Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Notenkraker(s)    “Sterke exodus van vermogende personen uit Californië na verhoging van staatsbelasting”  
 

“Sterke exodus van vermogende personen uit Californië na verhoging van staatsbelasting”

> www.taxjustice.net - gepubliceerd op 12 maart 2014

… of dat is wat je minstens had kunnen denken wanneer je heel wat berichten in de hyperventilerende VS. media had gelezen omtrent de Californische beslissing om inkomens van meer dan 1 miljoen $ te belasten met een tarief van 13.3%. Dat is het hoogste tarief in gans de Verenigde Staten en dit zal leiden tot een gigantische exodus van vermogende burgers uit Californië, naast een economische collaps, aardbevingen en allerhande echt vreselijke dingen. Dergelijke berichtgevingen van dertien in een dozijn verschijnen onder bloedstollende titels zoals “Miljoenen vluchten uit Californië omwille van het progressieve belastingsysteem”.

Lees verder...


Wel, laat ons eens kijken naar hoe het er werkelijk aan toe gaat:

“Met de groeten van ‘Too Much’” (de excellente waarnemer van ongelijkheid in de VS) werden wij met zijn wekelijkse nieuwsoverzicht op de hoogte gebracht van een rapport uitgebracht door ‘Wealth-X’ dat een onderzoek leidt naar de meest vermogende personen in de wereld.

Het rapport wordt gesponsord door de ‘radicaal extreem-linkse’ Zwitserse bank UBS. De ‘Huffington Post’ vat de bevindingen samen die volgden uit observatie van het gedrag van zogenoemde ‘Ultra Hoge Netto Vermogende Individuen’ (Ultra-High NetWealth Individuals): Californië bleek tussen 2012 en 2013 de “sterkste absolute winnaar” te zijn wat betreft super-vermogende mensen. Statistische gegevens ondersteunen vroeger onderzoek gedaan door het ‘Stanford Center on Poverty and Inequality’ waarin men had gekeken naar het effect van een Californische belastingverhoging in 2005 op de vermogende individuen, en waarbij men had gezien dat de allerrijksten ter plaatse bleven wonen. Het rapport schrijft zelfs: “De Californiërs met het hoogste inkomen waren minder geneigd de staat te verlaten nadat de miljonairstaks van kracht werd”.

Er is ook heel wat ander bewijsmateriaal:
Kevin Roose van het ‘New York magazine’ zegt het zo: “Ofwel huilen de superrijken als wolven wanneer zij verklaren hogere belastingen te zullen ontvluchten, ofwel hebben zij bijzonder veel tijd nodig om hun koffers te pakken”.

Dat brengt ons een gelijkaardige geschiedenis uit Europa in herinnering waarin onder meer de anti-belastingsgezinden een verhaal, met als titel “Bijna een kwart van de miljonairs wil Groot-Brittannië verlaten”, aangrepen als argument dat belastingen gewoon afgeschaft zouden moeten worden.

Hun bewijzen waren, om het vriendelijk uit te drukken, in dat geval even gammel als de bewijzen voor dergelijke vluchtreacties in de Verenigde Staten.

Met dank aan Jan De Coninck voor vertaling


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.