Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    Europa op weg naar een ongewone oorlog.  
| auteurs: Diogenes  | | thema: democratie , midden-oosten  |
 

Europa op weg naar een ongewone oorlog.

> Diogenes van Gent

De aanslag op Charlie Hebdo was het werk van mensen, die bij ons niet alleen de vrijheid van meningsuiting willen vernietigen, maar alles wat gebaseerd is op de ideeën van de Verlichting. Ze willen ons met geweld de wrede diktatuur van hun god Allah opleggen en de vrouwen dwingen zich te onderwerpen aan de mannen. Ze hebben de oorlog verklaard aan onze demokratie.
JPEG

Lees verder...

Ze geloven dat ze handelen op bevel van hun god en dat ze in zijn paradijs zullen opgenomen worden, wanneer ze omkomen tijdens een gevecht met de vijanden van Allah. We moeten ons dus vooral geen illusies maken. De islamitische fascisten zullen niet inbinden. Er zullen nog aanslagen volgen en er zullen nog slachtoffers zijn.

Niets is definitief veroverd. Dat geldt voor de verzorgingsstaat, dat geldt voor de vrijheid van meningsuiting. Voor beide is er in het verleden hard gevochten en als de huidige generatie niet tot vechten bereid is, zullen beide op termijn verdwijnen. Daarom was het zeer goed dat miljoenen mensen op straat gekomen zijn om zonder angst neen te zeggen aan de islamitische fascisten.

De angst van de Europeanen is de grootste bondgenoot van deze fascisten. Die angst kan ertoe leiden dat de Europese regeringen zelf een aantal vrijheden gaan beperken. Dat is trouwens al gebeurd na de aanslagen van Al Qaeda. Die angst kan ook voor gevolg hebben dat mensen niet meer vrij durven spreken en schrijven over bepaalde onderwerpen en dat ze wegblijven van plaatsen, waar ze een aanslag van islamitische fascisten mogelijk achten.

Angst bij zichzelf bestrijden is iets wat ieder burger kan doen. Daar zijn geen wapens voor nodig. Het volstaat de nodige zelfdiscipline op te brengen om verder te leven zonder zich te storen aan het bestaan van islamitische fascisten. Dat is even belangrijk als alle mogelijke veiligheidsmaatregelen, die de overheid kan nemen.

Nu is het risiko om vermoord te worden door een islamitische fascist momenteel niet onbestaande, maar wel zeer klein en alleszins veel kleiner dan dat om te sterven door een verkeersongeval. Voor de dood door de auto is er nochtans bij de meerderheid van de bevolking nooit veel angst geweest.

Helaas hebben we de voorbije weken gevaarlijke staaltjes van angst gezien, zoals de beslissing van een burgemeester om zijn politie geen verkeerstoezicht meer te laten houden aan de scholen of die van een schooldirekteur, die een uitstap naar Brussel afgelastte, omdat zijn leerlingen daar gewapende soldaten zouden zien. Op die manier wordt het de islamitische fascisten wel zeer gemakkelijk gemaakt om onze vrijheid in te perken.

Mensen hebben altijd redenen voor hun gedrag en dat geldt ook voor de islamitische fascisten. Om hen goed te kunnen bestrijden, is het van het grootste belang te weten wat deze mensen ertoe aangezet heeft om de oorlog te verklaren aan de Westerse samenleving. Dat impliceert wel dat men hen niet zo maar beschouwt als misdadigers en terroristen, omdat ze er een andere moraal op nahouden dan de onze.

Voor wie wil begrijpen waarom mensen op een bepaalde manier handelen, is het begin van de wijsheid te luisteren naar wat die mensen daar zelf over vertellen. Welnu, wie luistert naar het discours van de islamitische fascisten, verneemt dat ze zich baseren op de wil van hun god en dat ze zich als moslims al heel lang verdrukt, vernederd en uitgebuit voelen door het Westen.

Het is een onmiskenbaar feit dat de islam, net als het kristendom, ervan uitgaat dat alle mensen zich moeten onderwerpen aan hun almachtige god en leven volgens de door hem opgelegde moraal. Vanaf het ontstaan van deze godsdiensten heeft dat geleid tot religieuse diktatuur, overal waar de meerderheid van de mensen de islamitische of de kristelijke godsdienst beleden. Er zijn wel grote verschillen geweest in de manier, waarop andersdenkenden verdrukt werden, omdat niet alle gelovigen hun heilige boeken op dezelfde manier interpreteerden en omdat afwijkende meningen niet steeds een even grote bedreiging vormden voor het gevestigde religieuse gezag.

De islamitische fascisten hebben alleszins overschot van gelijk, wanneer ze het hebben over onderdrukking en uitbuiting van landen met een islamitische bevolking. In de 19de eeuw hebben enkele Europese staten een deel van de wereld veroverd en de plaatselijke bevolking onderdrukt, bestolen en geterroriseerd. Ook de landen, waar de meerderheid van de bevolking de islam als godsdienst had, waren het slachtoffer van deze verschrikkelijke Westerse kriminaliteit. Na de onafhankelijkheid van de kolonies werd de uitbuiting op een andere manier voortgezet en namen ook de Verenigde Staten eraan deel.

Daarbij komt de duidelijke onwil van het Westen om ervoor te zorgen dat de Palestijnen eindelijk hun elementaire rechten krijgen. Daarvoor is geen geweld nodig. Een ekonomische boycot tegen Israël zou volstaan, maar het Westen steunt liever het Israëlisch terrorisme. Dan moet men niet verbaast zijn dat islamitische fascisten het doden van Westerse kinderen rechtvaardigen met het doden van Palestijnse kinderen door het Israëlische leger.

En dan zijn er nog het racisme en de diskriminatie, waarvan moslims in het Westen al vele decennia het slachtoffer zijn, en het rechtse sociaal-ekonomisch beleid kan dat alleen maar verergeren.

Het islamitisch fascisme is een reaktie van een bepaald soort gelovigen tegen verschrikkelijke Westerse misdaden en gezien het Westen op een arrogante manier weigert de meerderheid van de wereldbevolking de meest fundamentele rechten te gunnen, is een oorlog onafwendbaar en blijft het alleen de vraag hoe erg hij zal zijn.

De kritiek van de islamitische fascisten op het Westen is gegrond, maar dat is geen reden om de verwezenlijkingen van twee eeuwen strijd voor vrijheid, gelijkheid en solidariteit te laten verloren gaan. We zullen hen dus moeten bestrijden en we zullen dat moeten doen samen met hen, die de vernietiging van onze sociale rechten en onze verzorgingsstaat nastreven.

Het Duits heeft daar een mooi woord voor: Realpolitik.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.