Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    19/04 - Een nieuw neoliberaal offensief voor een gemeenschappelijke EU-VS markt   
| thema: europa , neo-liberalisme  |
 

19/04 - Een nieuw neoliberaal offensief voor een gemeenschappelijke EU-VS markt

Een meerderheid van de Commissie voor internationale handel van het Europese Parlement steunde deze week een rapport van haar Duitse socialistische lid Erika Mann om tegen 2015 een "van barrières bevrijd transatlantische markt" te creeëren. Over die "van barrières bevrijde transatlantische markt wordt nu wel al jaren gepraat maar het is de eerste keer dat alle socialistische leden van deze commissie van het EP een voorstel steunen dat een bedreiging vormt voor de sociale, culturele en mileuregels van de EU. De oprichting van een transatlantische vrijhandelszone zou immers kunnen leiden tot tot afstemming van het Europese wettelijke systeem op dat van de Amerikanen.

Het belang van de tekst die uiteindelijk gestemd wordt is dan ook belangrijk om de krijtlijnen uit te tekenen. Tijdens de stemming werden echter enkele belangrijke amendementen die bijvoorbeeld de Confederale fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links (de GUE/NGL) indiende niet goedgekeurd.
Die amendmenten hadden betrekking op o.a. op de verdediging van het Europese sociale model en een veroordeling van de verwerping door de VS van het Kyoto Protocol. Dezelfde coalitie weigerde eveneens om het standpunt van de VS met betrekking tot het Biodiversiteitsverdrag van Rio en het protocol van Cartagena en tot het Internationaal Hof van Justitie te betreuren. Evenals weigerde zij aandacht te schenken aan de VS-intenties om hun extraterritoriale wetten en GGO-producten overal ter wereld op te leggen.

Misschien eens wat verduidelijking vragen aan Saïd El Khadraoui van de SP.a die in die Commissie als plaatsvervangend lid zetelt.

Francis Jorissen

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.