Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Gentse Feestendebatten 2017    “We leven in kapotte tijden”  
| thema: gentse feesten  |
 

“We leven in kapotte tijden”

> Eric Goeman

De 28ste Gentse Feestendebatten. Van 15 tot en met 23 juli, telkens van 14u tot 18u. Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden. In een nieuwe zaal: de prachtige MIRY Concertzaal van het Gentse Muziekconservatorium. Ingang via Biezekapelstraat. Gratis inkom.

Lees verder...

Toen ik de debatten begon in 1989 sprak ik de woorden “we leven in verwarde, versplinterde tijden” (de val van de Muur, de ineenstorting van het “reëel bestaande socialisme”, de implosie van de Sovjetunie, de ravage aangericht door het postmodernisme in het intellectuele denken, de eerste doorbraken van extreem-rechts, de opmars van het neoliberalisme). In 2017 begon ik met een citaat van Jeroen Olyslaegers (WIL) “we leven in kapotte tijden” (de implosie van het Midden-Oosten, de erbarmelijke behandeling van oorlogsvluchtelingen, de “mislukte” Arabische revoltes, de strijd tegen het terrorisme, de versplintering van het politieke landschap, de sociale ravage van neoliberalisme en vermarkting, de afbraak van de Europese verzorgingsstaat, de trage strijd tegen de klimaatverandering). Het constante in die 28 jaar mondiaal zijn de vluchtelingen, de ontheemden, de onwelkomen. Volgens UNHCR cijfers waren ze in 1989 met 51,2 miljoen. In 2017 met 65,6 miljoen. En dan moet de echte ecologische migratie nog beginnen. Maar met de kop in het zand blijven we lullen over de liberale democratie en de superieure Europese waarden.

In kapotte tijden zullen we dus niet alleen moeten debatteren maar ook repareren. Proberen repareren wat kapot is. En opbouwen. Opbouwen. En dus zullen we moeten organiseren, verenigen, alternatieven zoeken om de mensen hoop en vertrouwen in een betere toekomst te bieden. Een betere toekomst maken. Samen. Want kapotte tijden maken kapotte levens, verwoeste dromen. “Als de utopische oases uitdrogen, ontstaat een woestijn van banaliteit en radeloosheid” (Jürgen Habermas)

Omdat een andere wereld moet, Eric Goeman, coördinator/moderator Gentse Feestendebatten

Op de foto’s: Guido De Leeuw (artistiek directeur Trefpunt Vzw.); Katrien Neyt (Gewestelijk secretaris ABVV Oost-Vlaanderen); Jan Dumolyn (historicus UGent); Filip Heirman (bestuurslid Democratie 2000); uw dienaar.

Met dank aan Jean-Marie Versyp, fotograaf


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.