Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    De overwinning van onze Waalse kameraden.  
| auteurs: Diogenes  | | thema: internationale handel , transnationalen  |
 

De overwinning van onze Waalse kameraden.

> Diogenes van Gent - gepubliceerd op 27 oktober 2016

De neoliberalen zijn razend. Voor mij is deze 24ste oktober de mooiste dag van 2016. De regering van het kleine Wallonië heeft niet gekapituleerd voor de Europese arrogantie. CETA komt er niet en daardoor ziet het ernaar uit dat TTIP hetzelfde lot zal beschoren zijn.

JPEG

Lees verder...

Het was zeer eenvoudig. Er was alleen maar een beetje politieke moed voor nodig. De Europese Verdragen vereisen eensgezindheid voor belangrijke beslissingen, waardoor ieder land in feite vetorecht heeft. De neoliberalen vinden dat uitstekend, want daardoor wordt een sociaal Europa onmogelijk, daar er altijd wel enkele landen zullen zijn met een rechtse regering. Ze hadden er niet aan gedacht dat daardoor ook een neoliberaal handelsverdrag kan tegengehouden worden.

Een onverwacht neveneffekt van de beslissing van Wallonië was het afwerpen van hun demokratisch masker door enkele vooraanstaande VLD-ers en de kristen-demokraat Marc Van Peel. Zij hebben ervoor gepleit dat de eerste minister het verdrag zou ondertekenen, wat een flagrante schending van de Grondwet zou zijn. Nochtans hebben ze allemaal een eed van gehoorzaamheid aan de Grondwet en de wetten van het Belgische volk afgelegd. Maar hun demokratische principes en hun eed zijn blijkbaar minder belangrijk dan het bevorderen van de neoliberale uitbuiting en verdrukking van de mensen.

Leider Bart De Wever heeft van de VRT nog maar eens de gelegenheid gekregen om een staaltje van zijn demagogie ten beste te geven. In zijn woede over de overwinning van de door hem zo gehate PS is hij wel iets belangrijks vergeten. Zonder de door de Vlaamse nationalisten gewilde overdracht van de bevoegdheid over buitenlandse handel naar de gewesten, had de federale regering zich niet moeten storen aan de mening van het Waalse Parlement en van de PS, zoals de Britse regering het standpunt van de Schotten naast zich neer kon leggen.

Tot de demagogie van Leider Bart De Wever en andere neoliberalen behoort de bewering dat het niet ondertekenen van CETA een ramp is. De bestaande handel tussen de EU en Canada zal nochtans ongestoord voortgaan. Canadese konsumenten en bedrijven zullen er niet aan denken België te boycotten, omdat de Walen zich niet neergelegd hebben bij een Europees diktaat.

De neoliberalen beweren dat de goedkeuring van CETA door de socialisten in andere Europese landen bewijst dat het een goed verdrag is. Ik heb daar een andere mening over. Met hun goedkeuring van CETA hebben die socialisten, met Hollande op kop, nog maar eens het bewijs geleverd dat ze zich gedragen als lakeien van het neoliberale kapitalisme.

De PS heeft dat niet gedaan en dat is niet alleen, omdat ze stemmen dreigt te verliezen aan de PVDA. De voorbije twintig jaar heeft de PS altijd een links standpunt ingenomen, waardoor ze vaak geïsoleerd stond in de federale regering. Ook op steun van de SP.A kon de PS daarbij niet rekenen. In een regering moeten nu eenmaal kompromissen gesloten worden en daarom heeft de PS belangrijke toegevingen moeten doen, die haar stemmen gekost hebben aan de PVDA.

Misschien heeft de rechtse federale regering nog een voordeel. De PS moet nu geen kompromissen meer sluiten.

Het tegenhouden van CETA is hoe dan ook een linkse overwinning en dat is des te belangrijker, omdat links de voorbije jaren geen overwinningen meer kon behalen. Een overwinning is natuurlijk niet het einde van de oorlog, maar geeft wel nieuwe hoop.

Ik ga deze beschouwingen besluiten in de taal van de PS en de Walen, met een slogan uit mei ’68.

Ce n’est qu’un début, continuons le combat!


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Januari 2017 »
M D W D V Z Z
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.