Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    ZidM > 05/2014 - 06/2014    Een overwinning tegen hen die de Europese belasting op financiŽle transacties afkraken.  
| thema: europa , tobintaks & FTT  |
 

Een overwinning tegen hen die de Europese belasting op financiŽle transacties afkraken.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 18 mei 2014

Het Gerechtshof van de Europese Unie heeft op 30 april het beroep verworpen dat aangetekend was door de Britse regering tegen de taks op financiŽle transacties (FTT) waarvan het voorstel besproken werd het voorbije jaar onder elf landen van de EU, waaronder BelgiŽ.

Lees verder...

Attac Vlaanderen is verheugd over die juridische overwinning tegen hen die de FTT afkraken, met als speerpunt de Britse regering, omdat ze terecht vreest dat die taks ook van toepassing zou kunnen zijn op de Londense financiŽle wereld. (The City)

Het is precies de bedoeling van het ‘domicilie principe’ om de transacties die verricht worden door financiŽle instellingen, welke gedomicilieerd zijn in die elf landen waarin de FTT zou worden toegepast, te belasten ongeacht de financiŽle plaats waar die transacties worden uitgevoerd.

Het ‘domicilie principe’ verhindert het ontwijken van de FTT. Om te vermijden die taks te moeten betalen zou een bank haar hoofdvestiging naar Londen moeten verhuizen en alle transacties met partners gedomicilieerd in de landen die de FTT toepassen, afgelasten. Zoiets kan men zich niet voorstellen!

En toch belette dat de Franse regering niet, in haar bezorgdheid over een “buitensporige” taks (volgens de woorden van Pierre Moscovici, vorige Franse minister van financiŽn voor de drastische herschikking van Hollande’s regering na desastreuze opiniepeilingen), te beweren dat de FTT massale delokalisatie zou veroorzaken.

In feite zou, volgens een onderhandelaar van de Duitse regering, Frankrijk thans proberen, nadat het heeft afgezien van zijn wens om afgeleide producten uit de waaier van te belasten transacties te houden, om het ‘domicilie principe’ weerom in vraag te stellen. Dat zou een erge barst in het systeem aanbrengen en de financiŽle bedrijfstak toelaten te ontsnappen aan een groot deel van de taks, en het zou een nieuw bewijs leveren van de onderwerping van de Franse regering aan de belangen van de financiŽle industrie, meer in bijzonder van de grote Franse banken. Het besluit van het Gerechtshof van de EU is dus een tegenslag voor de Franse regering die ten alle prijs de ambities van een Europese FTT heeft trachten te beperken, en het betekent hoop voor hen die wensen dat die taks er komt om het speculeren te verminderen en om de financiŽle markt te doen bijdragen aan middelen voor de overheid.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.