Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    LIBOR-processen komen eraan in de VS.  
 

LIBOR-processen komen eraan in de VS.

De Tijd heeft het over 12 banken die door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) in de VS gedagvaard worden voor de LIBOR (London Interbank Offered Rate) manipulatie. Het gaat over JP Morgan, Citigroup, Bank of America , de Royal Bank of Canada, de Bank of Tokyo-Mitsubishi, Deutsche Bank, Société Générale, HSBC (Hongkong and Shanghai Banking Corporation), RBS (Royal Bank of Scotland), Barclays, UBS (Union de Banques Suisses), Lloyds, Crédit Suisse en ook de Britse bankenfederatie BBA (British Bankers’ Association) is bij de gelukkigen. De Europese grootbanken zullen dus goed vertegenwoordigd zijn op de beschuldigdenbank. De beschuldiging luidt fraude en kartelvorming. Volgens de vaak beter geïnformeerde Huffington Post gaat het over 16 banken: FDIC Sues 16 Big Banks For Rigging LIBOR Rates. Enkele banken hebben al miljardenboetes en schikkingen betaald, maar daarmee ontsnappen ze niet aan vervolging door de FDIC, die in de Verenigde Staten spaardeposito’s garandeert en mee toezicht uitoefent op de financiële sector. De FDIC stelt dat door geknoei tussen 2007 en 2011 ook 38 kleinere banken failliet gingen. Bij die banken ook de Washington Mutual Bank and IndyMac Bank – zelf ook toch niet zo’n kleine jongens. Naast de LIBOR- , de EURIBOR- (de interbancaire rentevoet in euro) en de TIBOR-affaires (die van Tokio in Yen) bleek deze week ook dat er gepoogd werd om ook de HIBOR (in Hongkong Dollar) te manipuleren. Dat zou het werk geweest zijn van traders van UBS tussen 2006 en 2009. In Hongkong zou UBS geen boete krijgen, maar de centrale bank van de speciale administratieve regio van China wil dat UBS maatregelen neemt tegen de betrokken traders en zijn organisatie aanpast. Bronnen: De Tijd (Dozijn grootbanken gedagvaard in Verenigde Staten) en de BBC (UBS traders tried to rig key Hong Kong interest rate) (met dank aan Danny Carleer )

Online bekijken: www.openbarebank.be
 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.