Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Diogenes van Gent    Afscheid van Fidel.  
| auteurs: Diogenes  | | thema: latijns-amerika  |
 

Afscheid van Fidel.

> Diogenes van Gent - gepubliceerd op 5 december 2016

Fidel Castro is dood. Met hem verdwijnt de meest verdienstelijke revolutionair van de twintigste eeuw.

De revoluties in Rusland en China hebben het kapitalisme vernietigd, maar in de plaats is een totalitaire staat gekomen. Dat gaf meteen een argument aan de tegenstanders van het socialisme. Op Cuba is het heel anders verlopen. De kapitalistische uitbuiting is er verdwenen zonder dat een nieuwe diktatuur ontstaan is, wat de Westerse pers ook moge beweren. De Cubaanse Revolutie was daardoor tijdens de woelige jaren zestig van de vorige eeuw een lichtend voorbeeld voor de opstandige jeugd in het Westen, omdat ze aantoonde dat socialisme wel degelijk mogelijk is zonder diktatuur.
JPEG

Lees verder...

De Cubaanse Revolutie heeft stand gehouden, hoewel de machtigste imperialistische staat van de twintigste eeuw al het mogelijke gedaan heeft om ze te vernietigen. Toen Castro niet aarzelde om Amerikaanse bedrijven, die het Cubaanse volk uitbuitten, te nationaliseren, bestond het Amerikaanse antwoord uit een ekonomische boycot en terroristische aanslagen. Er zijn ook verschillende pogingen geweest om Fidel Castro te vermoorden. Het heeft allemaal niet geholpen. Onder leiding van Fidel Castro heeft Cuba niet gekapituleerd.

Op Cuba is een samenleving ontstaan, gebaseerd op gelijkheid en rechtvaardigheid met een sociale zekerheid, die beter is dan die van vele Westerse landen en schril afsteekt tegen die van de Verenigde Staten. Bovendien hebben de Cubanen onder Castro altijd hun solidariteit getoond tegenover andere volkeren, bijvoorbeeld met een militaire interventie in Angola, waar Cubaanse troepen de Zuid-Afrikanen verdreven hebben.

In onze wereld zijn er ook mooie dingen en een daarvan is de Cubaanse Revolutie onder leiding van Fidel Castro, die een aansporing moet zijn om zijn strijd voor een betere wereld voort te zetten en nooit op te geven.


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« December 2017 »
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.