middelen om hun schulden af te bouwen en ze er bovendien toe brengen om bezuinigingen op te leggen aan de lage en middeninkomens.

Sommigen echter denken dat de vrijheid er juist in bestaat om zo weinig mogelijk belastingen te betalen, zoals PricewaterhouseCoopers, dat elk jaar de datum van “Tax Freedom Daye berekent. Voor dit internationale kantoor, dat boekhoudkundig en fiscaal advies levert, is dat de dag van het jaar waarop de Belgische werknemer (of het bedrijf) al zijn fiscale verplichtingen heeft voldaan en “eindelijk” werkt voor zichzelf .

De boodschap van PwC en Tax Freedom Day is misleidend

Op een simplistische wijze wordt een onderscheid gemaakt tussen ‘werken voor de overheid’ en ‘werken voor jezelf’. Het is een propagandamiddel om belastingen te zien als een last waarvoor je niets terugkrijgt. Niets terugkrijgt? Om maar enkele terugverdieneffecten te noemen: pensioenen, gezondheidszorg, onderwijs, kinderbijslag, politie, justitie, brandweer, openbaar vervoer, bibliotheken, parken, zwembaden, autowegen, fietspaden, vervangingsinkomens…
De klanten van PwC zijn mensen met dikke portefeuilles en grote vermogens, multinationals en andere grote bedrijven. De specialisten van het bureau leggen hun klanten in de watten door alle “wettelijke” mogelijkheden en achterpoortjes op te zoeken om zoveel mogelijk belastingen te ontwijken. PwC en zijn klanten willen géén overheid met veel middelen maar een zo groot mogelijke opeenstapeling van private rijkdom.
PwC en Tax Freedom Day verpakken een ideologische strijd voor de afbraak van de overheid en van de sociale bescherming in een pleidooi voor minder belastingen.

De meerderheid van de Belgische politici stemt vandaag voor een fiscaliteit die vooral de inkomsten uit arbeid belast en de inkomsten uit kapitaal en vermogen ontziet. Die ongelijkheid wordt in stand gehouden door het bankgeheim en het ontbreken van een vermogenskadaster, dat van België een belastingparadijs maakt.
Daarom organiseren de netwerken FAN (Financieel Actie Netwerk-) en RJF (Rédeau pour la Justice Fiscale) voor de derde keer als antwoord op PwC een Tax Justice Day met speciale aandacht dit jaar voor “Belastingparadijs België”.

• Op 31 mei worden in Vlaanderen, Brussel en Wallonië tienduizenden flyers verspreid in de treinstations van Oostende, Brugge, Roeselare, Tielt, Izegem, Gent Sint-Pieters, Sint-Niklaas, Antwerpen Centraal, Antwerpen Berchem, Aalst, Mechelen, Genk, Hasselt; Brussel Luxembourg, Brussel Noord; Luik, Charleroi, La Louvière van 7u tot 9u.
• Diezelfde dag worden tienduizenden onderleggers verspreid door syndicale afgevaadigden in bedrijfsrestaurants met de boodschap “zet je tanden in belastingparadijs België”.
• Om 11u visueel persmoment Troonplein, Brussel.Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.