Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    De Brexit, een eerste kleine stap naar een sociaal Europa.  
| thema: europa  |
 

De Brexit, een eerste kleine stap naar een sociaal Europa.

> Diogenes van Gent

Een sociaal Europa is alleen mogelijk, wanneer de Europese verdragen grondig gewijzigd worden. Elke wijziging van de Europese verdragen vereist het akkoord van alle lidstaten. Een verdragswijziging om tot een sociaal Europa te komen is alleen mogelijk, wanneer gelijktijdig alle lidstaten een linkse regering hebben. Alleen wie in sprookjes gelooft, acht zo iets mogelijk. Daarom is een sociaal Europa alleen mogelijk, wanneer we met een schone lei herbeginnen, of anders gezegd, wanneer de staten, die een sociaal Europa willen, de huidige Egoïsten-Unie verlaten en samen een nieuw Europa oprichten, dat de sociale verwezenlijkingen van de vorige eeuw handhaaft.
JPEG

Lees verder...

Telkens weer wordt die gedachte afgedaan met een TINA-argument. Er is maar een alternatief voor de huidige EU: een terugkeer naar de natiestaten. Nu zijn die natiestaten nooit weg geweest. In de EU primeren nog steeds de eigen belangen van de 28 lidstaten. Een gemeenschappelijk sociaal en buitenlands beleid bestaat niet en het egoïsme van de natiestaten belet dat het er ooit zal komen.

Tijdens de kampagne voor het Britse referendum waren demagogie en leugens schering en inslag, wat bekritiseerd werd door de verdedigers van de neoliberale EU, die wel vergeten dat ook zij zich daaraan bezondigen, wanneer ze proberen de mensen bang te maken voor een implosie van de EU. Uiteraard zou zo iets problemen meebrengen, maar zou dat echt zoveel slechter zijn dan het behoud van de EU, die ons regelrecht, maar geleidelijk, naar de verdwijning van de verzorgingsstaat leidt?

Met het vertrek van de Britten is aangetoond dat de Egoïsten-Unie niet het eeuwige leven heeft. Het kan nu natuurlijk alle richtingen uit. Zekerheid bestaat niet in het leven. Alles hangt af van de houding van de Europese linkse partijen. Als die zouden beseffen dat er op 23 juni 2016 een unieke kans geschapen is om het sociale Europa te verwezenlijken, waar ze het altijd over hebben in hun discours, kan er op korte tijd iets fundamenteels veranderen.

Zonder de socialistische partijen waren de huidige Europese verdragen er nooit gekomen. De socialistische partijen zijn zo dom geweest in te stemmen met het neoliberale Europa. Het is de hoogste tijd om die misdadige dwaasheid te erkennen en om het niet langer aan uiterst rechts over te laten om te vechten voor de verdwijning van dit monster, want dat zou pas katastrofale gevolgen kunnen hebben en het zou kunnen beginnen in Frankrijk, waar Marine Le Pen de eerste vrouwelijke president zou kunnen worden.

De keuze van de Britten biedt een kans om het neoliberale offensief de pas af te snijden. Hopelijk wordt ze aangegrepen.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.