Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiŽle Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Notenkraker(s)    Europese leiders moeten pingpongspel over financiŽle transactietaks stoppen  
| thema: europa , tobintaks & FTT  |
 

Europese leiders moeten pingpongspel over financiŽle transactietaks stoppen

> Maaike Vanmeerhaeghe

In een brief roepen Oxfam en 11.11.11, samen met 50 insiders uit de financiŽle sector, de staatshoofden van 10 Europese landen op om de financiŽle transactietaks zo snel mogelijk in te voeren. De onderhandelingen over de taks zijn momenteel in volle gang, maar Europese leiders zoeken excuses om de invoering van de taks uit te stellen.

Lees verder...

De Europese ministers van FinanciŽn van 10 Europese landen komen op maandag 10 juli opnieuw samen om de financiŽle transactietaks te bespreken. In een open brief roepen 50 bankiers en financiŽle experts de landen op om eindelijk een akkoord te sluiten over de taks. Pingpong onder Europese leiders Verschillende Europese leiders blazen momenteel tegelijkertijd warm en koud over de financiŽle transactietaks. Zo beweert premier Michel een voorstander van de taks te zijn, hoewel de Belgische regering al maanden weigert om het compromisvoorstel te accepteren. Maar ook de Franse President Macron houdt er een dubbel discours op na. In juni verklaarde hij nog dat hij de financiŽle transactietaks wilde invoeren voor het einde van de zomer. Macron zou zijn woorden recent, op de Europese Top, echter in twijfel getrokken hebben. Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker eerlijke belastingen bij Oxfam: “Het pingpongspel tussen de Europese leiders moet stoppen. Politici, waaronder premier Michel en minister Van Overtveldt, moeten stoppen om de verantwoordelijkheid over het falen van de onderhandelingen op elkaar af te schuiven. Er zijn geen excuses om de invoering van de taks uit te stellen – dit is een kwestie van politieke wil.” Brexit geen valabel argument voor uitstel Verschillende regeringsleiders verwijzen naar de Brexit-onderhandelingen om een beslissing over de financiŽle transactietaks uit te stellen. Ze willen financiŽle bedrijven aantrekken als zij het Verenigd Koninkrijk zouden verlaten, maar vrezen dat de financiŽle transactietaks hen zal afschrikken om zich te vestigen in hun landen.

Volgens de bankiers en financiŽle experts, die de open brief voor de financiŽle transactietaks ondertekenden, houdt dit argument geen steek: ”Bedrijven zullen de beslissing over de vestiging van hun hoofdkwartieren niet alleen maken op basis van een kleine financiŽle transactietaks, maar op basis van een hele reeks factoren." Ze wijzen erop dat het Verenigd Koninkrijk zelf al jaren een taks heft op de handel in aandelen, de zogenaamde ‘Stamp Duty’.

Oxfam wijst er bovendien op dat financiŽle instellingen de taks niet enkel zullen moeten betalen als ze zelf gevestigd zijn in ťťn van de 10 Europese landen, maar ook indien ze financiŽle producten verhandelen van andere bedrijven of instellingen die gevestigd zijn in die landen. Premier Michel en minister Van Overtveldt moeten compromis accepteren Oxfam en 11.11.11 roepen de politici, net als de 50 bankiers en financiŽle experts, op om zo snel mogelijk een akkoord te bereiken over de taks.

Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker ‘eerlijke belastingen’: “De boodschap die de 50 bankiers en financiŽle experts uitsturen is duidelijk: de financiŽle transactietaks remt speculatie af en is economisch gezien perfect te legitimeren. Bovendien kan de financiŽle transactietaks tot 60 miljoen euro per dag opbrengen voor de 10 onderhandelende landen samen. Dat geld is broodnodig om armoede en klimaatverandering tegen te gaan.”


Spip-redacteur:   jurgen
 

Reageer op dit artikel

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« »
M D W D V Z Z
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.