Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Actueel !    Actie    FAN Actie dag Donderdag 9 juni 2016  
| thema: belastingparadijzen , fiscale criminaliteit  |
 

FAN Actie dag Donderdag 9 juni 2016

Mensen zijn geen afval.

> Eric Goeman

“Vandaag betalen de werkenden, de werklozen, de zieken, de gehandicapten, de ouderen met te lage pensioenen, ouders op zoek naar kinderopvang, het onderwijs, de cultuur en de armsten de belastingen van de Panama-fiscale vluchtelingen”.

Lees verder...

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) en het Réseau pour la Justice Fiscale (RJF) organiseerden op donderdag 9 juni na het flyeren van folders aan 18 treinstations een centrale actie op het De Brouckèreplein in Brussel naar aanleiding van hun zesde Tax Justice Day. Eric Goeman, coördinator/woordvoerder FAN: “Vandaag betalen de werkenden, de werklozen, de zieken, de gehandicapten, de ouderen met te lage pensioenen, ouders op zoek naar kinderopvang, het onderwijs, de cultuur en de armsten de belastingen van de Panama-fiscale vluchtelingen”. De actie komt op dezelfde dag dat we in de kranten lezen dat de helft van alle beursgenoteerde aandelen (en 1/3 van alle obligaties) in ons land in handen is van slechts 1% van de bevolking. De ongelijke verdeling van de rijkdom schreeuwt om maatregelen, zoals een miljonairstaks. Maar zoals Gwendolyn Rutten, voorzitster Open VLD, reeds zei: “Wat is er eigenlijk mis met ongelijkheid?”. Er is zeker veel mis met fiscale onrechtvaardigheid wanneer de rijken, de vermogens en de multinationale ondernemingen, geen of nauwelijkss belastingen betalen en via fiscale wijdopen achterpoorten ontsnappen met hun geld uit het zicht van de fiscus en daardoor weigeren bij te dragen aan de verzorgingsstaat, collectieve voorzieningen en publieke diensten. Het schandaal van de Panamapapers heeft dit openbaar gemaakt. Op die manier worden door deze regering en de grote fraudeurs “gewone mensen als afval behandeld”. Ze worden sociaal gedumpt via fiscale fraude, goed voor bijna 30 miljard euro per jaar. Sociale dumping betekent: dat 60% van onze ouderen de rusthuisfactuur niet kunnen betalen wegens te lage pensioenen, dat er in Vlaanderen alleen al 20.000 kinderopvangplaatsen te weinig zijn, dat er een groot gebrek is aan sociale woningen en dat veel mensen na het betalen van de primaire kosten van privaat huren nog weinig over hebben voor andere levensbehoeften zoals voeding, uitstappen en cultuur, dat voor chronische zieken de ziekenhuisfacturen dramatisch oplopen, dat het openbaar vervoer wordt afgebouwd, dat het onderwijs steeds duurder wordt, dat 1,5 miljoen Belgen waaronder meer dan 400.000 kinderen onder de armoedegrens zijn geduwd of elke dag balanceren op de armoedegrens, dat de democratische toegang tot cultuur wordt afgebouwd en zo de mensen naar het entertainment worden geduwd terwijl steeds meer private spelers worden uitgenodigd om de culturele selectie over te nemen.

Daarbovenop moeten we vaststellen dat het inkomen per inwoner in Luxemburg meer dan 200 keer hoger ligt dan in Congo. En dat de 62 rijkste mensen evenveel rijkdom bezitten als de armste helft van de wereldbevolking. Aan de onderkant van de ladder betekent dat honger, geen toegang tot proper water of bruikbaar sanitair, geen onderwijs, en geen gezondheidszorg. Dat is onaanvaardbaar. Iedereen heeft recht op ontwikkeling. En het zou niet eens zoveel kosten om te maken dat iedereen de minimumnorm haalt. 150 miljard dollar extra internationale steun per jaar zou kunnen volstaan om in arme landen in 2030 de grootste sociale noden te dekken . Met 22 miljard extra internationale steun per jaar stuur je bijvoorbeeld in 2030 alle kinderen naar school. 150 miljard is ongeveer wat nu jaarlijks wereldwijd aan ontwikkelingssamenwerking wordt besteed. Je moet het gewoon verdubbelen, Dan halen we meteen de 0,7% van het nationaal inkomen die al jaren als bijdrage aan ontwikkeling is beloofd. Het lijkt veel geld, maar het is een peulschil. Als je het vergelijkt met de 1600 miljard dollar die ieder jaar gaat naar militaire uitgaven. Of,nog pijnlijker, als je het afmeet tegen het kapitaal dat verborgen zit in belastingparadijzen. Heel voorzichtige schattingen ramen dat op 7.800 miljard dollar.

