Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    De niet-Europese doden van de Middellandse Zee.  
| auteurs: Diogenes  | | thema: europa , migratie  |
 

De niet-Europese doden van de Middellandse Zee.

> Diogenes

Gedurende de eerste vier maanden van dit jaar zijn in de Middellandse Zee al meer mensen verdronken dan er op 11 september 2001 in New-York zijn omgekomen door de aanslag op het WTC. Er is wel een enorm verschil tussen de mensen die vandaag sterven in de Middellandse Zee, en de mensen, die in New-York zijn omgekomen. De doden van New-York behoorden tot het Amerikaanse supervolk en die van de Middellandse Zee tot allerlei minderwaardige volkeren.
JPEG

Lees verder...

Er is niets nieuws onder de zon. In het Imperium Romanum, dat zo bewonderd wordt door Leider Bart De Wever, was een Romein veel meer waard dan een niet-Romein. In het begin van de 21ste eeuw zijn Amerikanen en Europeanen veel meer waard dan wie behoort tot een volk uit Azië of Afrika, al moeten we dat toch wel een beetje nuanceren, want ook onder de Amerikanen en de Europeanen zijn niet alle mensen gelijkwaardig. Wie veel geld en macht heeft, is bij deze beschaafde volkeren meer waard dan wie weinig geld en macht heeft. Een winner is belangrijker dan een loser.

Het Westen beweert op te komen voor mensenrechten op basis van prachtige teksten, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, waarvan het eerste artikel als volgt luidt: "Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen."

De verontwaardiging over de dood van 3.000 waardevolle mensen was in 2001 zo groot dat de Amerikanen meenden het recht te hebben twee oorlogen te ontketenen, waarvan de gevolgen verschrikkelijk zijn, zij het dan vooral voor de minderwaardige bewoners van Afghanistan en Irak. Nochtans hadden noch de Afghanen, noch de Irakezen schuld aan de aanslagen van 11 september 2001, die het werk waren van een kleine groep islamitische fascisten.

Vandaag is er veel minder verontwaardiging over de verdrinkingsdood van 3.500 mensen in de Middellandse Zee. Die doden zijn immers geen Amerikanen of Europeanen. Ze behoren tot minderwaardige volkeren. Dat verklaart waarom er in Europa vooral ongerustheid is over de komst van zoveel vluchtelingen uit arme landen, want op termijn zou dat tot verarming van Europa kunnen leiden.

Wat angstvallig verzwegen wordt, is dat de voornaamste oorzaak van de vluchtelingenstroom de toenemende ongelijkheid in de wereld is, als gevolg van de uitbuiting van de arme door de rijke landen, die onverminderd is blijven bestaan na de onafhankelijkheid van de Westerse kolonies in Azië en Afrika. De talloze vluchtelingen uit die landen reageren daar vreedzaam op door te proberen in een Europees land binnen te geraken om daar wat beter te kunnen leven. De islamitische fascisten reageren met geweld, naar het voorbeeld van het Westerse geweld uit de tijd van de kolonies.

Liever dan het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te zien als de oplossing voor het vluchtelingenprobleem, gaan de Europese staten ten strijde trekken tegen de zogenaamde mensensmokkelaars, alsof die de oorzaak zijn van het probleem. Idioter kan het niet, maar het is logisch voor oneerlijke mensen, die door hun kwade trouw niet bereid zijn te erkennen dat hun eigen gedrag tegenover andere volkeren misdadig is, daar het op een flagrante manier de meest fundamentele mensenrechten met de voeten treedt.

Zolang de ongelijkheid tussen landen in stand gehouden wordt en zelfs toeneemt, zullen mensen van arme naar rijke landen blijven trekken en als ze die reis niet op een legale manier kunnen maken, zullen ze het op een illegale manier doen. Als de grenzen van Fort Europa gesloten blijven voor de verworpenen der aarde, zullen die gebruik maken van de diensten van misdadigers, die daar veel geld zullen aan verdienen.

Op deze aarde hebben miljoenen mensen niets te verliezen en wie niets te verliezen heeft, is bereid grote risiko’s te nemen, en daarom zullen mensen het risiko blijven lopen te verdrinken in de Middellandse Zee.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.