Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    Zidm > 7- 11/2014    Nieuwe “Nobelprijs voor economie”: misplaatst gekraai voor een vertegenwoordiger van het dogmatisch neoliberalisme.  
| thema: economie , neo-liberalisme  |
 

Nieuwe “Nobelprijs voor economie”: misplaatst gekraai voor een vertegenwoordiger van het dogmatisch neoliberalisme.

> Eric Goeman - gepubliceerd op 25 oktober 2014

De “Prijs van de Bank van Zweden voor economische wetenschappen ter nagedachtenis van Alfred Nobel”, oneigenlijk de ‘Nobelprijs voor economie’ genoemd, werd dit jaar gegeven aan de Franse econoom Jean Tirole.

Terwijl er zich in de media een zondvloed verspreidt van ophemelende commentaren, een soort gekraai, betreurt Attac deze keuze die in de lijn ligt van de prijzen toegekend aan Hayek, Friedman en andere neoliberale economen die grotendeels voor de actuele crisis verantwoordelijk zijn.

Lees verder...

Misschien wil men opnieuw tegengas geven tegenover Keynesiaanse economen zoals Stiglitz en Krugman, die in tijden van besparingen, blind monetarisme en afbraak van delen van de verzorgingsstaat, de politieke klasse steeds opnieuw confronteren met hun onkunde of hun slaafsheid tegenover de financiële markten. Jean Tirole die door de Zweedse Bank voorgesteld wordt als “één van de invloedrijkste economen van onze tijd”, wordt beloond omwille van “zijn analyse van de kracht van de markten” en om zijn aanbevelingen voor een vermindering van de regels op gebied van industrie, financiën en tewerkstelling.

Jean Tirole stelt voor de arbeidsmarkt te hervormen. Een van de maatregelen daarvoor zou een afslanken zijn van de wetgeving met betrekking tot arbeid, met meer in het bijzonder een afschaffen van contracten met onbeperkte duur. Direct na de bekendmaking van de prijs maakte Tirole reeds zijn standpunt duidelijk in een interview met een sneer naar het (inderdaad abominabele) beleid van de Franse president Hollande met de uitspraak “Er is geen geld genoeg om socialisme te betalen”. Hij bekritiseert vooral de volgens hem “verkalkte en verstarde” Franse arbeidsmarkt waarbij het moeilijk is werknemers te ontslaan. Tirole is van mening dat de werknemers in Frankrijk niet alleen goed beschermd, maar overbeschermd zijn. Hervorming van de arbeidsmarkt staat voor Tirole synoniem voor de afbraak van de sociale bescherming van werknemers. Zijn enige remedie: flexibilisering, flexibilisering, flexibilisering. Dat zal dus ook als aangename muziek in de oren klinken van N-VA, de regering Michel I, VBO en VOKA. Over het geld dat aanwezig is bij de rijken en de vermogens en het geld dat verborgen zit in offshorecentra en belastingparadijzen rept de nieuwe Nobelprijswinnaar economie niet. De euforie bij grote delen van de Europese politieke klassen en de financiële en economische elites is dus begrijpelijk: het is voor hen de juiste bekroning in de juiste tijd, the right man in the right time. Ze kraaien dus victorie. Dat is nog niet alles: Jean Tirole is sinds lang een hevige voorstander van een globale markt voor de vergunningen voor uitstoot van broeikasgassen. Op die manier zouden de prijs en de concurrentie de voornaamste instrumenten zijn om uitstoot te beperken. Nochtans is de Europese markt in die aangelegenheid een indrukwekkende mislukking en tegelijk een nieuwe speelruimte voor speculanten! Op het gebied van financiën heeft Tirole zich geprofileerd met een benadering die steunt op de spel- en informatie theorie en volgens dewelke de stabiliteit op die markten kan bereikt worden met daarin transparante informatie en concurrentie. Het fundamenteel onstabiele karakter van markten negerend, heeft Jean Tirole borg gestaan voor een politiek van financiële deregulering en heeft hij de regulerende autoriteiten aangemoedigd om de nodige aandacht voor een globale regelgeving in de financiële bedrijvigheid te verwaarlozen. Het globale en systemische karakter van de crisis heeft ons getoond dat dit een tragische vergissing was en wijst ons daarmee op het onaangepaste en gevaarlijke van Tirole’s analyses en van de denkstroming die hij vertegenwoordigt: een dogmatisch neoliberalisme waarbij de voornaamste economische rol van de staat er in bestaat de marktlogica te verspreiden binnen alle domeinen van het sociale leven. Om al deze redenen is het gekraai voor de neoliberale haan Tirole misplaatst.

Voor Attac Vlaanderen Eric Goeman, woordvoerder


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.