Is er geen geld meer in de staatskas? België en Europa zijn nochtans nog nooit zo rijk geweest … maar een belangrijk deel van die rijkdom komt slechts aan enkelen ten goede! ‘Offshore leaks’, ‘Luxleaks’, ‘Swissleaks’ en zeer onlangs de ‘Panama Papers’ hebben grootschalige belastingontwijking aan het licht gebracht, ontwijking die de overheid en dus de publieke schatkist tientallen miljarden heeft doen verliezen. Rijke belastingplichtigen en multinationale ondernemingen maken gebruik van onzichtbare bedrijven in belastingparadijzen om er hun vermogens aan het zicht van de fiscus te onttrekken. De 732 Belgen of Belgische ingezetenen die door de ‘Panama Papers’ geïdentificeerd zijn, vormen slechts het topje van een ijsberg van een echte “bedrijfstak van fiscale optimalisering” (= belastingontduiking) die systematisch met de steun van banken, advocaten- en revisorenkantoren wordt georganiseerd. Ook de bank die we ooit met ons belastingsgeld hebben gered, Fortis, daarna overgenomen door BNP Paribas en nu dus BNParibas Fortis, heeft als bedanking aan de Belgische bevolking meegewerkt om haar rijke klanten ongegeneerd de weg te wijzen naar belastingparadijzen, offshoreconstructies en “schermbedrijven” en ook naar de fiscaalvrije route naar Panama te loodsen. Tot vandaag heeft BNParibas Fortis nog steeds 112 filialen op belastingparadijzen waarbij ze via deze filialen 2 miljard euro winsten hebben gemaakt. Met als gevolg vele miljoenen euro die opnieuw verloren zijn gegaan voor de publieke schatkist waardoor de gewone mensen door de rechtse regering worden opgezadeld met brutale besparingen en aan den lijve moeten ondervinden dat intussen publieke diensten zoals ouderenzorg, kinderopvang, openbaar vervoer en zorg op alle terreinen worden afgebouwd. Daarom hebben de actievoerders van FAN en RJF op 9 juni op het Brouckèreplein de ramen gewassen van het filiaal van BNParibas Fortis. Om te wijzen op de medeplichtigheid aan het plunderen van de publieke schatkist en het gebrek aan fiscale transparantie. De ramen waren redelijk proper, maar konden nog veel properder.

Eric Goeman, woordvoerder FAN: “Een rechtvaardige fiscaliteit zou alle besparingen overbodig maken die thans gebeuren op de rug van de burgers, die het minst over eigen middelen beschikken. Nu is er een fiscale en sociale herverdeling van arm naar rijk waardoor de zwakste schouders de zwaarste fiscale lasten dragen”.

Hebben wij alternatieven? Eric Goeman: “De opheffing van het fiscale bankgeheim in België, en de verplichting om van financiële tussenpersonen alle informatie te bekomen, nodig om de vermogens van alle Belgische belastingbetalers in kaart te brengen; De afschaffing van de notionele interestaftrek;. De oprichting van een vermogenskadaster; De globalisering van alle inkomsten zowel onroerend als roerend. Een progressieve belasting op fortuinen boven 1.000.000 euro;- Verplichte publicatie door transnationale bedrijven van een land-per-land-rapportering van hun activiteiten, zakencijfer, werknemers, winsten en de erop betaalde belastingen. Dit zou de mechanismen van belastingontwijking blootleggen en bedrijven belastingen laten betalen in die landen waar hun activiteiten daadwerkelijk plaatsvinden;- Een belasting op financiële transacties. Het sluiten van de fiscale achterpoorten voor multinationals waardoor vandaag vooral KMO’s en gewone mensen de dupe zijn. Meer personeel inzetten voor de strijd tegen de fiscale fraude. Zo kunnen we 25 miljard euro per jaar recupereren. En kunnen we de fabel “dat we allemaal moeten besparen, moeten bijdragen aan de inspanningen en zelfs boven onze stand leven” verwijzen naar de eeuwige jachtvelden”.

(Eric Goeman, coördinator/woordvoerder FAN) Met dank voor de foto’s aan Rudy De Meyer, Monique Van Dieren, Jean-Marie Versyp, Han Soete en Hendrik Braem

Donderdag 9 juni 2016, Centrale actie De Brouckèreplein, Brussel.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.