Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Zand in de Machine    Zidm > 01/2015 - 07/2017    Taxshift, btw of belastingsontwijking  
| thema: belastingparadijzen , fiscale criminaliteit  |
 

Taxshift, btw of belastingsontwijking

> Frank Roels - gepubliceerd op 26 mei 2015

In de weekendkrant heeft professor Schoors nogmaals een lans gebroken voor de verlaging van de loonkosten: met 5 miljard. Deze maatregel zal de werkgelegenheid bevorderen, zegt Schoors, zoals ook berekend door de Nationale Bank en het Planbureau, tevens bijgetreden door minister Van Overtveldt (ofschoon hun cijfers erg verschillend zijn). Schoors ondersteunt dus het federale regeringsprogramma, dat immers de sociale bijdragen wil verlagen van 35% naar 25%.

Lees verder...

Het verlies dat de sociale zekerheid hierdoor zal lijden, kan volgens de professor gecompenseerd worden o.m. door een verhoging van lage btw tarieven, zoals de btw op horeca, bouw, boekhandel. Hij denkt dat de prijzen niet zullen stijgen, wat vreemd is: de klant betaalt toch de btw? Schoors vermeldt ook het belasten van inkomsten uit kapitaal. Maar waarom doen economisten steeds voorspellingen op basis van theoretische wiskundige modellen, in plaats van de feiten te bekijken? Wanneer het gaat over de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen, wordt de beslissing genomen door de werkgever. En wat zeggen de Belgische patroons verenigd in het VBO en UNIZO? Op de vraag of de (aangekondigde) verlaging van de loonkosten extra jobs zal opleveren, antwoordt Pieter Timmermans: “Nooit niemand heeft garantie (…); garanties kan niemand geven” . Op de website van het VBO schrijft Timmermans dezelfde boodschap over het plan van minister Peeters: “Noch de Wetstraat, noch wetten scheppen banen, maar wel ondernemerschap. Bovendien komen jobs er enkel in een omgeving met een sereen sociaal klimaat. Hoeveel extra jobs? Niemand kan met zekerheid de toekomst voorspellen”. Karel Van eetvelt antwoordt niet over de werkgelegenheid. En dat lijkt mij heel logisch: elke werkgever zal oordelen of, en wanneer, zijn/haar bedrijf voordeel zal halen, of niet, door bijkomend personeel aan te werven. Nochtans heeft de verlaging van de loonkosten een ander, onmiddellijk èn verzekerd effect: de stijging van de nettowinst van de onderneming. De verenigde werkgevers zijn grote voorstanders van een die maatregel. Waarover prof. Schoors ook niet spreekt, is een andere mogelijkheid dan de btw-verhoging, om de lagere afdrachten op arbeid te compenseren. Door de revelaties van Offshoreleaks, LuxLeaks, Swissleaks, en de rulings uitgebracht door De Tijd, kennen we nu diverse mechanismen die de uitgebreide belastingsontwijking door grote bedrijven verklaren. Het verlies aan inkomsten dat de Europese staten daardoor lijden werd begin 2012 geschat op zowat 1000 miljard euro per jaar. Voor de Belgische overheid werd het belastingsverlies geschat op 33,6 miljard per jaar . De regering-Obama, maar ook de G20, de OESO, de Europese commissie en meer dan 40 landen hebben afspraken gemaakt om alle fiscale gegevens uit te wisselen. Hoe weinig, en waar er belasting betaald wordt, zal daardoor gedocumenteerd worden, zodat de legale achterpoortjes zowel als fraude kunnen bestreden worden. De federale regering zou al meteen kunnen beslissen de rulings niet verlengen die nu aan het einde van een eerste termijn zijn. Zou het niet logisch zijn dat de regeringen beroep doen op de ontweken vennootschapsbelastingen, in plaats van op de consumenten? De sommen die nu verloren gaan, zouden niet alleen kunnen dienen om de overheidsschuld rustig terug te betalen, maar ook om de vele noden te lenigen waarvoor nu geen geld is .

Frank Roels Emeritus professor U. Gent

De Zevende Dag van 12/10/2014; de film (vanaf 89-44 e.v.) is nu niet meer te beluisteren helaas: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/dezevendedag VBO-website: http://vbo-feb.be/nl-BE/Actiedomeinen/Overheid-en-beleid/Regeringsakkoorden-en-beleidsverklaringen/Tevreden-maar-een-valse-noot/ http://europeansforfinancialreform.org/en/system/files/3842_en_richard_murphy_eu_tax_gap_en_120229.pdf


http://www.progressiveeconomy.eu/content/resolving-unemployment-0 https://www.apache.be/gastbijdragen/2014/12/18/investeren-in-tijden-van-besparingen/

Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2018 »
M D W D V Z Z
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.