Attac logo
Associatief netwerk voor een Taks op financiële Transacties
en voor het Aansterken van de Civiele maatschappij
Beginpagina    Het Dagelijks Brood    Citaat van de dag: Apple  
 

Citaat van de dag: Apple

Het komt van V.S. senator Carl Levin en gaat over de botsing van Apple met de Europese Commissie: “Apple’s technisch uitblinken verbleekt met de financiële constructies opgezet door belastingdeskundigen en beleidsmensen die via belastingontwijking Apple’s reputatie hebben geschonden. Succesrijke ondernemingen maken niet enkel winst; zij komen hun burgerplichten na door belastingen te betalen. Het E.U. rapport heeft de druk op multinationale ondernemingen doen toenemen opdat die juist aan die verplichtingen zouden voldoen”. Tot daar dit citaat. Wij hadden weliswaar ook het langere citaat van Richard Waters dat verscheen in de ‘Financial Times’ kunnen gebruiken. Hij begint daarin met de vaststelling dat Steve Jobs, de oprichter van Apple, de gewoonte had een piratenvlag te hijsen boven de hoofdzetel van de onderneming om op die manier te laten weten dat Apple door geen enkele regelgeving van buiten af zou gedwongen worden. Verder: “Men komt weinig situaties tegen waarin onbaatzuchtige en morele eerlijkheid meer in schokkende botsing komen met zakelijk eigenbelang van ondernemingen dan daar waar het gaat over het betalen van belastingen. Belastingbetalers die geen toegang hebben tot ingewikkelde schema’s van ontduiking merken terecht op dat zij, doordat anderen zulke arrangementen wel gebruiken, een fundamenteel en daarenboven onrechtvaardig hoog deel van die belastingen aanbrengen. Maar de ondernemingen kunnen het argument gebruiken dat zij verplichtingen hebben tegenover hun aandeelhouders en dat zij alleen binnen de wettelijkheid ageren. In werkelijkheid spelen machtige ondernemingen dikwijls een invloedrijke rol bij het vastleggen van de hoeveelheid belasting die zij aan de overheid moeten. Volgens de Europese Commissie heeft Apple een methode bedacht om de eigen belastingverplichting in Ierland te berekenen en werd daar weinig bij gepoogd om het op grond van economische argumenten te rechtvaardigen. Vermits ondernemingen meer en meer invloed krijgen, verhardt hun houding in zulke aangelegenheden en zelfs voor nationale regeringen wordt het moeilijk daar tegen in te gaan”.

 
In- & Uitschrijven
Zand in de machine
Attac persberichten
Kalender
« Februari 2018 »
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4
 
Trefwoorden
 
 Attac Vlaanderen  |  Statistieken  |  Privé-ruimte  |  Alle rubrieken  |  Alle documenten

Verwittiging - De gepubliceerde documenten weerspiegelen, tenzij anders vermeld, niet noodzakelijk het standpunt van Attac Vlaanderen. Zij zijn de standpunten van hun auteur(s) en eventueel van werkgroepen of andere organisaties. Dat de documenten hier gepubliceerd worden is omdat wij willen meegenieten van beschikbare ideeën en expertises om samen onze toekomst te heroveren en aan die andere mogelijke wereld te werken.

Logo Creative Commons
Alle teksten van deze site mogen gebruikt en gecopiëerd worden onder de voorwaarden van toepassing van de Creative Commons Licentie.