Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    ”WK Voetbal 2022 in Qatar zal plaatsvinden op massagraf”  
 

”WK Voetbal 2022 in Qatar zal plaatsvinden op massagraf”

In Qatar zijn de voorbije 2 jaar al 450 Indische migranten omgekomen bij bouwwerken in de aanloop van de Wereldbeker voetbal van 2022. De cijfers zijn aan het persbureau AFP bezorgd door de lokale Indische ambassade, die schat dat er al twee jaar lang maandelijks zowat 20 Indische migranten omkomen. Ook Nepal maakte vorige maand bekend dat in 2013 al 185 Nepalezen de dood vonden bij de bouwwerken voor het WK.
Hoewel geen details bekend zijn over de omstandigheden waarin deze mensen om het leven komen, spreekt het ITUC, de internationale groepering van vakbonden, van ‘uitzonderlijk hoge cijfers’. Nog volgens het ITUC kunnen tot 4.000 mensen sterven voor de het WK in Qatar wordt afgetrapt.
Al in juni 2012 bond Human Rights Watch de kat de bel aan met een 146 pagina’s tellend rapport “Building a Better World Cup: Protecting Migrant Workers in Qatar Ahead of FIFA 2022”. 94% van het Qatarese arbeidersbestand bestaat uit migranten. Verwacht wordt dat er daar ruim een miljoen bij zullen komen nu de Golfstaat de organisatie van het WK 2022 toegewezen kreeg. De meeste van deze migranten worden tewerkgesteld onder het systeem van de kafala, dat wil dat de werknemers een deel van hun rechten afstaan aan hun werkgever, die als het ware de eigenaar van zijn arbeiders wordt. Arbeiders moeten bij rekrutering hun paspoort moeten afstaan en kunnen niet naar huis zonder toestemming van hun werkgever. De FIFA heeft ondertussen beloofd beter te gaan toezien op de omstandigheden waarin de arbeiders, die de infrastructuur voor het WK voetbal 2022 aan het bouwen zijn, werken. HRW en Amnesty International spreken van een eerste stap, maar noemen de voorgestelde maatregelen ruim onvoldoende. Dat de FIFA dit na twee jaar pas belooft is natuurlijk een schande, want de verhalen zijn al van in het begin bekend. De bobo’s van de internationale voetbalorganisatie denken dat ze boven de mensenrechten staat. Deze migrantenarbeiders worden tot op het bot uitgebuit en kennen geen sociale rechten. Zijn dit geen misdaden tegen de menselijkheid misschien? Of is dit gewoon “collateral damage”. Er staat een onuitputtelijk reservoir aan migranten-arbeidskrachten klaar om intussen zelfs zonder sociale bescherming te mogen werken, zelfs tot de dood erop volgt. Maar ja, het zal wel de eigen verantwoordelijkheid van elke individuele arbeider zijn zeker?

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.