Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Notenkraker(s)    Boor de belasting op financiŽle verrichtingen de grond niet in  
| thema: europa , tobintaks & FTT  |
 

Boor de belasting op financiŽle verrichtingen de grond niet in

Door Dominique Plihon, woordvoerder van Attac France en Peter Wahl, mede-oprichter van Attac Duitsland

> Dominique Plihon

Na drie lange jaren van onderhandelen was voorzien dat deze belasting zou bijdragen tot de financiering van de energetische transitie. De discussie over de goedkeuring van de belasting op de financiŽle verrichtingen werd op vraag van Frankrijk van de agenda gehaald van de laatste vergadering van de ministers van financiŽn van de Europese Unie (Ecofin) op tweeŽntwintig mei.

Lees verder...

Tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen weigerde Emmanuel Macron het etiket van oud-bankier en kandidaat van de financiŽle wereld te dragen. Pas verkozen biedt hij evenwel een nieuwe overwinning aan aan de grootbanken, door in te gaan tegen een maatregel waarvan de bedoeling is de speculatie die de kern is van hun activiteit tegen te gaan. Wij betreuren die obstructie die het resultaat van meer dan drie jaar onderhandelen de grond inboort, terwijl Macron toch pleit voor een versterking van de Europese samenwerking. Een akkoord over de goedkeuring van het ontwerp van richtlijn over de belasting op de financiŽle verrichtingen lag in het verschiet. Het was onderhandeld in het raam van de versterkte samenwerking tussen tien Europese, waaronder Duitsland, ItaliŽ en Spanje. Het ontwerp werd ook gesteund door de meeste NGO’s en een meerderheid van Europese burgers, zoals blijkt uit de enquÍtes (1). Die belasting wil niet alleen ingaan tegen de speculatie, maar ook bijdragen tot de energetische transitie. De voormalige president Hollande wilde dat de opbrengsten van die belasting, geraamd op zo’n vijfendertig miljard euro, ten dele het Groenfonds zou spijzen bestemd om de landen van het zuiden te helpen in hun strijd tegen de klimaatopwarming, waarvan zij de grootste slachtofferszijn. De financiŽle kringen van Parijs en Frankfurt willen marktdelen afsnoepen van de Britse city. Een van hun wapens om uit de Brexit profijt te halen is het organiseren van een ware fiscale dumping, die moet ten goede komen aan de grootbanken. Zo Emmanuel Macron erin zou slagen het ontwerp van belasting op de financiŽle transacties te laten mislukken, zou zijn masker van verdediger van het algemeen welzijn afvallen ten voordele van een president die ten dienste staat van de financiŽle industrie. Samen met de meerderheid van de Europese burgers, die gewonnen zijn voor een belasting op de financiŽle verrichtingen, weigeren wij dat de strijd tegen de speculatie, die aan de oorsprong ligt van de financiŽle crisissen, en het bestrijden van de klimaatopwarming in het zuiden geofferd zouden worden op het altaar van de haute finance. Wij vragen dat Frankrijk het door Oostenrijk voorbereide akkoord zou goedkeuren op de Ecofintop van juni. (1) Volgens een peiling besteld door Oxfam en gerealiseerd door Research Nowin oktober 2016 op een representatief staal van Europese burgers: 73 % zijn voor de snelle goedkeuring van een belasting op de financiŽle transacties. Zesentachtig procent is van mening dat de financiŽle sector de kosten van de financiŽle crisis moet betalen. Je kan de petitie tekenen op : http://france.attac.org

Met dank aan Jan Blancke voor de vertaling


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.