Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    Het bruuske einde van de Griekse lente.  
| thema: europa , financiële crisis  |
 

Het bruuske einde van de Griekse lente.

De Neoliberale Orde heerst opnieuw in Athene.

> Diogenes van Gent

Tot 5 juli leek het nochtans goed te gaan. Een grote meerderheid van de Griekse kiezers had OXI gestemd en zich op die manier akkoord verklaard met de voortzetting van de strijd tegen de neoliberale dwingelandij.
JPEG

Lees verder...

Dan volgden de onheilstijdingen mekaar op. De dag na het referendum was er het onverwachte ontslag van de minister van financien, Varoufakis. Enkele dagen later maakte de Griekse regering nieuwe voorstellen over aan de Eurogroep, die sterk leken op wat tijdens het referendum door de meerderheid van de kiezers was afgewezen. Tijdens de nacht van 12 op 13 juli kapituleerde Tsipras, waardoor Griekenland een protektoraat van de EU werd en de demokratie werd afgeschaft, 41 jaar na het einde van de diktatuur van de kolonels.

Dit soort dingen zijn nog wel gebeurd in de geschiedenis. Zo heeft de Franse Assemblee Nationale in de zomer van 1940 na de militaire nederlaag tegen de Duitsers de demokratie afgeschaft en de macht overgedragen aan maarschalk Petain.

Wat de EU in juli 2015 met Griekenland gedaan heeft, is in feite een staatsgreep, maar dan zonder wapengeweld. We beleven vreedzame tijden en ook staatsgrepen zijn nu blijkbaar mogelijk zonder bloedvergieten. In Chili was dat in 1973 even anders, toen het leger de macht greep met de steun van de Verenigde Staten. De demokratisch gekozen Chileense president, Salvador Allende, verkoos op 11 september 1973 wel de dood boven de overgave aan misdadigers.

Er wordt beweerd dat Tsipras met de rug tegen de muur stond en niet anders kon dan toe te geven aan de chantage van de EU. Het is maar hoe je dat bekijkt. De weigering van de EU om Griekenland verder te steunen, hoefde niet het einde te zijn voor de Grieken. In de geschiedenis hebben andere volkeren onder veel moeilijker omstandigheden standgehouden en uiteindelijk gewonnen, zoals de Algerijnen tijdens de bevrijdingsoorlog van 1954 tot 1962 tegen Frankrijk of de Vietnamezen, eerst van 1946 tot 1954 tijdens de bevrijdingsoorlog tegen de Fransen en daarna van 1963 tot 1975 tijdens de oorlog tegen de Amerikanen. Bovendien hadden de Grieken, indien ze standgehouden hadden, mogelijk steun kunnen krijgen van andere Europeanen, die net als zij gebukt gaan onder de neoliberale diktatuur.

Het is dus anders verlopen, maar de Griekse kapitulatie hoeft niet het einde van de strijd te zijn, zoals de geschiedenis aantoont. Na de kapitulatie van de Franse Assemblee in 1940 heeft Petain vier jaar gekollaboreerd met de nazi’s, tot Frankrijk in 1944 bevrijd werd door de Geallieerden met de steun van Franse troepen onder leiding van generaal De Gaulle en, niet te vergeten, van het Franse verzet, dat er ondermeer in geslaagd is grote delen van Parijs te bevrijden.

We hebben een veldslag verloren tegen de neoliberale diktatuur, maar niet de oorlog. De strijd moet voortgaan.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.